Business sportiv

Costurile de organizare a Campionatului European de Mountain Bike se ridică la 350.000 de euro, sumă ce acoperă costurile efective de organizare, procesul de acreditare, cronometrajul, precum şi transmisiunea live a evenimentului.

Business sportiv. Cătălin Sprînceană, preşedinte, Federaţia Română de Ciclism: Avem 1.000 de ciclişti licenţiaţi, dar numărul practicanţilor este de cel puţin 6-7 ori mai mare. Stăm foarte bine la numărul evenimentelor de ciclism comparativ cu ţările din regiune

26.04.2024, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Federaţia Română de Ciclism va organiza pentru prima dată în România Campionatul European de Mountain Bike, care va avea loc în perioada 8-12 mai la Cheile Grădiştei Fundata, judeţul Braşov, la care vor participa peste 200 de sportivi din 17 ţări.

Federaţia Română de Ciclism are circa 1.000 de sportivi licenţiaţi, însă numărul practicanţilor acestui sport, cei care participă la evenimente de ciclism, este de circa 6-7 ori mai mare a spus Cătălin Sprînceană, preşedintele Federaţiei Române de Ciclism. Tot mai mulţi oameni s-au îndreptat către ciclism, sport din care au făcut o pasiune,  şi ca urmare a numărului în creştere a evenimentelor organizate în România.

Comparativ cu alte ţări din regiune, România are un număr mare de evenimente de ciclism.

„Când vine vorba despre numărul evenimentelor de ciclism, stăm foarte bine comparativ cu restul ţărilor din Balcani şi din sud-estul Europei, dar, după cum se ştie, mai avem mult de lucru în zona ciclismului urban“, spune Cătălin Sprinceană, preşedintele Federaţiei Române de Ciclism.

Calendarul federaţiei numără deja peste 80 de competiţii şi ar mai să mai fie unele adăugate până la finalul sezonului. Totuşi, este o creştere de 25% a numărului de evenimente faţă de anul trecut. Peste jumătate dintre competiţii găzduiesc etape din Cupa României sau campionate naţionale, iar problema principală a acestora, spune Cătălin Sprinceană, este promovarea lor insuficientă. Unele dintre evenimente adună chiar şi 1.500-2.000 de participanţi, mai ales în cazul competiţiilor cunoscute în ţară. Nu doar adulţii devin tot mai pasionaţi de acest sport, ci şi copiii.

„La majoritatea etapelor din Cupa României pentru copii sau la Campionatele Naţionale se strâng la start peste 150 de participanţi“, spune preşedintele federaţiei.

El adaugă faptul că îşi doreşte organizarea mai multor evenimente dedicate copiilor pentru a creşte popularitatea acestui sport în rândul lor.

Anul acesta, Federaţia Română de Ciclism va organiza pentru prima dată în România Campionatul European de Mountain Bike, care va avea loc în perioada 8-12 mai la Cheile Grădiştei Fundata, judeţul Braşov.

La competiţie, care se va desfăşura cu doar câteva zile înaintea închiderii calificărilor pentru Jocurile Olimpice de la Paris, vor lua parte aproape 200 de rideri din 17 ţări, între care Franţa, Olanda, Belgia şi Danemarca, dar numărul ar putea creşte până la 400 de sportivi până la închiderea înscrierilor. 

Federaţia se aşteaptă ca acest campionat să strângă circa 10.000 de spectatori la Cheile Grădiştei, în cele patru zile de competiţie. Ziua care va aduna cei mai mulţi spectatori va fi 12 mai, când se vor desfăşura competiţiile la proba olimpică, categoria elite. Organizarea unui astfel de campionat în România va contribui la creşterea popularităţii acestui sport, dar va însemna şi o promovare a ţării.

„Avem şansa să inspirăm şi motivăm noua generaţie de rideri şi să ne apărăm acasă titlul de campion european câştigat de Vlad Dascălu anul trecut. Pe de altă parte, se va vorbi despre România, iar imaginile de aici se vor vedea în toată lumea, ceea ce va însemna un bun marketing de ţară şi o oportunitate de a atrage curiozitatea turiştilor, ca să ne viziteze. România are un potenţial colosal pentru practicarea sporturilor outdoor, în special a ciclismului montan, iar Campionatul European va transmite direct acest mesaj publicului“, este de părere Cătălin Sprinceană.

Costurile de organizare a acestui eveniment se ridică la 350.000 de euro, sumă ce acoperă costurile efective de organizare, procesul de acreditare, cronometrajul, precum şi transmisiunea live a evenimentului.

O parte din bani au venit de la Agenţia Naţională pentru Sport, iar restul banilor au fost asiguraţi din sponsorizări.

„În 2023, am securizat organizarea prin plata unei taxe de 200.000 euro, din bugetul asigurat de către Agenţia Naţională pentru Sport, cost ce include o serie de elemente de organizare precum transmisiunea live, cronometrajul sportivilor sau procesul de acreditări. În plus, a trebuit să strângem alţi circa 150.000 euro necesari organizării ample, dar şi cazării oamenilor care contribuie la aceasta, în jur de 100 de persoane, totul prin aportul Auchan România, a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, a Consililui Judeţean Braşov, dar şi a unor parteneri tehnici din sport“, spune preşedintele federaţiei.

Mountain Bike, în linie cu celelalte discipline ale ciclismului, a crescut în ultimii ani din perspectiva numărului de practicanţi. La această creştere au contribuit, în special, organizarea a tot mai multor evenimente pe plan local. În pandemie, vânzările de biciclete au atins un nivel record, când oamenii şi-au dorit să petreacă mai mult timp în natură, mai spune Cătălin Sprinceană.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet