Eveniment

Un nou scandal zguduie lumea crypto: Fostul şef al Binance a fost condamnat la închisoare. Ce se întâmpla pe cea mai mare platformă de crypto

Un nou scandal zguduie lumea crypto: Fostul şef al...

Autor: Ştefan Stan

01.05.2024, 08:45 563

Fostul director executiv al Binance, Changpeng Zhao, a fost condamnat la patru luni de închisoare după ce a pledat vinovat de faptul că nu a reuşit să instituie controale adecvate privind spălarea banilor la cea mai mare bursă de criptomonede din lume, scrie FT. 

În vârstă de 47 de ani, cunoscut în lumea criptografică sub numele de CZ, s-a predat autorităţilor americane în noiembrie. El a fost de acord să demisioneze din funcţia de şef al Binance, pe care a fondat-o în 2017, în timp ce bursa a plătit 4,3 miliarde de dolari pentru că nu a reuşit să oprească tranzacţiile care au finanţat grupurile teroriste Hamas şi al-Qaeda şi entităţi sancţionate din Iran şi Rusia, printre alte încălcări.

Prezentându-se marţi la tribunalul federal din Seattle, Zhao, cetăţean canadian, şi-a exprimat regretul că nu a introdus politici mai dure de „cunoaştere a clienţilor” la Binance, potrivit presei.

Procurorii americani au cerut o pedeapsă de trei ani de închisoare pentru Zhao, invocând necesitatea ca instanţa să trimită un mesaj „lumii”. Avocaţii săi au insistat asupra faptului că eliberarea condiţionată ar fi suficientă pentru cel care a comis pentru prima dată o infracţiune, citând dorinţa clientului lor de a coopera cu Departamentul de Justiţie. El a fost eliberat în baza unei cauţiuni de 175 de milioane de dolari până la pronunţarea sentinţei, deşi i s-a interzis să părăsească SUA.

Binance rămâne cea mai mare bursă de criptomonede din lume, dar cota sa de piaţă s-a erodat de la 60% la începutul anului trecut, la 42%, potrivit cifrelor CCData.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO