Eveniment

Reportaj ZF de la Sala Palatului. Vârful de lance al culturii bucureştene, cu scaune şi mochetă rupte şi pătate şi bucăţi de lemn desprinse din scenă

Mocheta de pe muchia scărilor este ruptă în mai multe locuri.

Autor: Răzvan Botea

03.05.2024, 19:00 731

Sala Palatului are o capacitate de 2.700-4.000 de locuri, în funcţie de cererea organizatorilor, şi încasează, în medie, 10.000 de euro pe un eveniment. În 2023, la Sala Palatului au fost organizate 100 de evenimente, ceea ce înseamnă încasări anuale de 1 mil. euro RAPPS spune că „derulează lucrări de reparaţii şi investiţii“, dar nu a indicat valoarea investiţiilor sau care sunt acestea.

„Vă mulţumesc. Această scenă a ajuns ca o casă pentru noi, avem câte trei concerte pe an aici“, a spus joi 25 aprilie 2024 Goran Bregovic, în deschiderea con­certului „Best Of“, care a avut loc la Sala Palatului, grandioasa sală în care se ţineau congresele PCR înainte de Revoluţie. 

În noiembrie anul acesta are loc concertul lui Placido Domingo la Sala Palatului, probabil cel mai mare tenor în viaţă. Cele mai ieftine bilete, epuizate deja, costă 200 de lei. Cele mai scumpe, la categoria VIP sau pe rândurile cele mai bune, sunt 500-700 de lei.

Dacă Placido Domingo dă o tură de sală goală, la o repetiţie, va vedea scaune rupte şi peticite şi mocheta de pe jos pătată şi ruptă pe alocuri.

La un bilet mediu de 400 de lei, cu sala plină, încasările totale pentru concertul lui Placido Domingo sunt de 320.000 de euro pentru concertul din noiembrie.

La un concert sau alt spectacol, unde costul mediu pe un bilet ar fi de 100 de lei, încasările totale se ridică la 50-80 de mii de euro, în funcţie de gradul de ocupare.

10.000 de euro costă, în medie, închirierea Sălii Palatului, aflată sub administrarea Regiei Autonome Admi­nistraţia Patrimoniului Protocolului de Stat – RAPPS.

În total, Sala Palatului a încasat circa 1 mil. euro din închiriere în 2023, conform unui răspuns al RAPPS la solicitarea ZF.

Unde sunt însă investiţiile, astfel încât la unele dintre cele mai importante evenimente culturale din România să nu fie scaunele rupte şi peticite, mocheta pătată şi lemnul de pe scenă sărit?


Scaune rupte şi peticite la Sala Palatului.


„Pentru buna funcţionare şi con­servarea imobilului Sala Palatului, anual sunt realizate lucrări de reparaţii, igieni­zare sau reparaţii de natura investiţiilor la imobil. În prezent se depun toate diligenţele pentru identificarea unor surse de finanţare necesare în vederea demarării lucrărilor de consolidare, reabilitare şi modernizare a imobilului, în scopul amenajării unei săli multifuncţio­nale“, răspund reprezentanţii RAPPS la întrebarea ZF: Ce investiţii aveţi în plan pentru modernizarea clădirii? Când vor fi acestea demarate şi care este bugetul alocat?

Cu o oră mai devreme de concertul lui Bregovic de săptămâna trecută, la ora 19:50, Sala Palatului era aproape plină. Capacitatea sălii este cuprinsă între 2.622 de locuri şi 4.060, în funcţie de cerinţele clientului. Intrarea este îngrijită, cu coloane care susţin construcţia şi un mezanin.

Pe măsură ce avansezi spre sală, nu este clar care element emană un miros de vechi: mocheta pătată şi murdară sau tapetul de pe pereţi. Pe alocuri, mocheta este deteriorată, în unele locuri, cum ar fi în buza scărilor, este sfâşiată.

Acelaşi peisaj până la loje. Concertul, de altfel extraordinar, a fost urmărit de pe un scaun rupt şi cusut, iar sub mâner era o gumă de mestecat lipită. În faţa scaunului, căptuşeala balustradei de la lojă este peticită, dar şi unul dintre petice a cedat şi se mai ţine în câteva cusături. Bregovici a cântat pe o scenă vopsită în gri şi cu o bucată de lemn sărită.

Mocheta de la Sala Palatului are în mai multe locuri aspect murdar, este pătată sau ruptă.

Căptuşeala balustradei de la unele loji sunt rupte şi peticite.

Sala de concert a fost aproape plină la concertul lui Goran Bregovic din 25 aprilie.

 
 

Ce răspund reprezentanţii RAPPS, sub conducerea căreia se află Sala Palatului, la întrebările ZF legate de numărul de evenimente care au avut loc în Sala Palatului, încasările şi investiţiile derulate:

În anul 2023, imobilul Sala Palatului a găzduit un număr de 100 concerte/evenimente;

Costurile pentru organizarea unui concert/eveniment în incinta imobilului “Sala Palatului“ diferă în funcţie de solicitările organizatorului de concert/eveniment, costul mediu pentru un concert/eveniment standard fiind de circa 10.000 euro;

Încasările aferente anului 2023, pentru imobilul Sala Palatului sunt de aproximativ 1 mil. euro;

Capacitatea sălii de spectacole este cuprinsă între 2.662 de locuri şi 4.060 de locuri, în funcţie de solicitarea organizatorului de concert/eveniment;

Imobilul Sala Palatului este un edificiu construit şi dat în folosinţă în perioada anilor 1959-1960, tema de proiectare fiind aceea a unei săli de conferinţe, dar care să nu excludă şi evenimente de altă natură (ex. film, concert etc.);

Ulterior, între anii 1982 şi 1984, imobilul a beneficiat de două intervenţii succesive: mărirea capacităţii sălii de spectacole şi realizarea unui foaier cu garderobe în subsolul holului principal, însă nu a beneficiat de lucrări de reabilitare şi modernizare;

Pentru buna funcţionare şi conservarea imobilului „Sala Palatului“, anual sunt realizate lucrări de reparaţii, igienizare sau reparaţii de natura investiţiilor la imobil;

În prezent se depun toate diligenţele pentru identificarea unor surse de finanţare necesare în vederea demarării lucrărilor de consolidare, reabilitare şi modernizare a imobilului, în scopul amenajării unei săli multifuncţionale.

 

(Articol realizat cu contribuţia Mirunei Diaconu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO