Info

Lion’s Head intră în sectorul logistic, în urma unei tranzacţii de peste 71 de milioane de euro

Advertorial

Lion’s Head intră în sectorul logistic, în urma unei...

Autor: Publicitate

24.04.2024, 07:00 998

 Compania de investiţii imobiliare comerciale, parte a grupului AG Capital, achiziţionează compania de logistică BPD.

 

Lion’s Head, companie cu capital mixt susţinută de AG Capital şi Old Mutual Property, a semnat un contract pentru achiziţionarea BPD – companie de investiţii în domeniul proprietăţilor logistice şi industriale. Aceasta este cea mai valoroasă tranzacţie din acest sector din ultimii ani, cu o valoare investită de 71,4 milioane de euro.

Prin această tranzacţie, AG Capital se implică la nivel de grup într-o nouă clasă de proprietăţi comerciale şi devine al doilea cel mai mare proprietar de active industriale din Bulgaria. Achiziţia a fost realizată printr-o investiţie a International Finance Corporation (IFC) - parte a Băncii Mondiale şi o finanţare din partea UniCredit Bulbank. Consilierul juridic pentru tranzacţie este Wolf Theiss Bulgaria.

„Achiziţia BPD este o realizare semnificativă pentru echipa Lion's Head şi marchează startul obiectivului nostru ambiţios de extindere regională a portofoliului nostru într-un nou sector de business şi pe noi pieţe - Bulgaria, România şi Polonia. Intenţionăm să păstrăm brandul BPD şi să îl dezvoltăm în continuare împreună cu echipa existentă. Scopul companiei este de a asigura continuitatea şi o tranziţie unitară şi fără sincope a business-ului la standardele Lion's Head, menţinând în acelaşi timp un nivel operaţional ridicat”, declară Alina Necula, Country Manager România în cadrul Lion’s Head.

„Lion's Head va continua bunele practici şi proceduri ale mărcii consacrate BPD, achiziţionând platforma de trei parcuri logistice şi o echipă de succes. Cele trei proiecte au o suprafaţă totală construită de 75.065 mp şi se află în locaţii-cheie ale ţării - Sofia, Varna şi Ruse. Intenţionăm să extindem activele actuale prin construirea a 28.000 mp suplimentari în Varna şi Ruse“, adaugă Vladimir Gurdjieff, Head of Logistics and Industrial în cadrul Lion’s Head.

Centrele logistice pe care Lion's Head le achiziţionează găzduiesc chiriaşi internaţionali pe termen lung, precum Phoenix Pharma, DHL, DB Schenker, Carlsberg, Speedy (Geopost), Wurth, Sopharma şi alte peste 50 de companii.

Cel mai mare dintre cele trei parcuri logistice se află în Varna. Proiectul este un etalon pentru oraş şi regiune şi oferă clienţilor săi 42.241 mp de spaţii moderne de depozitare, birouri şi spaţii comerciale. Are o amplasare strategică, în centrul oraşului, cu acces rapid şi facil la toate celelalte zone ale oraşului. Parcul este unul dintre puţinele din Capitala Maritimă care oferă atât depozite pentru marfă uscată, cât şi zone de depozitare cu temperatură controlată. Ca parte a strategiei ESG a companiei, parcul are şi o centrală fotovoltaică pe acoperiş.

Parcul din Sofia este amplasat într-o locaţie strategică, pe arcul de est al Şoselei de Centură, oferind acces rapid atât la zonele centrale ale oraşului, cât şi la aeroport, precum şi la autostrăzile Hemus şi Trakia. Proiectul a fost ales ca depozit principal al companiei lider de distribuţie a produselor farmaceutice Phoenix Pharma, dar şi de către un alt lider bulgar în domeniul produselor farmaceutice, Sopharma Trading. Alţi clienţi includ companii internaţionale semnificative, precum Wurth şi Jotun.

Centrul logistic din Ruse este situat în imediata apropiere a Podului Dunărea 1 şi a graniţei cu România, un punct de interes cheie, aflându-se în zona industrială modernă a oraşului.

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Alina Necula are o experienţă de peste 17 ani în domeniul imobiliar, concentrându-se pe managementul activelor, managementul comercial şi dezvoltarea imobiliară. Expertiza ei include mai multe proiecte de birouri şi logistică, precum şi coordonarea proiectelor strategice de business din sectorul retail şi rezidenţial. Înainte de a se alătura Lion’s Head, Alina a făcut parte din echipele comerciale şi de management al activelor din cadrul Globalworth şi Immofinanz. Alina a absolvit programul Executive MBA din cadrul Maastricht School of Management.

Vladimir Gurjieff are peste 15 ani experienţă în sectorul activelor industriale. Pentru mai mult de 8 ani, a fost partener şi a condus Departamentul Industrial din cadrul Cushman & Wakefield Forton. Înainte de a dezvolta portofoliul industrial şi logistic al AG Capital, Vladimir a lansat şi gestionat divizia bulgară a CTP - unul dintre cei mai mari şi mai activi investitori în proprietăţi industriale şi logistice din ECE.

BPD a fost înfiinţată în 2004 şi este prima companie de investiţii din Bulgaria listată la Bursa de Valori din Londra (AIM). Din 2009, BPD face parte din Grupul Tavistock - o companie de investiţii private fondată de investitorul Joe Lewis în urmă cu 35 de ani.

АG Саріtаl a fost fondat de Christo Iliev în urmă cu 30 de ani şi reuneşte grupul de companii din sectorul imobiliar. În prezent, se extinde şi dezvoltă proiecte în Bulgaria, România şi Polonia. Portofoliul său include cele mai importante companii de dezvoltare - Park Lane Developments (pentru proprietăţi comerciale), BLD şi Ultima (pentru proprietăţi rezidenţiale). Compania are investitori internaţionali de top, precum Old Mutual, IFC, Apollo Global Management şi Mitiska REIM.

Lion’s Head este o platformă de investiţii imobiliare şi de gestionare a activelor, axată pe clădiri de birouri de prim rang, având chiriaşi internaţionali blue chip din regiunea ECE, un joint venture între AG Capital şi Old Mutual. Portofoliul companiei include cinci clădiri de birouri cu o suprafaţă totală de 235.000 mp: două în Sofia - Polygraphia Office Center şi Megapark, şi trei în Bucureşti - Oregon Park. Printre chiriaşi, se numără companiile globale Oracle, Deloitte, EY, Thermo Fisher, Bosch, Groupama, Payhawk, Kostal, GFK.

Іntеrnаtіоnаl Fіnаnсіаl Соrроrаtіоn (ІFС) este membru al Grupului Băncii Mondiale şi operează în peste 100 de ţări. În 2023, IFC investeşte un total de 43,7 miliarde de dolari pentru a sprijini companiile private şi instituţiile financiare din ţările cu dezvoltare rapidă. www.іfс.соm

Оld Мutuаl  este o companie publică care se tranzacţionează pe Bursa din Johannesburg de 179 de ani. Este una dintre cele mai vechi entităţi de tip cooperatist din Africa de Sud, cu prezenţă în 14 ţări, capitalizare de aproximativ 3 miliarde de euro şi active în administrare cu o valoare totală de 65 de miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO