Info

(P) InteRo se reorientează către proiecte din afara Bucureştiului, după ce primarul Nicuşor Dan blochează proiectul SkyLight în valoare de 1 miliard de euro

(P) InteRo se reorientează către proiecte din afara...

Autor: Publicitate

24.04.2024, 13:21 891

În consecinţă, terenul de 10 hectare din mijlocul oraşului rămâne o zonă în ruină, ca după război, un adevărat pericol pentru trecători.

Familia canadiană de investitori Topolinski, fondatoarea InteRo Property Development, este nevoită să amâne investiţia de 1 miliard de euro în proiectul SkyLight Residence, care ar revitaliza terenul fostei fabrici Aversa din zona Obor, inclusiv prin construcţia de unităţi de învăţământ (pentru 500 de copii), spaţii verzi (un parc accesibil publicului de 7.000 mp şi 9.000 mp de parcuri private şi zone verzi), precum şi infrastructură nouă. Lucrările de construcţie erau programate să înceapă anul trecut, dar Primăria Generală a contestat autorizaţia emisă de Primăria Sectorului 2, blocând astfel dezvoltarea. InteRo a câştigat deja procesul în primă instanţă şi preconizează că va câştiga şi în apel. Dar acest proces durează, iar între timp locuitorii din zona Obor sunt nevoiţi să suporte proximitatea unui teren de 10 hectare insalubru şi periculos, care aminteşte acum de o zonă de război. Între timp, investitorul imobiliar se concentrează pe proiecte noi în afara oraşului.

De peste 16 ani, familia Topolinski are încredere în potenţialul pieţei imobiliare din Bucureşti. Dar proiectele demarate de dumneavoastră în ultima perioadă sugerează că vă reorientaţi către proiecte în afara oraşului.

Convingerea noastră nu s-a schimbat. Piaţa din Bucureşti este solidă şi încă nu şi-a atins potenţialul maxim. Suntem în continuare interesaţi să ne consolidăm afacerile pe plan local. Astfel, urmează să demarăm, în lunile care vin, lucrările de construcţie la unul dintre cele mai importante proiecte imobiliare ale grupului – complexul de lux Smart Home Pajurei 3 Residence.

Cu toate acestea, blocajul administrativ actual – fără precedent de când am venit în România, în 2008 – ne obligă să ne extindem portofoliul în afara oraşului, continuând în acelaşi timp să luptăm – alături de alţi dezvoltatori imobiliari aflaţi în situaţia noastră – împotriva atitudinii nerezonabile şi nesustenabile pe care o are Primarul General al Capitalei, domnul Nicuşor Dan.

Această atitudine îi privează pe bucureşteni de spaţii locative necesare, cu numeroase consecinţe pe o piaţă deja afectată de disponibilitatea redusă a proiectelor noi, case mai scumpe şi de o calitate inferioară, migraţia populaţiei către periferia oraşului, ceea ce pune o presiune uriaşă pe infrastructura de transport şi are impact negativ asupra mediului. Instanţele din Bucureşti sunt în prezent copleşite cu sute de dosare ce au ca obiect proiecte imobiliare blocate din voinţa domnului Nicuşor Dan. Acest lucru presupune costuri uriaşe pentru administraţia locală – şi, implicit, pentru locuitorii din Bucureşti.

În opinia mea, domnul Nicuşor Dan se comportă mai mult ca un avocat decât ca un Primar, întrucât îşi petrece mai mult timp în instanţă decât la ​​Primărie. Sunt complet de acord că lupta împotriva proiectelor de dezvoltare imobiliară realizate prin acte de corupţie şi practici nelegale este o necesitate. Înţeleg şi sprijin întru totul acest lucru, fiind, la rândul meu, un susţinător al luptei împotriva corupţiei, dar un primar trebuie să aibă capacitatea de a discerne între proiectele dăunătoare şi cele sustenabile, care adaugă valoare şi fac diferenţa în comunitate.

În cruciada sa împotriva a ceea ce el numeşte mafie imobiliară, domnul Dan a făcut o mare greşeală, căutând să blocheze toate proiectele imobiliare din oraş, ceea ce a adus prejudicii considerabile economiei locale. Pentru industria imobiliară, o astfel de atitudine este complet neproductivă şi afectează inclusiv companiile bine intenţionate, cum este şi InteRo. În calitate de Primar General, trebuie să încurajezi proiectele sustenabile şi inovatoare, care să menţină populaţia şi investiţiile în oraş, şi nu să le împingă în afara oraşului.

Cum a influenţat această situaţie planurile InteRo în Bucureşti?

Ne-a afectat foarte mult. SkyLight Residence, un proiect de 1 miliard de euro conceput să revitalizeze zona fostei fabrici Aversa, aflată acum într-o stare avansată de degradare, este complet blocat. Deşi Radu Mihaiu, Primarul Sectorului 2, ne-a eliberat autorizaţia de construire în septembrie 2022, Nicuşor Dan insistă să ne blocheze în instanţă.

Rezultatul este că terenul în suprafaţă de 10 hectare din mijlocul oraşului rămâne un peisaj apocaliptic, cu clădiri aflate într-o stare deplorabilă, platforme neuniforme care generează doar riscuri pentru sănătatea şi siguranţa locuitorilor. În loc de spaţii verzi, parcuri, venituri la bugetul local, locuri de muncă, sau alte beneficii sociale, locuitorii au parte doar de pericole.

Este dezamăgitor că domnul Nicuşor Dan, care şi-a construit un renume de luptător împotriva mafiei imobiliare, blochează acum un proiect pentru care eu şi familia mea ne-am confruntat timp de 9 ani cu acuzaţii false şi nefondate, jurnalism părtinitor şi manipulări ale opiniei publice de către un sistem corupt.

Ne-am luptat 9 ani cu Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) în dosarul privatizării Aversa. Probabil că nu mulţi investitori străini ar fi dat dovadă de atâta determinare, curaj şi tărie pentru a-şi susţine cauza, însă familia noastră a rămas fidelă principiilor de etică în afaceri şi luptei împotriva corupţiei sistemice. După ce am învins AAAS în instanţă de 21 de ori, am obţinut, în cele din urmă, o hotărâre definitivă în septembrie 2022 şi eram pregătiţi să demarăm acest proiect emblematic pentru zona Obor.

Care este stadiul proiectului acum?

Am reuşit să facem doar lucrări urgente de demolare şi curăţenie, odată ce am obţinut autorizaţia de demolare, în 2022. A trebuit să ne mişcăm rapid, deoarece două rapoarte realizate de ingineri experţi concluzionau că aceste clădiri aflate în stare avansată de degradare se puteau prăbuşi oricând peste strada Ziduri Moşi, punând astfel în pericol trecătorii.

Am investit aproximativ 500.000 de euro în lucrări de demolare şi curăţare, pregătind lucrările de construcţie, planificate să înceapă în 2023. Primăria Sectorului 2 a emis autorizaţia de construire în septembrie 2022, dar Primăria Generală a contestat-o ​​în iunie 2023. Am încercat de câteva ori să discutăm cu domnul Nicuşor Dan despre preocupările dânsului cu privire la proiect, dar solicitările noastre au rămas fără răspuns. De asemenea, am abordat subiectele punct cu punct într-o scrisoare oficială, în mai 2023.

InteRo Property Development a obţinut deja o decizie favorabilă în primă instanţă, dar domnul Dan va formula recurs şi nu ştim când şi cum se va rezolva această situaţie.

Care sunt îngrijorările Primăriei Generale cu privire la proiectul SkyLight?

Din informaţiile pe care le avem, susţinute şi de argumentele sale din trecut, Nicuşor Dan a decis să conteste toate sau majoritatea autorizaţiilor de construire emise în 2022 în Sectorul 2, întrucât consideră că spaţiile verzi proiectate sunt subdimensionate, comparativ cu suprafaţa construită din Bucureşti.

Nu este însă şi cazul SkyLight Residence. Proiectul nostru a fost gândit pentru a îndeplini standardul de excelenţă BREEAM care certifică proiectele verzi şi include aproape 28.000 mp de spaţiu verde – echivalentul unui parc de dimensiuni medii, reprezentând mai mult de 35% din suprafaţa proiectului, faţă de procentul obligatoriu de 30%.

Dezvoltarea va include un parc public de 7.000 mp, 5 parcuri private cu o suprafaţă totală de 9.000 mp şi 12.000 mp de zone verzi distribuite pe toată suprafaţa proiectului.

Ce impact ar avea SkyLight Residence în zona Obor?

SkyLight Residence este un proiect sustenabil care va transforma pentru totdeauna acest cartier emblematic din Bucureşti, revitalizând zona fostei fabrici într-un spaţiu plin de energie, în care oamenii vor lucra, vor face cumpărături, vor locui şi se vor distra.

Este un proiect cu utilizare mixtă adresat pieţei medii şi premium, care va include 2.200 de apartamente, 8.540 mp de spaţii comerciale şi 89.000 mp de birouri sub forma unui campus IT, care poate genera aproximativ 10.000 de locuri de muncă.

Valoarea impozitelor atrase la bugetul primăriei de pe urma acestui proiect ar fi de cel puţin 15 milioane RON pe an. De asemenea, am hotărât să donăm administraţiei locale drumurile pe care le vom construi în cadrul SkyLight, însumând aproximativ un kilometru lungime, în valoare de 10 milioane de euro.

Totodată, am realizat un sondaj cu peste 400 de rezidenţi pentru a identifica soluţii optime pentru cartier, pentru a îmbunătăţi şi a face proiectul mai relevant pentru întreaga comunitate. Astfel, am adăugat în proiect o şcoală primară cu o capacitate de 250 de locuri, trei grădiniţe (150 de locuri) şi două creşe (100 de locuri).

Ce aşteptări aveţi de la administraţia viitoare, instalată în urma alegerilor locale din Bucureşti?

Indiferent cine va câştiga primăria Capitalei, sper că va administra oraşul în interesul cetăţenilor. L-aş provoca pe domnul Nicuşor Dan să spună dacă el crede cu adevărat că blocarea proiectului nostru şi lăsarea acestui teren în paragină, în mijlocul oraşului, este în interesul cetăţenilor. Şi dacă el este mândru că a distrus un proiect valoros şi o investiţie atât de mare.

În calitate de dezvoltator imobiliar şi locuitor al Bucureştiului, sunt 100% de acord că este momentul ca Primarul General să analizeze în mod activ şi constructiv activitatea imobiliară, pentru binele comunităţii. Cred cu tărie că trebuie să eradicăm practicile ilegale din această industrie şi să blocăm proiectele dăunătoare societăţii.

Este o atitudine lăudabilă pentru un funcţionar public, dar, în acelaşi timp, administraţia locală are obligaţia să prevină blocajele distructive dintr-o industrie care contribuie semnificativ la bugetul local şi este un motor important de creştere economică.

În acest moment, dezvoltarea imobiliară este împinsă în afara oraşului, ceea ce intensifică traficul, aglomeraţia şi poluarea, îngreunând viaţa tuturor bucureştenilor. Administraţia oraşului trebuie să încurajeze proiectele de utilizare mixtă, construite pe infrastructura de transport public existentă, deoarece ele sunt o soluţie eficientă pentru reducerea presiunii asupra traficului şi a impactului asupra mediului. Asta înseamnă dezvoltare inteligentă şi leadership politic constructiv, care ajută comunităţile să prospere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO