ZF 24

Cresc tensiunile dintre superputerile comerciale ale lumii: UE efectuează un raid surpriză asupra unui furnizor chinez de echipamente de securitate pe fondul „practicilor comerciale neloiale ale Beijingului”

Cresc tensiunile dintre superputerile comerciale ale...

Autor: Andrei Şerbănescu

24.04.2024, 14:22 188
Bruxelles-ul a percheziţionat birourile unui furnizor chinez de echipamente de securitate, desfăşurându-şi noile puteri împotriva subvenţiilor străine, într-o acţiune care va inflama şi mai mult tensiunile dintre superputerile comerciale ale lumii, scrie Financial Times.
 
Raidul Comisiei Europene şi al forţelor de ordine locale la birourile din Polonia şi Olanda ale companiei Nuctech, care produce scanere de securitate pentru bagaje, a avut loc în contextul în care Bruxelles-ul ia măsuri drastice împotriva „practicilor comerciale neloiale ale Beijingului”.
 
Trei oficiali care au cunoştinţă despre anchetă au confirmat că ţinta a fost Nuctech, o companie de stat condusă cândva de fiul fostului preşedinte chinez Hu Jintao şi ale cărei produse au fost interzise de unele ţări occidentale din motive de securitate naţională.
 
Este pentru prima dată când Bruxelles-ul a folosit noile sale norme împotriva subvenţiilor străine pentru a justifica o razie asupra unei companii.
 
„Inspecţia bruscă şi neanunţată din 23 aprilie subminează mediul de afaceri pentru companiile străine din UE sub masca subvenţiilor străine", a declarat camera de comerţ chineză, fără a numi compania.
 
Percheziţiile urmează unui val de arestări în Germania a unor persoane suspectate de spionaj în favoarea Chinei, inclusiv a trei persoane acuzate că au încercat să vândă tehnologie militară Beijingului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO