Burse - Fonduri mutuale

Operatorul BVB: Autorizarea Contrapărţii Centrale, supusă unor potenţiale riscuri

Operatorul BVB: Autorizarea Contrapărţii Centrale,...

Autor: Eduard Ivanovici

29.04.2024, 10:22 422

Bursa de Valori Bucureşti (simbol bursier BVB), operatorul pieţei de capital din România, şi-a informat luni investitorii cu privire la faptul că autorizarea Contrapărţii Centrale (CCP.RO), prin intermediul căreia se relansează piaţa derivatelor la BVB, este supusă unor potenţiale riscuri induse de necesitatea viitoarelor negocieri privind serviciile de tehnologie pentru administrarea tehnică a sistemului de compensare administrat operaţional de CCP.RO. 

„Regulamentul Autorităţii de Supraveghere Financiara nr. 3/2013 prevede un termen de 18 luni de la data depunerii cererii de autorizare pentru completarea documentaţiei  necesare în vederea declarării dosarului de autorizare complet, termen care se va împlini la data de 8 septembrie 2024. La nivelul CCP.RO se fac demersuri pentru transmiterea către autorităţile de reglementare a informaţiilor solicitate în vederea încadrării în termenul menţionat”, se arată într-un raport de la BVB. 

Emitentul BVB îşi propune sa adopte o abordare prudenţială în cadrul căreia va evalua inclusiv necesitatea unei deprecieri parţiale a investiţiei BVB la CCP.RO în cazul în care termenul anterior menţionat nu va putea fi respectat, situaţie în care, dacă se va lua decizia de depreciere, aceasta va fi reflectată în situaţiile financiare individuale ale BVB, scriu reprezentanţii operatorului bursier. 

Cu 1,2% s-au depreciat acţiunile BVB de la începutul anului, faţă de un avans de 11% pe indicele BET.  Dinamicile din ultimele 12 luni sunt de plus 37,9% vs. 39,1%. 

Evaluată în prezent la 522 de milioane de lei, compania încheiat anul trecut cu un profit net de 21,8 mil. lei, susţinut de listarea Hidroelectrica, iar pentru 2024 şi-a bugetat un rezultat net de 12,6 mil. lei. Veniturile operaţionale au ajuns în 2023 la 50,55 mil. lei; anul acesta, societatea vizează venituri de 40,7 mil. lei, conform bugetului de venituri şi cheltuieli.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO