Afaceri de la zero

Primul miliard - din bere, banci si medicamente

07.07.2005, 19:05 Autor: Mihaela Andries
Un stat a carui economie se bazeaza in principal pe industria pescuitului si a carui populatie nu depaseste 300.000 de locuitori, ca Islanda, este putin probabil sa aiba miliardari. Si totusi, unul exista.

Insa, nu economia islandeza, ci afacerile din Rusia sunt cele care l-au ajutat pe Thor Bjorga?"lfsson sa devina primul miliardar al statului insular.

Faptul ca si-a incercat norocul in strainatate nu este deloc neobisnuit pentru un om de afaceri islandez. Ceea ce a ridicat unele semne de intrebare este cum a reusit insa sa se impuna intr-un sector si intr-o zona aflate in aria de influenta a mafiei ruse.

Bjorgolfur Thor Bjorga?"lfsson si tatal sau, Bjorgolfur Gudmundsson, au pasit pe un drum care le-a adus mai intai exilul din mediul corpo-ratist islandez si apoi reintegrarea ca proprietari ai unui mic, dar puternic, imperiu de produse far-maceutice, telecomunicatii si servicii financiare. Ca multi alti islandezi, Thor a urmat studiile universitare in strainatate, absol-vind Universitatea din New York cu o diploma in finante. In 1991, el s-a intors in tara pentru a lucra impreuna cu tatal sau, care superviza diviziile de bere si de bauturi racoritoare ale concernului farmaceutic Pharmaco.



Succes rusesc cu productia de bere

In 1993, tatal, fiul si partenerul lor de afaceri Magnus Thorsteinsson

s-au stabilit temporar in Rusia, unde au contribuit la infiintarea fabricii de imbuteliere de bauturi racoritoare Baltic Bottling Plant, sub franciza Pepsi.

Ulterior, fabrica a fost vanduta gigantului american si compania s-a orientat spre un alt sector, cel al productiei de bere, unde a lansat firma Bravo International.

In Rusia, berea nu a avut niciodata succesul bauturii nationale, votca, si nici nu a putut atinge un statut comparabil cu cel din Europa Occidentala. La mijlocul anilor ''90, viitorul pietei rusesti a berii aparea destul de intunecat, mai ales in lumina politicii de combatere a consumului de alcool initiata de Gorbaciov, care a determinat scaderea pietei cu aproape 50% in termeni de volum.

Bravo, desi concura pe o piata extrem de competitiva, si mai ales intr-o zona tinuta sub control de mafia rusa, a reusit sa devina, in mai putin de trei ani, producatorul de bere cu cea mai rapida crestere din Rusia, atingand o cota de piata de 17% in regiunea Sankt Petersburg si de 7% in regiunea Moscovei. In functie de capacitatea de productie instalata, Bravo s-a situat pe cea de-a patra pozitie in clasamentul producatorilor rusi de bere. In 2001, vanzarile sale se ridicau la 2,5 milioane de hectolitri de bere si tinteau pragul de 4 milioane de hectolitri. Un nou tip de bere premium, Botchkarov, lansat de Bravo International in anul 1998, a debutat in forta si a devenit in scurt timp a patra marca de bere din Rusia. La succesul sau initial a contribuit si imensa campanie de publicitate initiata de companie: pentru a sarbatori "nasterea" Botchkarov, Bravo a organizat o petrecere cu 10.000 de persoane in centrul Sankt Petersburgului.

Considerand compania atractiva si lipsita de coruptie, compania olandeza Heineken a depus o oferta de achizitie si a cumparat Bravo International pentru suma de 227 milioane de euro in 2002, din care peste 92 milioane de euro au revenit celor doi Bjorga?"lfsson .



Inapoi la gheizere

Cu buzunarele pline, cei trei asociati au decis ca a sosit momentul reintoarcerii pe taramul natal, unde au lansat o initiativa indrazneata de a cumpara un pachet de 45% din actiunile Landsbanki, fosta banca centrala a tarii si a doua in functie de valoarea activelor.

Prin cumpararea acesteia, Bjorgolfur Gudmundsson a revenit in sectorul bancar ca membru in board-ul Samson Holding, entitatea prin care a achizitionat Landsbanki impreuna cu fiul sau si cu Thorsteinsson.

In 1991, Bjorgolfur Gudmundsson primise o pedeapsa cu inchisoarea, cu suspendare, pentru rolul avut in colapsul companiei navale Hafskip.

Devenita insolvabila la finalul anului 1985, Hafskip a ajuns in centrul unui scandal de proportii in Islanda, mai ales din cauza legaturii sale cu ministrul de finante de la acea data, actionar si fost presedinte al consiliului de administratie. Procesul intentat pentru gasirea vinovatilor a durat sase ani, iar majoritatea acuzatiilor care i s-au adus initial lui Bjorgolfur Gud-mundsson au fost retrase, in timp ce restul au fost considerate minore. Insa, dat fiind faptul ca afacerea Hafskip a implicat si criza Fisheries Bank, revenirea sa a facut valuri in mediul bancar islandez.

In aceeasi perioada cu licitatia pentru Landsbanki, Thor Bjorga?"lfsson a orchestrat fuziunea dintre Pharmaco, firma pentru care lucrase tatal sau, si Delta hf, principalul sau concurent.

De fapt, Delta a fost infiintata chiar de Pharmaco in 1981 pentru a produce medicamente patentate, iar Pharmaco a detinut doua treimi din capitalul companiei pana in 1992.

In acel an, Pharmaco si Delta si-au intrerupt relatiile pentru a preintampina un conflict de interese. In 1999, Pharmaco si-a inceput expansiunea internationala, cumparand impreuna cu Amber Interna-tional Invest producatorul bulgar de farmaceutice Balkanpharma, cu care a si fuzionat un an mai tarziu.

In 2002, Pharmaco a fuzionat cu Delta, care preluase anterior com-pania Pharmamed din Malta. Impreuna, cele doua companii au format unul dintre cele mai mari grupuri islandeze. Acelasi an este ales pentru intrarea in Serbia, prin achizitia companiei Zdrevlje.

In 2004, Pharmaco cumpara firma turca Fako si compania poloneza Biovena, iar in luna mai isi schimba denumirea in Actavis. In septembrie 2003, Thor Bjorga?"lfsson a inceput sa cumpere actiuni la cea mai mare companie navala din Islanda, Eimskip, platind 29 milioane de euro pentru un pachet de 9%.

La randul sau, Landsbanki a cumparat actiuni Eimskip de 59,6 milioane de euro. Activele companiei din industria pescuitului au fost apoi vandute pentru 251 milioane de euro, iar Eimskip a fost transformat intr-un fond de investitii denumit Burdaras.



Obiectiv: lider in sectorul medicamentelor generice

Fondata in 1956 sub numele de Pharmaco, compania farmaceutica Actavis este specializata in dezvoltarea, productia si vanzarea de medicamente generice.

Cu sediul in Islanda, Actavis deruleaza operatiuni in 28 de state, are unitati de cercetare, dezvoltare si productie in Bulgaria, Turcia, Malta, Islanda si Serbia, si circa 7.000 de angajati.

Anul trecut a adus profituri record pentru Actavis, cifrate la 63 milioane de euro. Nivelul a fost cu 55% mai ridicat decat in 2003, iar cifra de afaceri a fost superioara cu 43% valorii din anul precedent, situandu-se la 452 milioane de euro.

Totusi, in primul trimestru al anului curent, compania a consemnat o scadere a veniturilor fata de primele trei luni din 2004, de la 129,3 milioane de euro la 101,8 milioane de euro, un profit operational inaintea cheltuielilor cu amortizarea de 24,6 milioane de euro si un profit net de 11,1 milioane de euro, in conformitate cu estimarile. Finalul primului trimestru a fost marcat de cumpararea Lotus Laboratories din India si a Pharma Avalanche, firma prezenta in Republica Ceha si Slovacia, prin care Actavis si-a extins activitatile din Europa Centrala.

Dupa ce si-a construit o pozitie solida in Europa, Actavis urmareste sa se stabileasca pe noi piete. Cu ocazia adunarii anuale a actionarilor din 31 martie, directorul executiv al Actavis, Robert Wessman, a indicat ca firma tinteste oportunitatile de investitii din Europa Centrala, India si SUA. "Americanii utilizeaza jumatate din farmaceuticele produse in lume, asa incat este o piata foarte interesanta pentru companie", a declarat el in martie.

In mai putin de doua luni de la adunarea generala, Actavis si-a facut intrarea pe piata Statelor Unite. La mijlocul lunii mai, compania islandeza a anuntat ca va cumpara firma Amide Pharmaceutical Inc. pentru o suma de 500 milioane de dolari, la care se pot adauga inca 100 milioane de dolari in urmatorii doi ani in functie de performante.

Atuul fundamental dobandit de Actavis in urma achizitiei este platforma de pe care poate lansa noi produse in SUA. Dupa incheierea achizitiei, compania va avea unul dintre cele mai vaste portofolii din sectorul medicamentelor generice, continand peste 500 de produse, si 136 de medicamente aflate in curs de dezvoltare. In 2004, cifra de afaceri pro-forma a companiei extinse a fost de 537,6 milioane de euro, profitul operational inaintea cheltuielilor cu amortizarea a atins 157,5 milioane de euro si profitul neimpozitat 120,8 milioane de euro. In primul an de activitate dupa finalizarea achizitiei, Actavis se asteapta la un impact pozitiv de 45-50% asupra profitului brut si de 30%-35% asupra profitului pe actiune.

Pe termen mediu, Bjorgolfur Thor Bjorga?"lfsson vizeaza sa listeze Actavis la o bursa straina de valori mobiliare, posibil pe cea din Londra. Aparent, pregatirile au trecut de faza preliminara, insa consiliul de administratie doreste sa actioneze cu prudenta si sa aleaga un moment cat mai favorabil pentru listare.

La ultima adunare generala, el nu a uitat sa puna in lumina rezultatele spectaculoase ale listarii actiunilor Actavis la bursa islandeza. "In 2003, pretul pe actiune a crescut cu aproape 200%; privind in urma, se poate spune ca aceasta crestere a fost oarecum prematura si din acest motiv cererea pentru actiunile companiei s-a temperat corespunzator". Capitalizarea actuala a companiei se situeaza in jurul a 1,7 miliarde de euro.

Dezvoltarea Actavis se bazeaza in primul rand pe cresterea interna puternica, favorizata de lansarile continue de medicamente noi, imediat dupa expirarea patentelor. Daca in 2004 compania a lansat noua produse, anul curent va aduce pe piata 50 de medicamente noi de la Actavis. Tinta declarata a companiei este de a deveni unul dintre liderii mondiali ai industriei medicamentelor generice.



Primul miliardar islandez

Prin holdingul Amber International si societati afiliate, Thor Bjorga?"lfsson este principalul actionar al Actavis, cu 36,2% din totalul actiunilor, participatie evaluata la circa 588 milioane de euro.

Averea totala a intreprinzatorului de 38 de ani se cifreaza la 1,17 miliarde de euro, potrivit evaluarii revistei Forbes, in clasamentul careia se situeaza pe locul 427. De asemenea, Thor Bjorga?"lfsson este presedintele consiliului de administratie al Actavis, din care face parte din 1999.

Bjorga?"lfsson este presedintele Burdaras, dar si al Samson Holding, investitorul semnificativ in Landsbanki. Detine participatii la patru dintre primele zece companii islandeze listate la bursa si la companii de telecomunicatii din Bulgaria si Republica Ceha. De asemenea, Thor Bjorga?"lfsson este si consul general al Islandei, reprezentandu-si tara in nord-vestul Rusiei.

In mica Islanda, reputatia unui om de afaceri este mai importanta decat in alte state. Prin eforturile sale de a reusi in afaceri, Thor Bjorga?"lfsson nu a castigat numai respectul sectorul corporatist, ci a izbutit sa repare in acelasi timp reputatia stirbita a tatalui sau.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania