Afaceri de la zero

Taittinger: sampanie si lux de vånzare... sau aproape

30.06.2005, 18:26 Autor: Mihaela Andries
Hotelurile Crillon si Martinez, cristalurile Baccarat, parfumurile Annick Goutal si sampania Taittinger sunt pe punctul de a-si schimba proprietarii. Dar zarurile sunt inca in aer: membrii familiei Taittinger ezita intre a vedea culoarea banilor si a mai pune o piatra la edificiul construit de predecesori.

Unii s-au decis deja, insa pentru a li se realiza vrerea, este nevoie de acordul majoritatii. Adulmecånd izul unei afaceri bune, candidatii sunt la linia de start. Intentia familiei Taittinger de a-si vinde participatiile a fost ghicita de unii analisti inca de la sfårsitul anului trecut, cånd unii membri ai dinastiei au analizat posibilitatea de a se instala in Belgia pentru a beneficia de fiscalitatea mai blånda decåt in Franta. Cu toate acestea, grupul Taittinger a anuntat in data de 15 iunie ca obiectivele sale pentru 2005 sunt continuarea eforturilor sustinute pentru ameliorarea rezultatelor generate de activitatile hoteliere si accelerarea dezvoltarii cristalurilor Baccarat pe piata produselor de lux.

La finalul saptamånii trecute, Le Figaro anunta vånzarea Societe du Louvre, dar cotidianele La Tribune si Le Monde estimeaza ca intregul grup Taittinger, evaluat la peste doua miliarde de euro, isi poate schimba proprietarii, avånd in vedere ca structura juridica si acordurile dintre actionari fac dificila o vånzare partiala. Treizeci si opt de mostenitori cu vårste cuprinse intre 50 si 68 de ani detin impreuna aproape 38% din capitalul grupului Taittinger si 54% din drepturile de vot. Unii lucreaza pentru grup, altii au lucrat si ceilalti sunt simpli actionari. Cea mai mare parte dintre ei pare, insa, doritoare sa incaseze contravaloarea actiunilor mostenite. In special tinånd cont de aprecierea de peste 60% consemnata de titlurile grupului Taittinger din luna ianuarie påna in prezent, cånd sunt cotate in jurul a 340 de euro.

Printr-un comunicat publicat in data de 27 iunie, grupul Taittinger a anuntat ca, dupa consultarea cu principalii actionari, a mandatat bancile BNP Paribas si Rothschild sa examineze numeroasele oferte de achizitie pe care le-a primit pentru Societe du Louvre, din care detine un pachet de 44,1%. Conform versiunii oficiale, familia nu este inca implicata in negocieri efective cu nici o parte interesata si "scenariile sunt multiple", dupa cum s-a multumit sa spuna un purtator de cuvånt. Decizia de a vinde ar rezulta din hotarårea lui Albert Frere - actionar prin intermediul Compagnie Nationale a Portefeuille, care detine direct sau indirect peste 30% din imperiul Taittinger - de a se retrage din capitalul grupului in care a investit in 1999. Finantistul belgian este proprietarul unui pachet de 15,3% din capitalul Societe du Louvre.



Suspiciuni privind Societe du Louvre

O parte dintre analisti considera ca Societe du Louvre ar fi dificil de våndut fara a ceda productia de sampanie care genereaza un flux important de disponibilitati. Insa nu se stie daca familia va accepta sa renunte la sampanie, o activitate rentabila de care este si foarte atasata. Bernard Arnault, presedintele grupului LVMH, ar fi examinat posibilitatea de a cumpara sampaniile Taittinger, dar ar fi fost nemultumit, conform surselor, de pretul cerut de familie - aproximativ 500 de milioane de euro pentru o marca cu o pondere de circa 1% din productia totala de sampanie.

Autoritatea franceza a pietelor financiare, AMF, ar fi deschis o investigatie preliminara cu privire la actiunile Societe du Louvre dupa ce a constatat evolutii atipice ale acesteia in zilele care au precedat anuntul de vånzare a societatii facut public de familia Taittinger, potrivit editiei de miercuri a publicatiei Le Figaro.

Astfel, AMF ar fi observat ca intermediari care nu cumparau niciodata actiuni Societe du Louvre "s-au precipitat in mod brutal asupra acestora". In acelasi timp, volumul tranzactiilor cu actiuni Societe du Louvre s-a marit considerabil saptamåna trecuta, la 23.000 si, respectiv, 21.000 de unitati in sedintele de joi si vineri, fata de volumul mediu de 2.000-3.000 de actiuni. AMF nu a dorit sa comenteze informatia.



Pactul actionarilor

Grupul lui Albert Frere, Compagnie Nationale a Portefeuille (CNP), a devenit actionar al grupului Taittinger si al Societe du Louvre in iunie 2002, in urma unei solicitari primite din partea familiei Taittinger. Compagnie Nationale a Portefeuille a preluat la acea data actiuni detinute de investitori americani care doreau sa exercite presiuni asupra conducerii pentru a imbunatati administrarea societatii. Pactul semnat pe o perioada de patru ani va expira in 25 iunie 2006, dar fiecare dintre cele doua parti este libera sa dispuna in ce mod doreste de cota pe care o detine incepånd cu 29 noiembrie 2005, cu conditia respectarii unui drept de preemptiune reciproca. Prin vånzarea participatiei sale, CNP ar putea obtine un cåstig confortabil in raport cu suma de 244 milioane de euro pe care a investit-o in cele doua societati. In plus, echipa lui Albert Frere si conducerea Societe du Louvre, in special directorul general Anne-Claire Taittinger, nu au tocmai cele mai cordiale raporturi.

Daca ar fi dupa distinsa Anne-Claire Taittinger, care i-a succedat lui Jean Taittinger la conducerea holdingului familial Societe du Louvre in 1997, nici unul dintre active nu ar fi våndut. Dar, ca presedinta a grupului Taittinger, Anne-Claire trebuie sa serveasca interesele celor 38 de mostenitori ai dinastiei, care nu mai sunt de acord sa pastreze unitatea grupului. Din dorinta de a nu dispersa capitalul, Jean Taittinger a introdus in structurile grupului Taittinger, la finalul anilor ''70, nenumarati copii, nepoti, gineri ... Dar disensiunile nu au intårziat sa apara in sånul familiei inca din primii ani de la schimbarea conducerii bicefale, cånd Jean se afla in fruntea Societe du Louvre si fratele sau, Claude, la conducerea podgoriilor Taittinger. Rateurile date de acest sistem au fost condamnate de investitori, care au considerat ca acest clientelism familial apasa asupra rezultatelor financiare, si s-au soldat cu demiterea unora dintre membrii familiei.

Dupa lungi tergiversari, familia ar fi decis sa vånda grupul, chiar daca unii membri, precum Anne-Claire Taittinger, presedinta consiliului de administratie, sunt impotriva unei solutii radicale si ar dori sa pastreze activitati lucrative precum sampania. Pentru o eventuala vånzare, este necesar ca doua treimi din membrii dinastiei Taittinger sa fie de acord cu operatiunea, inainte chiar de a solicita consimtamåntul lui Albert Frere, care dispune de o pozitie minoritara, dar determinanta in grup prin pactul din 2002.

Albert Frere poate fie sa-si vånda participatia, fie sa preia activele familiale si sa lanseze ulterior o oferta publica de achizitie a actiunilor aflate in circulatie, care reprezinta 30% din capitalul Taittinger si 28,5% din capitalul Societe du Louvre. Omul de afaceri nu si-a dezvaluit deocamdata intentiile, dar observatorii estimeaza ca va favoriza varianta vånzarii participatiei sale. El estimeaza ca grupul si-a atins limitele si ca nu poate spera la o mai mare profitabilitate decåt cea actuala.



Activitati atractive si profitabile

Grupul Taittinger a obtinut in ultimul exercitiu financiar o crestere de 9% a cifrei de afaceri, la 842,68 milioane de euro, si un profit net de 40,4 milioane de euro, superior cu 62,8% rezultatului din exercitiul precedent. In primul trimestru din 2005, cifra de afaceri a scazut insa cu 1,8% fata de trimestrul intåi din 2004, la 175,2 milioane de euro.

Cifra de afaceri a Societe du Louvre, din care grupul Taittinger detine un pachet de actiuni de 44,1%, s-a ridicat la 158,2 milioane de euro in primele trei luni ale anului, in scadere cu 1,6% in raport cu ianuarie-martie 2004.

Cele mai valoroase active ale grupului Taittinger sunt concentrate in filiale controlate integral de holdingul Societe du Louvre. Rolul majoritar in ansamblul activitatilor il au hotelurile (80% din totalul vånzarilor), si mai ales hotelurile de cinci stele, a caror valoare este cu siguranta mai ridicata decåt cele 245 milioane de euro pe care le genereaza anual. Crillon si Lutetia (Paris), Martinez (Cannes) si Hotel de la Paix (Geneva) fac parte din divizia hotelurilor Concorde, care reuneste aproape 90 de unitati prestigioase situate in metropolele lumii. Pe långa acestea, mai sunt hotelurile de categorie inferioara ca Premiere Classe si Campanile, reunite in divizia Envergure, care a inregistrat vånzari de 352 milioane de euro in 2004. Reteaua de peste 800 de hoteluri si restaurante din categoria "economic" se situeaza pe locul al doilea in industria hoteliera europeana.

Cel de-al treilea pol al Societe du Louvre este cel din industria luxului, care grupeaza cristalurile Baccarat si parfumurile Annick Goutal, lansate incepånd cu 1980. In plus, Societe du Louvre mai poseda un patrimoniu imobiliar important, situat mai ales in Paris.

Pe långa Societe du Louvre, grupul Taittinger mai detine sampaniile Taittinger, cu o cifra de afaceri de 104 milioane de euro in 2004 si o reputatie excelenta, veche de 250 de ani. Fondata de Jacques Fourneaux in 1734 si controlata de familia Taittinger din 1931, compania produce sampanie si vinuri in Europa si SUA.



De vånzare pe bucati

Sumele avansate de potentialii cumparatori cresc de la o zi la alta. Nici unul dintre candidati nu este interesat de intregul bloc de active, care apartin industriei hoteliere, produselor de lux si industriei producatoare de vinuri. Toata lumea pare sa inteleaga ca valoarea activelor luate separat depaseste cu mult suma lor, chiar daca evaluarile difera in functie de solutia preferata in perioada postachizitie - reorganizare, vånzarea unei parti din active sau vånzarea integrala.

Fondurile de investitii par a fi cele mai active. Nume ca Eurazeo, Paï, Apax, KKR, Wendel Investissement si Carlyle sunt amintite printre posibilii cumparatori. De altfel, valoarea de circa doua miliarde de euro a ansamblului de active si apartenenta lor la diverse sectoare de activitate exclude din start numeroase companii.

Deocamdata, se pare ca Eurazeo este preferat, avånd in vedere si sustinerea de care beneficiaza din partea lui Albert Frere. Conform Le Monde, fondul s-ar fi aliat cu banca Credit Agricole pentru a formula o oferta comuna. Intelegerea prevede ca Eurazeo sa preia partial sau integral activitatile din industria hoteliera si Credit Agricole pe cele din sectorul sampaniei.

Si lantul hotelier Accor pare sa urmareasca evolutia Taittinger. "Nu exclud interesul pentru anumite active", a declarat presedintele grupului francez, Jean-Marc Espalioux, adaugånd ca unele unitati ar putea fi cumparate pentru a "optimiza reteaua" Accor.

De asemenea, un alt specialist al sectorului hotelier si al cazinourilor, grupul Barriere, si-ar putea manifesta interesul pentru o parte dintre activele hoteliere ale grupului Taittinger, dupa cum a indicat presedintele consiliului de supraveghere si al comisiei de strategie, Dominique Desseigne. "De ce nu? Putem oricånd sa examinam activele pentru a avea o discutie cu comisia de strategie a grupului Lucien Barriere si a vedea daca suntem interesati sau nu", a precizat el. Barriere este societate afiliata Accor, care detine 34% din capitalul sau.

Situatia va evolua intr-un fel sau altul in zilele sau saptamånile care urmeaza. Directia acestei evolutii va fi data de modul in care cei 38 de mostenitori vor reusi sa iasa din inertie si sa se inteleaga cu privire la solutiile disponibile pentru viitorul grupului.
O campanie Ziarul Financiar Banca Transilvania