Analiză

Ce efecte va avea programul general de evaluare a starii

05.07.2007, 17:17 140

Programul de evaluare a starii de sanatate a populatiei, demarat la 1 iulie, pentru care Ministerul Sanatatii a alocat 300 mil. euro, dubleaza ritmul de crestere al businessului laboratoarelor care proceseaza analizele.
Reprezentantii laboratoarelor spun insa ca impactul nu va fi unul foarte puternic, datorita mobilizarii reduse a populatiei.
"Nu credem intr-un boom al cifrei de afaceri datorat acestui program, cu toate ca poate parea asa la prima vedere. Asteptam o crestere a businessului ca urmare a demararii programului national de evaluare a starii de sanatate a populatiei, insa aceasta va fi una graduala", a spus Virgil Ivan, director general al Synevo Romania, divizia de laboratoare a grupului Medicover, care estimeaza o cifra de afaceri de 11 mil. euro in acest an.
Mobilizarea populatiei, a adaugat el, va fi una destul de dificil de realizat deoarece preventia este un concept inca nou la romani.
"Procentual, pentru cea de-a doua jumatate a anului anticipam o crestere cu 20% a cifrei de afaceri comparativ cu perioada similara a anului trecut", a mai spus Ivan.
Pe de alta parte, Laboratoarele Bioclinica din Timisoara, unul dintre principalii jucatori din domeniu, mizeaza pe o crestere de 40% in urmatoarea perioada, dublu fata de estimarile initiale.
"Cu aceasta actiune, ne asteptam la o crestere de 40% a cifrei de afaceri in a doua jumatate a anului", a spus Cristian Gheorghiu, actionarul majoritar al Laboratoarelor Bioclinica.
El a precizat ca initial isi bugetase o crestere a cifrei de afaceri de 20-25% comparativ cu 2006.
Astfel, pentru acest an, Bioclinica estimase la inceputul anului o cifra de afaceri de 10,2 mil. lei (3 mil. euro), comparativ cu 8,2 mil. lei (2,4 mil. euro) in 2005.
Gheorghiu insista asupra faptului ca abia dupa cateva luni de la demararea programului vor putea fi facute estimari exacte, aceasta fiind o perioada de adaptare, de testare a reactiilor.
Parerea este sustinuta si de reprezentantii Laboratoarelor Unisyn, jucator nou pe piata de profil, aparut in urma unui parteneriat dintre Synlab (cea mai mare retea de laboratoare din Germania) si Centrul Medical Unirea.
"Consider ca demararea acestui program va influenta businessul nostru, dar nu cred ca intr-un mod spectaculos de la inceput. Abia poate spre sfarsitul anului vom putea evalua mai bine impactul acestui program", a spus Ilarie Baila, director general Laboratoarele Unisyn.
El a precizat ca acest program va aduce o crestere a cifrei de afaceri, dar "care nu va fi mai mare de 20% in acest an".
Costul intregului program este estimat la 300 mil. euro si se asteapta ca aproximativ 11 milioane de romani sa participe, astfel ca pentru o persoana costurile sunt de circa 27 de euro.
In aceasta perioada, laboratoarele semneaza contractele cu Casele de Asigurari pentru decontarea analizelor facute in cadrul programului. Medicul de familie poate recomanda efectuarea unui numar de maxim de noua analize, in limita sumei de 50 de lei (circa 15 euro).
"Suntem in curs de semnare a contractelor cu CNAS la nivelul intregii retele, decontarea serviciilor urmand a se face ulterior. Noi ca si companie am investit in amenjarea unor puncte de recoltare proprii, precum si in asigurarea unor stocuri de reactivi si consumabile pentru a putea raspunde prompt tuturor solicitarilor", a spus Virgil Ivan.
Seturile de analize care pot fi prescrise de medicii de familie sunt analize uzuale, printre cele mai ieftine. La nivelul unui laborator, costurile implicate de toate cele noua analize este insa mai mare de 50 de lei (circa 15 euro), cu toate ca probabilitatea ca un medic sa prescrie toate cele noua teste este foarte mica.
"Daca un pacient s-ar prezenta la laboratorul nostru si ar solicita cele noua determinari din programul de evaluare a sanatatii ar trebui sa plateasca 78 de lei (circa 24 euro)", a spus Mihaela Barbu, marketing manager al Synevo.
In ceea ce priveste numarul de pacienti noi ai laboratoarelor, acesta se asteapta sa fie cu 40% mai mare fata de media unei zile normale. "Consideram ca vom avea un surplus de minimum 200 de pacienti pe zi", a spus Irina Stana, country manager al Synlab.
Tot la 200 de pacienti noi pe zi se asteapta si Cristian Gheorghiu de la Bioclinica.
O astfel de crestere a numarului de pacienti nu va aduce si probleme de gestionare a personalului sau timpului, deoarece aparatura cu care sunt dotate laboratoarele permite realizarea unui numar foarte mare de teste. Eventualele probleme ar putea sa apara la nivelul recoltarii probelor care se realizeaza in cabinetele medicilor.
"Din punct de vedere economic, un numar mai mare de teste prelucrate conduce la cresterea eficientei lucrului si, evident, a costului mediu per test. In ceea ce priveste personalul, angajatii nostri sunt pregatiti sa faca fata unui volum mai mare de lucru", a spus Irina Stana de la Synlab.
Apele inca tulburi cu privire la modul de derulare a acestui program impiedica jucatorii de profil sa faca evaluari exacte asupra impactului asupra businessului lor, totusi majoritatea mizeaza pe o crestere de cel putin 20% a cifrei de afaceri in a doua jumatate a anului.


Cine se lupta pentru analizele romanilor
Synevo, divizia de laboratoare a Medicover, si-a propus pentru acest an o cifra de afaceri de 11 milioane de euro, fata de rezultatul de 9,2 milioane de euro inregistrat anul trecut;
Bioclinica Timisoara, detinuta de Cristian Gheorghiu, companie care opereaza opt laboratoare, vizeaza afaceri de 10,2 milioane de lei
(3,2 milioane de euro) in acest an;
Medcenter, operator de servicii medicale private, cu o prezenta
solida si pe partea de laboratoare, vizeaza afaceri de 6,5 mil. euro in acest an;
MedLife, operator de servii medicale private, detine mai multe laboratoare in Bucuresti si a inaugurat la
inceputul acestui an spitalul privat Life Memorial Hospital;
Unisyn, unul dintre cele mai noi nume pe segmentul de laboratoare din Romania, a trecut pe profit inca din primul an de functionare;
Pe piata din Bucuresti exista peste 100 de laboratoare in contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, piata fiind caracterizata drept una foarte fragmentata.