Analiză

Economia ratează intrarea pe plus pentru numai 0,5%

Economia ratează intrarea pe plus pentru numai 0,5%
15.08.2010, 23:40 29

Potrivit primelor date publicate de Institutul Naţional deStatistică (INS), PIB-ul a înregistrat o scădere cu 0,5% pe seriabrută comparativ cu acelaşi trimestru din 2009 şi cu 0,6% în dateajustate sezonier.

Totuşi, faţă de primul trimestru, economia a urcat uşor în aldoilea trimestru, cu 0,3%, în serie ajustată sezonier, graţiecreşterii exporturilor şi revenirii firave a consumului diniunie.

Evoluţia este în linie cu estimările FMI şi ale analiştilor careanticipau o revenire temporară a economiei în zona pozitivă întrimestrul al doilea. Au existat chiar voci care au susţinut căaceastă creştere confirmă viziunea iniţială privind revenireaeconomiei în 2010 în teritoriul pozitiv în absenţa măsurilor deausteritate fiscală.

Preşedintele Traian Băsescu a adus ieri în discuţie faptul căRomânia a reuşit să înregistreze anumiţi parametri macroeconomicipozitivi, susţinând însă că este un drum lung pentru ca România săcureţe balastul cheltuielilor bugetare excesive în raport cuveniturile pe care economia le asigură.

A doua jumătate a anului se conturează a fi mult mai dificilă,în condiţiile în care se vor vedea efectele reducerii salariilorbugetarilor cu 25% şi ale majorării TVA la 24%.

"Această performanţă ar putea să se oprească temporar în altreilea trimestru din 2010, când PIB-ul în termeni reali ar puteasă revină în teritoriul negativ din cauza impactului programuluiambiţios de consolidare fiscală şi a creşterii TVA. Totuşi,efectele negative ale măsurilor de austeritate ar putea fiabsorbite destul de rapid de către economia românească şi ne-amputea aştepta la un avans gradual al PIB-ului trimestrial întermeni ajustaţi sezonier începând din ultimul trimestru din acestan", a comentat Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.

Pe lângă suportul cererii externe, vânzările cu amănuntul auintrat în zona pozitivă în iunie la nivel anual pentru prima datăde la începutul crizei în trimestrul al IV-lea 2008. În consecinţă,suportul oferit de consumul populaţiei a fost probabil mai puterniccomparativ cu trimestrele anterioare, în timp ce consumulguvernamental a rămas negativ în condiţiile în care guvernul aîncercat să limiteze creşterea deficitului bugetar conformacordului stand-by cu FMI, în viziunea analiştilor BCR.

Creşterea economică înregistrată de România în trimestrul aldoilea faţă de primul trimestru este una dintre cele mai slabe dinUE.

Datele prezentate vineri de Eurostat arată că economia UE, darşi cea a zonei euro, au crescut cu 1% faţă de primele trei luni aleanului, în principal datorită performanţelor cu mult pesteaşteptări ale Germaniei, unde PIB-ul a crescut cu 2,2% (vezi pagina10).

Institutul Naţional de Statistică nu a anunţat detalii privindfactorii care au influenţat evoluţia economiei româneşti în aldoilea trimestru, datele urmând să fie publicate la 1 septembrie."În ceea ce priveşte al doilea trimestru, probabil surprizanegativă a venit de la sectorul serviciilor şi cel al agriculturii.Aşa cum am mai spus de multe ori, creşterea are un caractertemporar şi ne aşteptăm ca al treilea trimestru să arate ocontracţie de 2,8%, pe fondul măsurilor de austeritate", apreciazăNicolaie Chideşciuc, economistul-şef al ING Bank.

Şi BNR a subliniat în raportul de inflaţie perspectivele privindrămânerea în teritoriul negativ a dinamicii anuale a PIB în aldoilea semestru. Banca centrală a amintit printre indiciile majoreredresarea modestă a activităţii economice în zona euro în primajumătate a anului, dinamica nefavorabilă a consumului şiinvestiţiilor, dar şi prelungirea caracterului anemic alactivităţii de creditare a sectorului privat.

Dintre statele membre ale UE pentru care cifrele privind PIB petrimestrul doi sunt disponibile, numai cinci au înregistratperformanţe mai slabe decât ale României.

Singura ţară a UE cu scădere a fost Grecia, care a raportat ocontracţie trimestrială de 1,5%.

Economia României a intrat în recesiune în trimestrul al treileadin 2008, odată cu scăderea PIB în termeni ajustaţi sezoneri, faţăde precedentele trei luni, cu 0,1%. Începând de atunci, PIB-ul aînregistrat scăderi în fiecare trimestru, exceptând creştereauşoară, de 0,1%, din trimestrul al treilea din 2009 şi revirimentuldin al doilea trimestru din acest an.

Raportat la trimestrul al doilea al anului trecut, România sealătură statelor cu scădere economică, grup din care mai fac parteBulgaria (-1,5%), Grecia (-3,5%), Spania (-0,2%) şi Letonia(-3,9%).

Faţă de acelaşi trimestru din 2009, PIB-ul României aînregistrat o scădere cu 0,5% pe seria brută şi cu 0,6%, în dateajustate sezonier. În primul semestru PIB-ul s-a redus cu 1,5%,comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut, atât pe serie brută,cât şi pe seria ajustată sezonier.

În UE a fost înregistrată o creştere economică anuală de 1,7%,similară cu cifra din zona euro, motorul fiind şi în acest cazGermania, cu un avans de 3,7%.

Ce s-a întâmplat în primul trimestru

În primul trimestru economia României a scăzut mai puţin decâtestimările analiştilor, însă ţările vecine au revenit în teritoriulpozitiv. PIB-ul a scăzut în primele trei luni ale anului cu 2,6%faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar comparativ cu ultimultrimestru din 2009, scăderea economiei româneşti a fost de0,3%.

Scăderea dramatică a construcţiilor în primul trimestru, precumşi menţinerea pe minus a serviciilor şi agriculturii au determinatrămânerea economiei în recesiune, industria fiind singurul domeniucare a avut o contribuţie pozitivă la PIB. Cu un singur motor înfuncţiune - industria, care răspunde cererii de pe pieţele externe- economia nu are şanse să îşi revină în 2010.

Serviciile şi industria au cele mai mari contribuţii la formareaPIB, cu ponderi de 50%, respectiv circa 30%.

Consumul intern era văzut chiar şi înainte de anunţareamăsurilor de austeritate ca fiind principala piedică pentrurevenirea economiei.

În schimb, cele mai multe aşteptări au fost îndreptate cătreexporturi, care au intrat în teritoriul pozitiv la sfârşitul anuluitrecut şi au înregistrat o creştere de două cifre, contribuindastfel la ameliorarea declinului economic.

Deşi exporturile erau văzute ca soluţia salvatoare pentruieşirea României din recesiune, absenţa relan­sării cereriiinterne, a consumului duce la perspectiva unei contracţii economicede circa 2% în acest an.

Analiştii BCR susţin că datele privind PIB-ul din al doileatrimestru indică faptul că sfârşitul recesiunii ar putea fiaproape. Totuşi, banca îşi menţine prognoza de scădere economică de3% în acest an.

Speranţele revenirii economiei în teritoriul pozitiv s-auorientat spre 2011, când Produsul Intern Brut ar putea creşte cu1,5 - 2%.