Analiză

Noua conducere a BNR: Isarescu ramane singur. Cu cine va mai face echipa?

20.09.2004, 00:00 92





Speculatii, negocieri politice, declaratii in contradictoriu, proteste ale opozitiei, secretomanie - toate in jurul unui subiect cu miza foarte mare: cine va face parte din echipa care va conduce Banca Nationala a Romaniei in urmatorii cinci ani.



Exista si o certitudine: dorinta actualului guverntor Mugur Isarescu de a obtine un nou mandat, confirmata recent de consilierul sau Adrian Vasilescu.



Motivatia declarata o constituie intentia lui Isarescu de a duce la capat proiectul taierii a patru zerouri din coada leului si al trecerii la un regim de politica monetara bazat pe tintirea inflatiei. De asemenea, guvernatorul nu ar vrea sa-si incheie o cariera de 14 ani la carma bancii centrale fara a fi reusit sa puna inflatia la podea.



Conform calendarului stabilit de Birourile Permanente, pana astazi ar trebui depuse candidaturile pentru noua echipa, iar Comisiile de buget-finante ale Parlamentului le vor analiza, marti sau miercuri, pentru a intocmi raportul ce va fi prezentat plenului in sedinta comuna care va avea loc cel mai probabil joi, cand va fi numit noul Consiliu de Administratie. Pe de alta parte, surse parlamentare spun ca acest proces ar putea dura cel putin doua saptamani, avand in vedere ca opozitia si-a exprimat deja protestul privind modul in care PSD vrea sa aleaga noul Consiliu. PNL acuza PSD ca vrea sa impuna o noua conducere acum, inainte de incheierea mandatului actualei echipe pentru a nu mai depinde de rezultatul alegerilor generale din noiembrie.



Alegerea in acest moment a unui nou Consiliu este ilegala intrucat mandatul actualului CA expira in 18 decembrie, iar PSD forteaza numirea unui alt Consiliu bazandu-se pe majoritatea parlamentara pe care inca o detine, a declarat liberalul Dan Radu Rusanu.



In ciuda faptului ca PSD a lansat o invitatie generala pentru toti cei care doresc sa candideze pentru un loc in CA sa-si depuna dosarul, aceasta varianta are putine sanse de reusita pentru cei care nu au sustinerea politica necesara. Rusanu a acuzat PSD ca a pregatit din timp aceasta actiune, iar anuntul public pentru depunerea candidaturilor a fost facut cu numai cateva zile inainte. "Din aceasta cauza, multi nu au timpul necesar pentru a-si depune candidatura. In zilele urmatoare, vom contesta aceasta masura", a mai spus Rusanu.



In prezent, conducerea administrativa a BNR este asigurata de guvernatorul Mugur Isarescu, prim-viceguvernatorul Emil Iota Ghizari, viceguvernatorul Mihai Bogza, viceguvernatorul Cristian Popa si cinci membri - Silviu Cerna, Constantin Ionete, Agnes Nagy, Nicolae Dardac, Nicusor Ruiu.



Daca in privinta realegerii lui Isarescu exista un consens, discutiile se poarta pentru celelalte trei pozitii de conducere executiva - primviceguvernator si doua de viceguvernator.



Emil-Iota Ghizari, actual numar doi in BNR, se afla in functie de 14 ani, ca si seful sau, dar aparitiile sale publice pot fi numarate pe degete. Fost coleg cu Isarescu la Institutul de Economie Mondiala, Ghizari este o persoana retrasa, cei doi viceguvernatori fiind mult mai prezenti in public. In 1998, Ghizari a beneficiat de sustinerea PNTD in momentul realegerii.



Cei doi viceguvernatori, Mihai Bogza si Cristian Popa, au venit la BNR chiar in urma cu sase ani, fiind sustinuti la vremea respectiva de PNL, respectiv PD.



Bogza a lucrat in Ministerul Finantelor, fiind coleg de departament cu actualul ministru Mihai Tanasescu. Pana in 1996, seful celor doi a fost Florin Georgescu, actualul presedinte al Comitetului de Supraveghere al BCR.



Bogza a plecat din Finante la Pater Bank, banca ungara preluata intre timp de grecii de la Piraeus Bank, dupa care a fost numit in functia de presedinte al Eximbank. De aici, in 1998 el a venit la BNR, iar Dan Radu Rusanu a preluat functia de la Eximbank.



Cristian Popa a lucrat mai mult in domeniul cercetarii economice, aflandu-se in postura de consilier al guvernatorului in momentul in care a fost numit in conducerea BNR in 1998.



Cei cinci membri ai Consiliului de Administratie sunt profesori sau academicieni, formula pe care preferat-o intotdeauna Mugur Isarescu. Silviu Cernea este profesor la Timisoara, Nicolae Dardac la ASE Bucuresti, Nicusor Ruiu vine de la Academia Romana. Academicianul Constantin Ionete se bucura de un larg respect in lumea economica. Agnes Nagy, sustinuta la vremea respectiva de UDMR, vine de la Targu Mures.



Pana in prezent s-au vehiculat putine nume pentru posturile din conducerea executiva a BNR. PSD tine in mare secret lista sa cu persoanele pe care le doreste in CA.



Numele lui Florin Georgescu, fost ministru de finante in guvernul Vacaroiu, apare din nou, dar este putin probabil sa intre pe lista finala intrucat in vara a fost desemnat la conducerea BCR.



Lista celor noua propuneri de membri ai CA pentru urmatorii cinci ani va fi discutata intre presedintele Ion Iliescu, premierul Adrian Nastase si actualul guvernator al BNR.



In cazul in care vor exista probleme la desemnarea noilor membri ai CA al BNR toti candidatii propusi vor fi audiati in comisii, urmand ca plenul Parlamentului sa decida in cele din urma componenta CA.



Actualul Consiliu de Administratie a fost numit in 16 decembrie 1998, pentru o perioada de sase ani. Prin modificarea legii privind statutul BNR, mandatul Consiliului de Administratie a fost redus la cinci ani.



Liberalii si democratii sunt nemultumiti de faptul ca, prin noua metoda de alegere a membrilor CA al BNR, nu-si vor mai putea desemna reprezentanti in conducerea acestei institutii.



Cele doua partide au facut in 1998, in timpul fostei guvernari, doua propuneri pentru CA al BNR, insa in prezent nu ar putea face decat o singura propunere. PNL si PD considera ca ar putea sa inainteze, din nou, mai multe propuneri in cazul in care ar castiga alegerile si noul CA al BNR ar fi numit in decembrie.
cristian.hostiuc@zf.ro ; razvan.voican@zf.ro