Analiză

Profetii despre rezultate. In varianta - companii de pe piata de capital

25.10.2004, 00:00 22

E usor in general ca dupa ce se intampla ceva sa faci tot felul de analize si comentarii legate de ce, cum si care ar fi urmarile evenimentului respectiv. Dificil este insa sa previzionezi cat mai exact un anumit rezultat inainte de aparitia acestuia. Referindu-se la situatia de pe piata de capital, un analist spunea ceva de genul  "Cand piata creste este usor sa gasesti factori care sa fi determinat aceasta crestere, la fel cand piata scade, din nou poti sa gasesti multe explicatii pentru acest lucru". La fel e si cu rezultatele unei companii, in general nu este greu sa-ti "dai seama" daca o companie va merge mai bine sau mai rau intr-o perioada, dar cat de bine sau rau, aceasta este o alta problema. 
In acelasi timp,  pe piata de capital, mai ales cea de la noi, realizarea unor estimari asupra  rezultatelor financiare raportate de companii intr-o anumita perioada sunt intotdeauna insotite de o doza de subiectivitate. O explicatie pentru acest lucru? "Subiectivitatea se datoreaza in primul rand faptului ca nu toti indicatorii se coreleaza perfect (nivelul de indeplinire a BVC cu cresterile anuale ale profitului net si ale veniturilor si cu rata de profitabilitate), astfel incat pana la urma analistul trebuie sa ia o decizie bazata numai pe o parte din  indicatori" a comentat Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Analistii spun ca este normal sa existe o anumita subiectivitate,  justificata si prin faptul ca sunt multi factori care trebuie avuti in vedere, iar modul in care acestia sunt interpretati difera de la analist la analist. " Bineinteles ca exista o doza de subiectivitate. Daca n-ar fi asa de ce am avea mai multi analisti? Ar fi suficient un program bun care sarealizeze estimarea "obiectiva" a rezultatelor financiare. Aceasta nu inseamna ca procesul prin care se realizeaza aceste estimari nu e riguros, ci pur si simplu ca operam cu un numar relativ mare de variabile de intrarea caror estimare poate sa difere de la analist la analist. " a comentat Bogdan Campianu, directorul departamentului de analiza de la societatea de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment.
Un alt factor care pune probleme analistilor in realizarea unor estimari cat mai exacte este si faptul ca nu  exista intotdeauna toate datele necesare, in special la nivel de BVC, sau pentru societatile nou-intrate la bursa, la acest lucru contribuind, din pacate, si lipsa de transparenta a unor companii in prezentarea tuturor informatiilor noi care apar in legatura cu activitatea lor. Asa cum spunea un analist, pentru majoritatea emitentilor, piata de capital reprezinta doar o alta entitate la care trebuie facute raportari obligatorii pentru ca "asa scrie la lege".
Totusi, analistii considera ca estimarile facute pe piata de la noi sunt influentate si de faptul ca in aceste momente in ceea ce priveste evolutia per ansamblu a pietei, "romanii sunt optimisti si tind sa faca previziuni mai optimiste", a spus Nicolae Pascu, analist in cadrul societatii de brokeraj SSIF Broker.
Tinand cont de toate aceste lucruri, se pot face totusi previziuni cat mai apropiate de rezultatele obtinute in realitate de anumite companii de pe piata de capital de la noi? Analistii spun ca prin discutii detaliate cu managementul unei companii (acolo unde este dispus), acest lucru se poate realiza. Insa conteaza si marimea companiei analizate, deoarece cu cat e mai complexa compania, cu atat e mai usor de gresit, chiar si pentru o societate care-si cunoaste cel mai bine business-ul, iar impactul unor factori este mai greu de apreciat cu exactitate.
Intre estimarile trimise de unele din cele mai importante societati de brokeraj de la noi se poate observa totusi aparitia unor diferente foarte mari. Acolo unde previziunile difera foarte mult, conteaza faptul ca unii analisti au calculat drept cifra de afaceri pentru banci, de exemplu, un indicator numit venitul net bancar, care cuprinde venitul net din dobanzi, din comisioane, participatii, din operatiuni pe piata valutara si alte venituri nete din exploatare. Alti analisti au calculat pentru banci veniturile totale, de aici rezultand si unele diferente mai mari intre estimarile lor.
De asemenea, o alta influenta asupra realizarii acestor estimari au a avut-o standardele de contabilitate dupa care s-au facut aceste previziuni. Astfel, in cazul Petrom, cu exceptia analistilor de la BRD Securities care  au prezentat estimarile conform IAS (standardele internationale de contabilitate), ceilalti analisti au realizand estimarile plecand de la RAS (standardele romanesti de contabilitate), sau mai bine zis de la BVC - ul companiei in care situatiile financiare sunt tratate conform unui ordin al Ministerului Finantelor de armonizare a standardelor romanesti cu cele internationale.  De altfel, toate estimarile trimise de European Securities au fost facute avand in vedere acest ordin.
Faptul ca unele societati raporteaza in IAS si altele in RAS ingreuneaza, spun analistii, si analizarea unui anumit sector de activitate. "Cum poti agrega datele financiare dintr-un sector, cand unele societati raporteaza date in RAS, altele i IAS? Trebuie o echipa de experti contabili, care sa cunoasca foarte bine IAS-urile si care sa transforme intai toate rezultatele intr-un singur standard. Companiile listate la BVB au cam trecut pe IAS, acesta e un fapt pozitiv, iar anumite estimari se pot face" a comenat Paul Brendea, analist in cadrul societatii de brokeraj Prime Transaction.
 Analistii considera ca diferentele intre RAS si IAS la Petrom sunt "misterioase" intotdeauna, chiar fara IAS 29 (raportare financiara in economii inflationiste) care nu se mai aplica din acest an, diferentele putand veni din provizioane si alte cheltuieli mai mari, precum si din impactul consolidarii si al transferului de preturi intre divizii. "In 2003, profitul net in RAS a fost de  43,3 mil. dolari, iar in IAS a fost o pierdere de  9 mil. dolari, iar  rezultatul din exploatare in RAS a fost de 138 mil.  dolari, iar in IAS, 29 de mil. dolari". a spus Adriana Marin, directorul departamentului de analiza de la societatea de brokeraj BRD Securities.
BRD Securities a calculat si rezultatele Petrom tratand toate elementele BVC conform IAS, mai putin IAS 29, iar in aceste conditii estimarea societatii de brokeraj pentru Petrom este de un profit net de 488,9 miliarde de lei la o cifra de afaceri de 81.292 miliarde de lei. BRD Securities a prezentat si datele conform RAS, in acest caz, profitul net fiind de peste 1,900 miliarde de lei.
 Analistii de la Intercapital Invest care au avut in vedere pentru realizarea estimarilor lor BVC - urile din ultimii trei ani si nivelele de incadrare in acelea, estimeaza ca Petrom va obtine in acest an venituri totale de 85.000 miliarde de lei, de regula veniturile obtinute de Petrom in al doilea semestru fiind mai mari decat cele din primele sase luni ale anului. In conditiile in care rezultatele Petrom de obicei le depasesc pe cele prevazute in buget, Intercapital estimeaza ca societatea va obtine in acest an un profit brut de 4.250 miliarde de lei, cu peste 30% peste nivelul bugetat.
O alta companie "dificila" pentru realizarea de estimari este Rompetrol Rafinare. In cazul acestei companii, Vanguard a avut in vedere raportarea IAS, cu mentiunea ca este dificil de estimat pentru anul curent impactul tratamentului obligatiunilor emise anul trecut, in aceste conditii estimarea de profit net facand abstractie de acest fapt. BCR Securities a plecat de la situatiile financiare puse la dispozitie de societate intocmite conform RAS, respectiv in IAS pentru previzunile pentru vanzari. Pentru Rompetrol Rafinare, au mai facut previziuni tinand cont de IAS si European Securities  si Alpha Finance. Estimarile trimise de Alpha Finance referitoare la profitul net au fost incluse in media previziunilor, aceasta societate de brokeraj  preferand ca datele trimise sa nu fie prezentate si separat.
De altfel companiile petroliere, mai ales Petrom pun cele mai mari probleme analistilor in realizarea unor estimari cat mai apropiate de realitate "din cauza unei transparente scazute, a complexitatii activitatii si a dificultatii de a identifica corect tranzactiile intre segmente, conditiile in care se efectueaza acestea (in multe cazuri necorelarea cifrelor de genul celor care sunt inputuri intr-un segment dar care sunt outputuri ale segmentului din amonte). Cheltuielile de natura provizioanelor si cele generale sunt de asemenea greu de estimat, iar la acestea din urma multe sunt nedeductibile fiscal, deci devine dificil de previzionat rata efectiva de impozitare (din acest motiv chiar BVC-ul companiei se opreste la profitul brut). In 2004 a mai fost si volatilitatea mare a pretului international al petrolului, care e importanta si la Petrom prin echilibrul ce trebuie creat intre productie/vanzari catre rafinarii terte si importuri (de titei). " a precizat Adriana Marin.
Estimarile proprii ale companiilor sunt principalul punct de plecare in realizarea estimarilor de brokeri, acestia mergand pe ideea ca emitentii stiu cel mai bine si isi calculeaza cel mai exact rezultatele financiare pe care le includ in BVC. Ulterior, fiecare societate de brokeraj are modalitatea proprie de realizare a unor analize.  "Estimarile companiilor sunt intotdeauna ajustate (de cele mai multe ori in jos) in functie de estimarile proprii privind evolutia companiei respective (al impactului anumitori factori care pot influenta pozitiv sau negativ activitatea companiei, a sectorului din care face parte sau al unor elemente macro, atunci cand e cazul). Mai conteaza si track record-ul (masura in care in anii anteriori compania si-a atins sau nu sau a depasit propriile tinte, caz in care i se  acorda un credit mai mare (in sensul unor ajustari mai mici in jos). " a comentat Adriana Marin.
Oricat de bine cunosc economistii unei companii situatia aceasta, analistii considera ca previziunile din BVC pot fi unele prea optimiste sau prea prudente, care necesta analize suplimentare. "Trecand peste instrumentele teoretice de previzionare pe care econometria sau statistica le pun la dispozitie, o analiza rapida consta in urmarirea rezultatelor trimestriale din ultimii ani, pentru a detecta existenta unei ciclicitati in cadrul unei perioade de 12 luni. Astfel, anualizarea rezultatelor pe baza valorilor de la finalul unui trimestru poate conduce la valori apropiate de cele reale. Si aici exista nenumarate rezerve, neputand fi anticipate anumite operatiuni contabile efectuate la finalul anului, cum ar fi constituirea de provizioane foarte mari, inregistrarea de impozit pe profit amanat si altele." a declarat Liviu Avram, broker in cadrul Prime Transaction.
Potrivit analistilor de la Prime Transaction, in ceea ce priveste profitul net, anualizarea sau urmarirea ritmului de crestere de la un trimestru la altul se poate dovedi inutila, mai ales in cazul unor societati care apeleaza la provizionarea unor creante mai mari. De aceea, un factor suplimentar de luat in considerare este marja neta a profitului, indicator care nu cunoaste fluctuatii de mare amploare de la un an la altul.
catalin.ciocan@zf.ro ; dan.zavoianu@zf.ro