Analiză

Un catig de 25 - 30% la Bursa fara mari riscuri

05.01.2004, 00:00 21



Bursa de Valori Bucuresti va fi si anul acesta oglinda economiei romanesti, spun brokerii. Daca productia industriala va creste, inflatia si dobanzile vor continua sa scada iar negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeana se vor inscrie in grafic, castigurile de 25 - 30% fara asumarea unor riscuri mari vor fi perfect realizabile la Bursa.



Bursa de Valori intra in 2004 dupa un an excelent - 2002 (cand cotatiile s-au dublat) si unul bun - 2003 (cand piata a crescut cu 30%).



"In ultimii ani, Bursa a oferit randamente de peste doua ori mai mari comparativ cu inflatia si ma astept ca tendinta sa se mentina si in 2004. Economia creste iar la Bursa sunt listate unele din cele mai bune companii romanesti. Potentialul este mare mai ales pentru actiunile de la categoria intai", spune Nicolae Ghergus, director de operatiuni la Active International.



La inceputul anului trecut, brokerii estimau o crestere a indicelui BET - care sintetizeaza evolutia celor mai bune zece actiuni ale Bursei - de minim 40%. Estimarea venea dupa euforia generala din 2002, cand investitorii straini noi intrati in piata au antrenat o crestere de 100% a preturilor. Ascensiunea preturilor la Bursa a fost incurajata si de scaderea puternica a dobanzilor, tendinta care a transformat multi "admiratori" ai depozitelor bancare si titlurilor de stat in investitori in actiuni.



Dupa explozia din 2002, rezervele de crestere pentru urmatorii ani nu au mai fost foarte evidente. In 2003, dobanzile si-au calmat substantial scaderea iar ascensiunea euro a reprezentat un concurent foarte puternic pentru actiuni. In plus, actiuni care de obicei erau printre motoarele de crestere ale Bursei - Banca Romana pentru Dezvoltare si Banca Transilvania - au suferit de pe urma scaderii considerabile a profitabilitatii din sistemul bancar.



Si astfel, o crestere a BET estimata la 40% a fost in final una de numai 30%.



De ce ar fi diferite lucrurile anul acesta, cand dobanda bancara de 15% pentru un depozit pe un an nu este de neluat in seama?



Rares Nilas, director general al BT Securities- societatea de brokeraj a Bancii Transilvania, spune ca Bursa va reusi sa ofere randamente suficient de bune (adica duble fata de piata monetara) pentru a concura si in 2004 cu dobanzile bancare si titlurile de stat.



"Mizez din nou pe randamente bursiere anuale de 25 - 30%, obtinute fara riscuri ridicate. Romania merge clar spre Uniunea Europeana, economia creste, multe din companiile listate arata din ce in ce mai bine iar acest lucru se va vedea si in evolutia actiunilor", afirma Nilas.



Valentin Ionescu, director de operatiuni la Euro Invest Vision, considera ca ascensiunea indicelui BET va fi influentata puternic anul acesta de "reintrarea in joc" a Bancii Transilvania si a BRD. Cele doua actiuni au avut in 2003 un an mai slab, datorita scaderii profiturilor in termeni reali, insa au dat semne de revenire in ultimile saptamani de tranzactionare.



"Va fi din nou un an ce va oferi randamente bursiere mult superioare dobanzilor. Cred ca bancile vor evalua mult mai bine decat in 2003 pentru ca rezultatele lor nu vor mai fi influentate de schimbarea metodelor de raportare contabila. Societatile de Investitii Financiare raman o certitidine iar Impact cred ca isi va pastra dinamica ascendenta. Sunt de urmarit, de asemenea, companiile care vor trece de pe Rasdaq pe Bursa si vor inregistra salturi corespunzatoare si la nivelul preturilor", spune Ionescu.



Pentru anul acesta brokerii mizeaza tot pe actiunile traditionale pentru un raport bun catig - risc. Societatile de Investitii Financiare sunt recomandate in unanimitate pentru cei care doresc sa obtina castiguri anuale de minim 30% (din dividende si cresterea preturilor).



In topul preferintelor urmeaza cele doua banci, Impact Bucuresti si, cu unele ezitari, SNP Petrom. Brokerii spun ca vor trebui urmarite atent si companiile ce vor fi transferate de pe Bursa Electronica Rasdaq pe Bursa, precum Rompetrol Rafinare - Petromidia.



"Actiunile care vor avea cel mai bun raport castig - risc vor fi in continuare Societatile de Investitii Financiare, bancile, si, in functie de evolutia privatizarii, Petrom", spune Rares Nilas de la BT Securities.



Desi inconjurate permanent de dispute si incertitudini privind viitorul statutului juridic, cele cinci SIF au fost in fiecare din ultimii ani printre cele mai bune platitoare de dividende de la Bursa.



In plus, evolutia ascendenta a actiunilor a fost ajutata si de structura activelor celor cinci SIF, care sunt actionari la unele din cele mai importante companii romanesti si dispun de plasamente monetare considerabile. Fiecare SIF detine active de peste 100 de milioane de dolari. Pe hartie, pentru ca, spun analistii, valoarea reala a acestora este mult mai mare.



"SIF si-au restructurat portofoliile de actiuni si participatiile lor sunt acum, marea majoritate, foarte solide. Daca adaugam politica de dividende, SIF arata acum ca un pariu dinainte castigat", afirma Nicolae Ghergus de la Active International.



Petrom a fost in 2002 vedeta Bursei de Valori iar randamentul oferit anul trecut, circa 20%, a fost cel estimat initial de majoritatea analistilor. Cotatia actiunilor companiei petroliere a ajuns insa la un nivel (1.450 - 1.500 lei/actiune) considerat deja prea mare, deci perspectivele de crestere pentru 2004 depind exclusiv de evolutia privatizarii companiei.



"Petrom este privita deja ca o societate privatizata iar acest lucru face ca actiunile sa fie supraevaluate. Nu cred ca pretul Petrom va scadea daca privatizarea nu merge bine insa nici nu va mai avea evolutiile din ultimii doi ani", afirma Ghergus.



In afara de actiunile care vor fi motorul cresterii generale a Bursei, brokerii recomanda urmarirea cu atentie si a titlurilor mai putin lichide, care reprezinta plasamente mai riscante dar si posibilitati de castig considerabil mai mari.



"Antibiotice este de urmarit, fiind ultima societate farmaceutica mare neprivatizata. De asemenea, exista o serie de societati bune, de exemplu M.J. Maillis, care sunt subevaluate datorita lichiditatii slabe", considera Rares Nilas de la BT Securities.





Banca Romana pentru Dezvoltare



Actiunile BRD s-au aflat printre vedetele sfarsitului de an 2003, inregistrand in mai putin de o luna o crestere de peste 10%. Pentru inceputul acestui an, brokerii se asteapta la o continuare a cresterii datorita asteptarilor privind acordarea de dividende sau actiuni gratuite. Pe termen mediu, adica cel putin un an, analistii sunt rezervati, asteptand anuntarea bugetului bancii pentru 2004. Managementul BRD a anuntat ca rezultatele ar putea inregistra cresteri, insa pe fondul unei concurente din ce in ce mai acerbe. Anul trecut, actiunile bancii nu au fost printre favoritele amatorilor de catiguri rapide. Cu toate acestea, investitorii care au cumparat BRD in luna august a acestui an pot savura acum un catig de 22% in numai sase luni.





Impact Bucuresti



Compania imobiliara Impact Bucuresti este una din "permanentele surprize" ale Bursei de Valori. Societatea este intr-o aproape continua modificare a capitalului social sau structurii de finantare a afacerilor, lansand intr-un singur an doua - trei majorari de capital si o emisiune de obligatiuni corporatiste. Desi analistii sunt rezervati in previziuni, estimand ca societatea nu va reusi sa mentina cresterea volumului de afaceri din ultimii ani, nimeni nu poate ingora faptul ca Impact este una din putinele companii listate capabile sa ofere investitorilor, fara riscuri mari, randamente de 20% in cateva saptamani.





SNP Petrom



Actiunile Petrom si-au pierdut puterea de a atrage investitori mari noi inca din vara anului trecut. Atunci, cotatia Petrom a depasit nivelul de 1.400 lei/actiune, in jurul caruia s-a blocat pana in prezent. Analistii spun ca, luand in considerare situatiile contabile, valoarea reala a unei actiuni Petrom este undeva in intervalul 1.400 - 1.500 lei. Tinand cont de faptul ca ultimul pret de tranzactionare a fost de 1.470 de lei iar perspective de imbunatatire spectaculoasa a rezultatelor financiare nu sunt, singurele evenimente care ar putea modifica premizele evaluarii actiunii sunt cele legate de privatizare. Si cum e putin probabil ca aceasta sa fie finalizata in primele luni ale anului, Petrom nu este una din recomandarile pentru investitorii pe termen scurt.





SIF



Societatile de Investitii Financiare au incheiat anul trecut tot sub semnul incertitudinii privind ridicarea pragul maxim de detinere in capitalul unui SIF de la 0,1% la 1%. Subiectul va fi cu siguranta la fel de "fierbinte" si in 2004 datorita intereselor financiare si politice din jurul celor cinci societati, printre cele mai bogate din Romania. In aceste conditii actiunile isi vor pastra volatilitatea pe termen scurt, continuand sa solicite nervii investitorilor. Cu toate acestea, brokerii si analistii spun ca SIF vor fi in continuare printre cele mai cautate actiuni ale Bursei datorita politicii de dividende. Iar o eventualitate ridicare a pragului de detinere la 1% este cotata ca un potential eveniment al anului pe piata de capital. Din primavara anului trecut, actiunile SIF au crescut in medie cu 60%. laurentiu.ispir@zf.ro