Auto

Mercedes ridica miza cu doua masini de peste 100.000 de euro

Mercedes ridica miza cu doua masini de peste 100.000 de euro

CL este unul dintre cele mai scumpe modele Mercedes si are un pret ce variaza intre 122.000 si 172.000 de euro

25.10.2006, 17:56 40

Importatorul Mercedes a lansat saptamana trecuta doua modele de masini al caror pret ajunge sau chiar depaseste 100.000 de euro. Masinile scumpe au inregistrat in ultimii ani un ritm de crestere cu mult peste media pietei.
Autorom, importatorul pe piata locala al producatorului german Mercedes, a lansat simultan saptamana trecuta doua noi modele de lux, vehiculul de teren GL si coupe-ul sport CL.
Cu un pret ce variaza intre 94.000 si 131.000 de euro cu toate taxele in functie de dotarile comandate si varianta de motorizare, GL a atras deja aproximativ 30 de comenzi si ar putea ajunge la vanzari de 45 de unitati pana la sfarsitul anului, potrivit reprezentantilor importatorului.
GL vine sa concureze, spune importatorul cu modelul Audi Q7, primul vehicul SUV lansat de Audi, care a inregistrat vanzari peste asteptari pe piata locala.
Modelul Mercedes GL are de luptat si cu reprezentantele altor marci bine pozitionate in segmentul de lux, precum Range Rover sau Lexus. Fiind construit pe aceeasi platforma tehnica cu modelul ML, GL este echipat in mare masura cu aceleasi propulsoare. Astfel, sunt disponibile un motor diesel V6 (cu 6 cilindri dispusi in forma literei "V") de 3,2 litri si 224 de cai-putere, dar va fi oferit si un motor diesel V8 de 4,2 litri care dezvolta 306 cai-putere.
Variantele pe benzina care vor echipa gama GL sunt un motor V8 de 4,6 litri si 340 de cai-putere si unul care ajunge la 388 de cai-putere. In urmatoarea perioada este preconizata si lansarea celei mai puternice versiuni, GL 63 AMG, ce va fi echipata cu noul motor V8 de 6,3 litri.
GL este disponibil, la fel ca si in cazul ML, cu o cutie de viteze automata cu sapte rapoarte G-tronic si ofera sapte locuri, din care ultimele doua se pot plia in podeaua din spate printr-o comanda electrica.
GL ofera in aceste conditii la un spatiu de depozitare ce porneste de la 1.200 de litri si poate ajunge la peste 2.000 de litri in cazul in care se rabateaza ultimele 2 randuri de scaune.
Modelul cel mai mare din gama Mercedes, are 30 de centimetri in plus fata de ML, adica aproape 5,1 metri lungime, 1,9 metri latime si 1,84 inaltime.
Daca preturile pentru GL trec de 100.000 de euro doar in cazul variantelor de top, coupe-ul CL este disponibil la preturi situate intre 122.000 de euro si 172.000 de euro.
Comparativ cu modelul precedent, noul CL este cu 80 de milimetri mai lung, cu 14 milimetri mai lat si cu 20 de milimetri mai inalt.
Interiorul este echipat cu un sistem de control care gestioneaza functiile radioului, telefonului sau DVD-playerului, sistem de climatizare individual pentru pasageri si Inteligent Light System care urmareste adaptarea luminii farurilor la conditiile de drum.
Ca echipare standard, CL vine si cu sisteme de siguranta, precum Pre-safe, pentru siguranta pasagerilor sau cel de asistenta la franare, Brake Assist Pluse.
Noul coupe este disponibil in doua variante. CL 500 este disponibil in doua variante de motorizare V8 de 5 si 6 litri care dezvolta 388 de cai-putere si respectiv 517 cai-putere. In acelasi timp CL 600 este disponibil cu un motor V12 biturbo, care asigura performante dinamice ridicate. Astfel, coupe-ul CL 600 ajunge de la zero la 100 de kilometri pe ora in mai putin de cinci secunde. Transmisia se face cu ajutorul unei cutii de viteze automate, bazata pe tehnologia "Direct Select".
Chiar daca are un pret de pornire de 122.000 de euro, modelul CL are deja comenzi de aproximativ 15 unitati si ar putea ajunge la vanzari de 30 de unitati.
Lansarea acestor modele ar putea permite intarirea pozitiei importatorului Mercedes pe piata masinilor de lux, planurile de vanzari pentru acest an luand in calcul comercializarea a aproximativ 1.700 de unitati. Aceasta ar permite o crestere de aproape 40% fata de anul precedent.
Dupa primele noua luni ale anului au fost vandute, potrivit datelor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile din Romania (APIA), peste 1.200 de autoturisme Mercedes, cele mai cautate fiind clasa C, cu peste 320 de unitati livrate si clasa E, cu peste 230 de unitati.
Cele mai mari cresteri au fost insa inregistrate de modelele din segmentul de lux S Klasse, ale caror vanzari au crescut de trei ori si jumatate in primele noua luni ale anului, pana la 117 unitati. Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul modelului de teren ML, care si-a triplat vanzarile pana la 230 de unitati in primele noua luni ale anului.
Anul trecut Autorom a inregistrat o cifra de afaceri de aproape 50 de milioane de euro, potrivit oficialilor, aproximativ 80% din venituri provenind din importurile autoturismelor Mercedes.

Luxul vinde
In prima parte a acestui an Mercedes a dominat cu autoritate statisticile de vanzari pentru masinile cu un pret de peste 100.000 de euro. De la limuzine precum S-Klasse si pana la roadstere sau vehicule de teren, Mercedes este cea mai bine pozitionata marca din punctul de vedere al vanzarilor de masini cu pret de peste 100.000 de euro.
Astfel, cea mai scumpa masina livrata pe piata locala a fost in primele sase luni ale anului, potrivit statisticilor Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), un model Mercedes S-Klasse 65 AMG.
Datele APIA luau in calcul preturile de lista cu toate taxele incluse, dar nu si pachetele optionale pe care clientii le-au achizitionat si care nu sunt raportate de catre dealerii auto.
Pe lista masinilor cu un pret de lista de peste 100.000 de euro vandute in prima parte a acestui an se afla in general trei categorii de automobile. Sunt pe de o parte limuzinele de lux, precum Audi A8, BMW Seria 7, Maserati Quattroporte, Jaguar XJR sau Mercedes S-Klasse, dar si modele cu alura sportiva precum Porsche 911, BMW M5, BMW M6 sau Maserati Spyder.
O pondere tot mai importanta in cadrul vanzarilor de masini scumpe este detinuta de masinile de tip SUV, adica cele cu veleitati de masini de teren, insa destinate mai degraba soselelor.
Printre modelele ale caror variante de peste 100.000 de euro si-au gasit clienti in acest an se afla BMW X5, Cadillac Escalade, Range Rover, Mercedes ML sau Porsche Cayenne.
Pe de alta parte, anul 2006 a marcat si doborarea unui record pe piata vehiculelor utilitare. Astfel, Porsche Romania, importatorul pe piata locala al marcii Volkswagen, a anuntat livrarea unui model Volkswagen Multivan Business, cu o valoare de 160.000 de euro. Vehiculul are sase locuri individuale, toate reglabile electric, scaunele de piele fiind incalzite, si este una dintre cele mai scumpe masini livrate anul acesta de dealerii Porsche Romania.