Auto

Nissan, la 50 de ani de design

18.08.2004, 00:00 15



La cincizeci de ani de la infiintarea primului sau centru de design din Japonia, Nissan, unul dintre cei mai activi producatori de automobile din ultimii ani, a decis sa expuna la sediul central al companiei cele mai importante modele realizate de-a lungul timpului.



De la decapotabilul Datsun cu doua locuri, furgonetele compacte si modelul 510, pana la Z, Patrol si puternicul Skyline GT-R, toate modelele care prin care s-a remarcat Nissan de-al lungul istoriei sale sunt prezente.



In plus, spun reprezentantii producatorului nipon, vor fi expuse si cateva din modelele actuale, precum si prototipuri.



Producatorul nipon se afla in prezent pe o curba ascendenta att din punctul de vedere al vanzarilor cat si al profitabilitatii. Dupa ce s-a confruntat cu probleme financiare importante la sfarsitul anilor '90, Nissan a intrat intr-o alianta cu producatorul francez Renault. Venirea lui Carlos Ghosn ca presedinte al Nissan a permis producatorului nipon nu doar sa treaca din nou pe profit ci sa lanseze in intervalul 2000-2003 23 modele noi de serie si 19 prototipuri. Astfel, spre deosebire de Dacia, Nissan a anuntat ca si-a indeplinit cu un an mai devreme obiectivele Planului de Revigorare, care fusese conceput pentru o perioada de trei ani.



Nissan detine in acest moment sase studiouri de proiectare, in tari precum Japonia (3), Statele Unite (2) si Europa. Centrul de design din Europa a fost infiintat anul trecut, ultimul sau proiect fiind prototipul vehiculului hibrid Nissan Qashqai.