Auto

Sonorul tare, elementul cheie pentru masinile viitorului

12.10.2005, 19:08 17

Firmele de tunning, care ofera solutii pentru modificarea autoturismelor, s-au bucurat de un interes mare in randul vizitatorilor de la editia din acest an a Salonul International Auto de la Bucuresti.

Vizitatorii stateau minute in sir la standurile acestora, captivati de aparatura audio-video sofisticata cu care erau echipate masinile pezentate, iar multi au plecat contemplativi cand au aflat despre preturile unor asemenea lucrari. "Viitorul automobilului este legat de trendul de incorporare in autovehicul a sistemelor de entertainment, care devin din ce in ce mai importante pentru soferi si pasageri, mai ales in cazul unor calatorii pe distante mari", sustine Catalin Opritescu, managing partner la Wizards, una dintre companiile de tunning prezente la SIAB.

Dupa ce au trecut prin "mana" companiilor specializate in tunning, se intampla de multe ori ca masinile sa isi dubleze valoarea.

La Salonul International Auto de la Bucuresti, Wizards prezinta un model Hummer prelucrat, la care s-au facut modificari incepand de la designul caroseriei, motor si s-au investit peste 20.000 de euro numai in instalatiile audio si video. Dupa aceste modificari pretul modelului a ajuns la 150.000 de euro.

"Am primit pana acum patru oferte pentru Hummerul expus la pretul cerut de noi de 150.000 de euro. Autovehiculul a fost modificat incepand de la motor, care a ajuns la 600 de cai-putere, caroserie si terminand cu instalatia de sonorizare si video care valoareaza 20-25.000 de euro inclusiv manopera", afirma Opritescu.

El spune ca in costul unei lucrari de instalare a unui asemenea sistem 50% reprezinta cheltuielile cu manopera, iar restul, pretul aparatelor audio-video integrate.

Compania a aparut pe piata in acest an ca divizie a grupului de firme Aquila&Seca din Ploiesti. Firma a investit un milion de euro intr-un service de instalatii de sonorizare in Bucuresti, care se intinde pe o suprafata de 850 de metri patrati.

Milotec, o alta firma specializata pe acest gen de modificari auto, este si ea prezenta in expozitie cu doua autoturisme prelucrate printre care un BMW in care s-au pompat nu mai putin de 40.000 de euro in modificari la sistemele audio-video si motorizare. Desi au primit mai multe propuneri de cumparare, reprezentantii firmei au spus ca autoturismul expus nu este de vanzare, acesta avand deja un proprietar.

Oficialii firmei spun ca, in general, pretul mediu pentru o lucrare executata se situeaza in jurul a 5.000-6.000 de euro si ca exista o cerere in crestere pentru astfel de echipamente.