Auto

Un incendiu reduce productia de Mazda

22.12.2004, 00:00 22



Mazda Motor, detinuta in proportie de o treime de Ford Motor, a anuntat ca va produce in cursul acestei luni cu 7.832 mai putine masini, din cauza unui incendiu care a izbucnit pe 15 decembrie la una din fabricile sale din sud-vestul Japoniei, relateaza Bloomberg.



Fabrica Ujina No.1, care acopera 30% din capacitatea de productie a Mazda in Japonia, va ramane inchisa pentru restul anului calendaristic, a declarat Mayumi Handa, purtatoare de cuvant. Fabrica, cu o capacitate de productie de 268.000 vehicule pe an, produce modelul compact Demio, precum si alte modele.



Hisakazu Imaki, CEO, a intampinat obstacole in incercarea sa de a obtine un profit operational record in anul fiscal care se incheie la 31 martie, pe fondul capacitatilor de productie pierdute. Din cauza celor doua taifunuri care au lovit sudul Japoniei in lunile august si septembrie, compania s-a vazut nevoita sa inchida toate cele patru fabrici din tara, ceea ce a redus productia cu 7.000 de unitati.



"Cu cat mai mult va dura redeschiderea fabicii, cu atat mai multe pierderi va inregistra Mazda", a declarat Hitoshi Yamamoto, presedintele Commerz International Capital Management, din Tokio. "Este o problema temporara, care nu va stanjeni strategia de expansiune a companiei pe termen lung", a mai comentat Yamamoto.



De la incendiu, actiunile producatorului japonez din industria auto au pierdut 4,6 procente.



De pe 24 decembrie, compania va incepe transferarea productiei modelului Demio catre fabrica Ujina 2, a anuntat purtatoarea de cuvant a Mazda, Mayumi Handa. Compania va produce 143 din cele 1.000 de masini Demio pe care intentionase sa le fabrice la Ujina 1.



Inchiderea timp de o luna a fabricii Ujina 1, afectate de incendiu, care produce 1.000 de masini pe zi, ar reduce profitul operational al companiei cu 67 milioane dolari (50 milioane euro), potrivit unor estimari ale Credit Suisse First Boston Securities, Japonia.



Conform previziunilor Mazda, profitul operational (din exploatare) va inregistra pentru anul fiscal in curs -care se va incheia la 31 martie- o crestere de 11 procente fata de perioada similara a anului precedent, pana la 559,3 milioane euro.



La fabrica afectata de incendiu se mai produceau minivan-uri MPV si masini sport RX-8. Fabrica Ujina 2, care produce modelul Demio, are o capacitate de 236.000 unitati pe an.



Mazda, care dispune de o capacitate de productie pe plan intern de 898.000 de masini pe an, a declarat ca inca investigheaza cauzele incendiului, care a durat sapte ore.



Producatorul mai detine doua fabrici in sud-vestul Japoniei. Fabrica Hofu 1 produce modele precum Axela/Mazda 3 sedan si hatchback si are o capacitate de anuala de productie de 231.000 unitati. Hofu 2 produce modele printre care Atenza/Mazda 6 sedan si poate fabrica 163.000 de automobile anual.