Bănci și Asigurări

Afacerile Omniasig au crescut cu mai mult de un sfert pe primele noua luni

01.11.2004, 00:00 15



Omniasig a inregistrat, in primele noua luni, venituri din prime brute subscrise de 2.205 miliarde lei (54 milioane euro), in crestere cu 28,6%, in termeni reali, comparativ cu rezultatele obtinute in perioada similara din 2003.



Politele de asigurare auto Casco au adus companiei cele mai mari venituri. Subscrierile pe aceasta categorie insumeaza 716 miliarde lei si reprezinta 32% din total portofoliu, pondere in scadere fata de 2003.



Pe locul secund la nivelul vanzarilor se plaseaza politele de raspundere civila auto, cu un total de 617 miliarde lei, respectiv 28% din subscrieri.



O pondere de 16% din venituri este acoperita de asigurarile de bunuri, care au adus subscrieri de 346 miliarde lei.



In intervalul de raportare, cheltuielile cu daunele, fara costurile reasigurarii, au atins 853 miliarde lei, nivel superior cu 71% sumelor platite in anul anterior.



In contrast cu evolutia vanzarilor, profitul brut al companiei a coborat cu 38%, pana la 48 de miliarde lei.



La finele lunii septembrie, Omniasig avea un coeficient de lichiditate de 133,48%, fata de 100% limita minima prevazuta de normele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.



Conform unor declaratii anterioare ale liderilor companiei, grupul de asigurari Omniasig, care cuprinde trei companii de asigurari generale, una de asigurari de viata si una de asigurari de sanatate, estimeaza pentru acest an afaceri de 100 milioane euro, in conditiile in care numai alte doua companii din industria asigurarilor trec peste acest prag: Allianz-Tiriac si Asirom.



Omniasig a fost in ultimii ani foarte agresiva pe piata achizitiilor. Numai anul acesta a cumparat doua societati. Astfel, in 2004, in grupul Omniasig a mai intrat si Asirag, o companie din Pitesti specializata in asigurari auto, care a avut anul trecut afaceri de circa 6 milioane euro.



Omniasig a mai facut o tranzactie anul acesta - a cumparat 40% din actiunile AGI Romania, iar apoi a ajuns actionar majoritar.



AGI a avut anul trecut afaceri de circa 10 milioane de euro. Nu sunt excluse nici pentru perioada urmatoare alte achizitii ale companiei.



In afara de asigurari generale, compania mai este implicata si in asigurari de viata, prin Omniasig Asigurari de Viata si in asigurari medicale, prin Omniasig Addenda. Defalcat, Omniasig SA a avut prime brute subscrise de aproape 60 mil. euro in 2003, iar vanzarile de asigurari de viata au fost de 15 mil. euro. Addenda este abia la inceput.



Compania Omniasig este controlata de TBIH Financial Services Group NV, un fond de investitii detinut de banca germana Deutsche Bank si un fond de investitii israelian, Kardan.



Compania avea la sfarsitul anului trecut 988 angajati si 4.201 de colaboratori. Rezervele tehnice erau de 35 mil. euro, iar activele totale ale companiei erau la acea data de 64 milioane euro.



Omniasig a avut venituri din investitii de 42,2 miliarde lei (1,14 mil. euro) in 2003 si un profit brut de 2,3 milioane de euro (87 miliarde lei).



Omniasig a incheiat anul 2003 cu o cota de circa 11% din piata asigurarilor generale.



Piata asigurarilor din Romania - la nivel de prime brute subscrise - este estimata pentru anul acesta la circa 850-900 milioane euro, cu 22-24% mai mult ca anul trecut, cand a fost de 703 milioane de euro.
ioana.leaua@zf.ro