Bănci și Asigurări

Agras, tot pe pierderi, dar in crestere

29.10.2004, 00:00 14



Societatea de asigurari Agras, singura companie de profil cotata la Bursa de Valori Bucuresti, a inregistrat pe primele noua luni ale anului o pierdere in valoare de 28,2 miliarde lei (688 mii euro).



Primele brute subscrise s-au cifrat la 266 miliarde lei (6,51 milioane euro), in crestere cu peste 38% fata de perioada similara a anului precedent, in conditiile in care asigurarile agricole, care ocupa jumatate din portofoliul Agras, au cunoscut un declin de 30% in comparatie cu anul precedent.



Potrivit Maurei Klassek, directorul Agras, fermierii nu si-au mai asigurat culturile in 2004 pentru ca anul trecut au primit cu intarziere subventiile.



Astfel, la baza cresterii volumului de prime a companiei au stat celelelalte produse de asigurare oferite de Agras.



Cresterea la asigurarile RCA (prime brute subscrise: 129,7 miliarde lei) a fost de 28,6% comparativ cu septembrie 2003, la cele de bunuri, de 23,1%, iar la Casco primele brute subscrise au ajuns la 32,25 miliarde lei, cu 160,7% peste nivelul de anul trecut.



Alte produse de asigurare au inregistrat o crestere de 636,7%, datorita faptului ca asigurarile carte verde si AgrasMed, pentru calatorii in strainatate, incluse in aceasta categorie, au fost lansate in 2004.



In ceea ce priveste segmentul pe care s-a specializat compania, "nu se poate trage o concluzie inainte de sfarsitul anului", a explicat Klassek. Aceasta deoarece activitatea de asigurari agricole se desfasoara in doua etape: prima, in lunile aprilie-iunie, si a doua, in octombrie-decembrie. "Este adevarat ca asigurarile agricole au scazut pe prima perioada, dar am putea compensa spre finele anului", a declarat directorul Agras.



Maura Klassek a pus pierderea inregistrata de asigurator pe seama rezervelor pe care Agras a trebuit sa le constituie si care au influentat rezultatul financiar. Rezervele constituite se ridica la circa 125 miliarde lei.



Pierderea anuntata "nu e o situatie semnificativa, avand in vedere campania a doua de asigurari agricole" care a inceput in octombrie, a mai declarat ea.



Societatea a platit daune, in sume brute, in valoare de 109,73 miliarde lei, cu 38,9% mai mari decat in septembrie 2003.



Agras, care face parte din grupul Wiener Stadtische, are un capital social de 89,12 miliarde lei. Actionarii principali sunt Unita- controlata tot de Wiener Stadtische- care detine 67,02% din actiuni, si Raiffeisen Bank Romania, cu un procent de 12,98%.
ioana.leaua@zf.ro