Bănci și Asigurări

Allianz-Tiriac a raportat o crestere de 30%

24.11.2004, 00:00 11

Cea mai mare companie de asigurari din Romania, Allianz-Tiriac, a avut venituri din prime brute subscrise de 132 milioane de euro pe primele noua luni ale anului, in crestere cu 30% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Este o crestere rezonabila in conditiile evolutiei pietei asigurarilor", a spus Marius Onofrei, responsabil relatii cu presa al companiei. In acelasi interval, piata asigurarilor a crescut cu 20%, pana la 600 milioane de euro ca nivel al primelor brute incasate, conform estimarilor facute de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
Primele brute subscrise in asigurari generale au fost de 125,6 milioane de euro pe primele trei trimestre, cea mai mare parte a business-ului provenind din asigurari casco, de raspundere civila auto si property (incendiu si alte pagube la bunuri).
"Chiar daca alte clase de asigurari, cum sunt cele de risc financiar de exemplu, s-au miscat mai rapid,  asigurarile auto si property raman cele care vor sustine si in continuare cresterea", a mai spus Onofrei.  
Asigurarile casco au reprezentat 57% din primele la noua luni, RCA 10%, iar  asigurarile de bunuri si proprietati 15%. Cu scopul declarat de a castiga cota de piata si a ajunge numarul unu din punct de vedere al vanzarilor, societatea s-a implicat mai mult in ultimii ani pe piata asigurarilor auto. Cei mai mari competitori ai societatii in asigurari generale sunt Asirom, Omniasig, Astra, Ardaf sau Generali.   Primele brute subscrise in asigurari de viata au fost de 6,5 milioane de euro, cu aproape 40% mai mult decat in tot anul 2004. Compania a intrat abia in 2001 pe acest segment, unde are insa o competitie mult mai puternica decat in asigurari generale.  Pe primele locuri in aceste sector sunt ING Asigurari, Asirom, Omniasig Asigurari de Viata si Aviva.  
Compania a incercat sa-si transfere recunoasterea de pe piata asigurarilor generale in asigurari de viata, utilizand chiar agenti comuni de vanzare pentru ambele tipuri de produse. Primele polite lansate au fost de tip unit-linked (prin care riscul asupra evolutiei investitiei se transfera asiguratului), dar intre timp au fost lansate si asigurarile traditionale.
Allianz-Tiriac Asigurari are un capital social de 6,7 mil. euro. Compania  face parte din 2000 din grupul Allianz - cea mai mare companie de asigurari din Europa, care in 2003 a avut venituri din prime de 85 miliarde de euro. sorin.pislaru@zf.ro