Bănci și Asigurări

Asigurarile de asistenta turistica, plus 300%

13.08.2004, 00:00 29

Asigurarile de asistenta turistica au generat in 2003 prime brute subscrise de peste 3 milioane de euro (115 miliarde de lei) la nivelul intregii piete a sigurarilor. Ritmul de crestere fata de anul precedent a fost de aproape 300%, mult superior celui inregistrat pentru industria asigurarilor in ansamblu.
Cel mai important jucator pe acest segment a fost in 2003 compania Atlassib, cu subscrieri totale de 1,9 milioane de euro (71 miliarde de lei). Fata de anul precedent, acest segment a crecut de 200 de ori pentru Atlassib, care in 2002 a avut prime brute subscrise de doar 11.000 de euro din aceasta acivitate. Explicatia este ca aceasta companie face parte dintr-un grup care detine una dintre cele mai mari societati de transport international de calatori din Romania, cu acelasi nume.
A doua companie pe aceasta componenta a asigurarilor de viata a fost City Insurance, societate care si-a orientat activitatea spre domeniul turistic, cu prime brute subscrise de 670.000 de euro (25 de miliarde de lei), cu 20% mai mult in euro fata de anul anterior.. Primii doi jucatori au subscris peste 80% din totalul primelor brute pe acest segment.
Anul 2002 a reprezentat practic momentul relansarii a acestei categorii de asigurari generale pe piata romaneasca, datorita aplicarii deciziei de ridicare a vizelor pentru tarile Uniunii Europene posibilitatea de a calatori liber in Europa a propulsat aceaste produse de asigurare, iar evolutia pare sa se amplifice o data cu adaptarea legislatiei din domeniu la cea europeana si pe masura ce negocierile de aderare se intensifica. In acelasi timp, dezvoltarea in ansamblu a industriei asigurarilor, responsabilizarea populatiei si cresterea numarului de voiaje in strainatate reprezinta argumente care sustin o viitoare evolutie ascendenta a acestei piete.
Oferta companiilor de asigurari pe acest segment cuprinde, in afara asigurarii medicale clasice pentru calatorii in strainatate si alte produse precum asigurarea turistilor in cazul insolvabilitatii sau falimentului agentiei de turism, asigurarea in cazul anularii calatoriei, asigurarea de accident pe timpul sejurului, asigurarea bagajelor sau cea de repatriere.
andrei.frunza@zf.ro