Bănci și Asigurări

Aviva, a doua companie de asigurari care mizeaza pe bursa

26.10.2004, 00:00 28

Compania de asigurari cu capital britanic Aviva Asigurari de Viata a lansat ieri un nou program de investitii in lei atasat politelor unit-linked, Practic Plus. Produsul presupune posibilitatea unor investitii pe termen mediu si lung in moneda nationala. Instrumentele financiare sunt actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti, obligatiuni municipale, guvernamentale si emise de companii romanesti.
Pana acum, companiile de asigurari care au in portofoliu polite de tip unit-linked (asigurari de viata cu o componenta investitionala) s-au ferit sa investeasca la bursa de valori din Romania, preferand pietele externe.
ING Nederlanden a fost singura care s-a aventurat in aceasta directie, cu programul de investitii in lei Mixt. Datorita cresterii actiunilor pe bursa romaneasca, acest program a inregistrat constant un randamnet peste al competitorilor. Spre exemplu, pe primul semestru al acestui an randamentul a fost de 16,17%, dublu fata de cel mai bun program in lei,  Practic oferit de Aviva si care presupune tot investitii in lei, in titluri de stat emise de Ministerul Finantelor.
 Practic Plus, orientat spre piata de capital, va include in portofoliu, in proportie de maxim 25%, actiuni cotate la Bursa de Valori Bucuresti, a declarat Giliola Ignat, brand communication supervisor la Aviva, adica acelasi procent pe care il prevede si programul Mixt de la ING. Titlurile vor apartine unor companii listate la categoria I a BVB, componente ale indicelui bursier BET.
"Mizam pe leul romanesc", a explicat Giliola Ignat miscarea Aviva. "Ne bazam pe revitalizarea pietei de capital romanesti. Si analistii mizeaza pe leu in ultima vreme si incurajeaza investitiile in moneda nationala", a continuat Giliola Ignat.
"Piata de investitii romaneasca prezinta semne clare de dezvoltare, iar increderea romanilor in moneda nationala a crescut foarte mult", a spus Adrian Allott, director financiar si actuar al Aviva Asigurari de Viata.
Grupul britanic Aviva administreaza active in toata lumea in valoare de peste 325 miliarde euro.
Politele unit-linked sunt legate de unitati de fond sau programe de investitii. O parte din prima platita de asigurat merge pentru investitii in aceste unit-uri, in functie de dorinta clientului, cealalta parte fiind destinata acoperirii riscului asigurat. Riscul este preluat in cazul acestor produse de asigurat, asiguratorul obligandu-se doar sa administreze banii clientului. Evolutia unit-urilor este publicata saptamanal in presa, astfel incat clientul poate fi tinut la curent cu valoarea investitiei sale. Cu anumite restrictii, clientii pot vinde si cumpara unit-uri, in functie de evolutia preturilor de vanzare si cumparare pe piata.
In cazul producerii riscului asigurat, clientul primeste maximul dintre suma asigurata si cea acumulata pana in momentul respectiv in contul sau, in urma investitiilor efectuate.
De obicei, clientii care urmaresc un randament mai mare vor prefera politele unit-linked contractelor traditionale de asigurare.
Conjuncturile nefavorabile pe pietele internationale (daca polita este in valuta) pot face ca, la sfarsitul contractului, suma aflata in contul asiguratului sa se situeze sub nivelul celei platite de acesta.
Companiile de asigurari care propun polite unit-linked pe piata romaneasca sunt Aviva, ING Nederlanden, Allianz-Tiriac si, mai nou, Interamerican. ioana.leaua@zf.ro