Bănci și Asigurări

Aviva, plus 27% in euro la sase luni

09.08.2004, 00:00 11

Compania de asigurari de viata Aviva Romania a incheiat primele sase luni cu un volum al primelor subscrise de 3,8 milioane euro (154,5 miliarde lei), avansul fata de perioada similara a anului precedent fiind de 42% in lei si de circa 27% in euro.
Compania a incasat din vanzarea politelor 3,5 milioane de euro, mai mult cu aproape 40% in lei fata de primele sase luni ale anului 2003. Activele Aviva Romania s-au majorat cu 26%, totalizind 11,6 milioane de euro.
Aviva este printre cele patru companii de asigurari din Romania care vinde asigurari de viata de tip unit-linked. Aceste polite "leaga" asigurarea de programe de investitii, in lei sau valuta. Din cauza evolutiei mediocre a burselor internationale, programele de investitii in valuta au avut cresteri minoare sau chiar scaderi pe primul semestru al acestui an. Dar cele in lei au mers mai bine, pentru ca dobanzile la depozite si titluri de stat sunt inca mari, in ciuda scaderii inflatiei.
"Programul de investitii Practic, in lei, a inregistrat o crestere de 8,8%, adica cu mai mult de 5 procente peste rata inflatiei (pe primele sase luni -n.red). Activele utilizate de programul Practic, preferat de majoritatea clientilor, sunt titlurile de stat si depozitele bancare", a spus Carl Boehr, directorul general al companiei.
Aviva Romania a fost infiintata in 1999, dar si-a inceput oficial activitatea in luna octombrie 2000.
Raportul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) pentru anul 2003 arata ca Aviva Romania a raportat prime subscrise in valoare de 227,63 miliarde lei, rezultat care plaseaza compania pe locul sase, in cadere doua pozitii fata de 2002, in topul celor mai importanti asiguratori de viata, cu o cota de 3,67% din piata de profil.
Aviva Romania are un capital social de 13,2 milioane de euro (539,12 miliarde lei), principalul actionar al companiei fiind Commercial Union International Holdings Limited (Marea Britanie) cu o detinere de 99,99%.
Serviciile societatii sunt asigurate de o retea formata din 16 agentii si aproximativ 900 de agenti de vanzare.
Aviva Romania este sucursala locala a concernului Aviva, liderul pietei de profil din Marea Britanie si unul dintre cei mai importanti furnizori de asigurari de viata si pensii din Europa.
Aviva a raportat pentru primul semestru din 2004 un profit operational de 1,7 miliarde de euro, in crestere cu 37% fata de perioada similara a lui 2003.
"Aviva este in plina forma dupa primele sase luni", a comentat Richard Harvey, directorul executiv al grupului.
andrei.frunza@zf.ro