Bănci și Asigurări

Băncile spaniole trebuie să refinanţeze creditele la care au aplicat ipoteci supraevaluate

Băncile spaniole trebuie să refinanţeze creditele la...

Autor: Anca Olteanu

21.12.2016, 16:54 265

Debitorii care au plătit o dobândă prea mare la înprumuturile pentru casă înainte de decizia spaniolă din luna mai 2013, care vizează gradul maxim de îndatorare, pot primi refinanţare din partea băncilor, potrivit unei decizieii adoptate miercuri de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene din Luxembourg.

Curtea a argumentat că un timp limită impus rambursărilor este ilegal, iar clienţii nu ar trebui să fie legaţi de astfel de acorduri incorecte. Acţiunile Banco Sabadell au scăzut cu 7,5%, iar ale Banco Popular - cu 10,5%.

„Aceasta este o surpriză şi vine într-un moment prost pentru băncile din Spania, în contextul în care multe dintre ele vor fi nevoite să facă provizioane (n.n. - depozite de acoperire a riscurilor) suplimentare pentru a plăti pentru acest lucru”, a spus Daragh Quinn, analist la Keefe Bruyette & Woods.

Cazul Curţii de Justiţie a UE vine după ce băncile spaniole sunt puse sub presiunea unor rate scăzute ale dobânzilor şi a cererii scăzute a creditelor, fapt care le afectează afacerile tradiţionale de împrumut. Cu o valoare de 521 de miliarde de euro, împrumuturile pentru case reprezintă unele dintre cele mai mari părţi ale activelor bancare din Spania în contextul, în care băncile îşi măresc expunerea averii imobiliare în timpul dezvoltării sectorului de construcţii. Unele bănci încă prevăd credite neperformante, care pun presiune pe profit.

BBVA estima, în iulie, că impactul maxim al unei decizii negative ar fi de 1,2 miliarde de euro, în timp ce CaixaBank susţinea, în aceeaşi perioadă, că va trebui să restituie proprietarilor 1,25 miliarde de euro.

Decizia nu afectează solvabilitatea băncilor spaniole, nici forţa pieţei de ipotecă în ţară, a declarat CECA - asociaţia bancară din Spania.

Decizia Uniunii Europene este în contradicţie cu un act consultativ al tribunalului Uniunii Europene, care susţinea la începutul anului 2016 că Spania poate aplica limita temporală pe fondul problemelor macroeconomice asociate cu nivelul condiţiilor incorecte de ipotecă.

Judecătorii Uniunii Europene au decis că limita de timp îi lipseşte incorect pe consumatori de dreptul de a căuta rambursarea sumei pe care au plătit-o în plus băncilor.