Bănci și Asigurări

BCR va imprumuta Primaria Oradea cu aproape 33 mil. euro

21.03.2005, 00:00 17


Banca Comerciala Romana va acorda primariei municipiului Oradea un credit in valoare de 1.200 mld. lei (32,8 milioane de euro), fondurile urmand sa fie folosite pentru finantarea lucrarilor de reabilitare a strazilor, liniilor de tramvai si retelelor de canalizare.


Creditul, denominat in lei, are un termen de rambursare de 20 de ani, cu o perioada de gratie de 10 ani. Dobanda este calculata in functie de media ratelor interbancare pe piata romaneasca (BUBID si BUBOR) in ultimele cinci zile din trimestru, la care se adauga o marja de 1,5%. In prezent, aceasta dobanda ar fi de 10,83% pe an.


Banca a fost selectata printr-o licitatie organizata la sfarsitul saptamanii trecute.


Lucrarile de reabilitare a strazilor vor necesita fonduri de 800 mld. lei (22 mil. euro), cele pentru liniile de tramvai - 200 mld. lei (5,4 milioane de euro), iar pentru retelele de canalizare va fi alocate suma de 200 mld. lei. Banii vor fi acordati in transe in urmatorii patru ani, in functie de ritmul in care avanseaza lucrarile.


"Acesta este, probabil, cel mai mare credit luat pana acum de o primarie din Romania, cu exceptia Capitalei", a declarat Emilian Sala, directorul economic al Primariei Oradea.


La licitatia de vineri a mai fost depusa o oferta si de catre Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC). Sala a apreciat ca numarul redus al bancilor care s-au inscris la licitatie a fost determinat de faptul ca imprumutul a fost denominat in lei, pentru o maturitate foarte lunga.


"Daca totul merge bine, cu ajutorul acestui credit, in 2009 vom avea deja modernizate 75% din strazile orasului cu liniile de tramvai sau retelele de apa aferente", a adaugat Sala.


BCR este cea mai mare banca din sistem, detinan in prezent o cota de piata de aproximativ 26%, din punctul de vedere al activelor totale.