Bănci și Asigurări

BNR a cumparat aproape 30 de milioane de euro pentru a tempera intarirea leului

03.03.2004, 00:00 23



Banca Nationala a Romaniei (BNR) a cumparat ieri aproape 30 de milioane de euro in incercarea de a diminua aprecierea mult prea brusca a leului fata de valuta europeana. Interventia bancii centrale a avut loc, potrivit dealerilor, in momentul in care euro era cotat sub 39.600 lei si in piata ordinele de vanzare de valuta erau inca mari.



"S-a vandut euro inca din primele minute ale sedintei de tranzactionare, asa ca interventia bancii centrale era de asteptat. Chiar daca la un moment dat s-a incercat o simulare a unei interventii si prima reactie a fost o crestere timida a euro, ordinele mari de vanzare au dus din nou cotatiile pana spre 39.580 de lei/euro. La acel nivel a aparut si banca centrala care a cumparat prin intermediul unor banci mari mai multe zeci de milioane de euro. Volumele de tranzactionare au fost destul de mari", a comentat un dealer.



Banca Nationala a calculat ieri un curs de schimb de 39.843 lei, in crestere cu 30 de unitati fata de ziua precedenta, in timp ce dolarul a fost cotat la 32.143 lei.



Primele tranzactii de ieri de pe piata de la Bucuresti s-au facut la un nivel de 39.700/39.730 lei pentru un euro, dar inca din primele minute bancile au continuat sa vanda valuta. Treptat s-a atins un nivel de 39.600/39.630 lei, nivel la care s-a tranzactionat destul de mult. Pentru putin timp in piata au aparut ordine de cumparare de valuta si s-a creat impresia ca banca centrala este in piata, dar in momentul in care dealerii si-au dat seama ca este doar o impresie vanzarile de valuta au revenit la ordinea zilei si imediat cotatiile au scazut la 39.580/39.610 lei/euro. La acest nivel, si de data aceasta real, banca centrala a aparut in piata si a inceput sa cumpere valuta reusind sa urce cotatiile la 39.850 lei/euro. Catre finalul zilei, pe fondul caderii euro pe pietele externe catre 1,239 dolari, euro se cota din nou la 39.750/39.780 lei.



Oficialii bancii centrale au lasat la inceputul saptamanii sa se inteleaga ca prin politica de curs pe care o aplica in aceasta perioada incerca sa asigure o relativa stabilizare a monedei nationale, adica altfel spus sa o faca mai atractiva. "Ce putem sa spunem acum este faptul ca cine mizeaza pe valuta se supune de buna voie riscurilor si incertitudinilor derivate din miscarile violente ale raportului euro/dolar pe pietele internationale", afirma luni Adrian Vasilescu consilierul guvernatorului BNR.



Pe piata monetara dobanzile au stat ieri in jur de 21%, volumele de tranzactionare fiind destul de mici. BNR a anuntat ieri ca dobanda de referinta pentru luna martie se mentine la 21,25% pe an.