Bănci și Asigurări

BNR a inspaimantat dealerii

11.03.2004, 00:00 12



Moneda nationala s-a intarit din nou ieri in raport cu moneda europeana, desi pe parcursul sedintei de tranzactionare ordinele de cumparare de valuta, vazute de marea parte a dealerilor ca fiind speculative, au dus la un moment dat cotatiile pana spre 40.000 de lei.



"La un moment dat unele banci au incercat sa simuleze o interventie a bancii centrale si imediat cotatiile leu/euro au intrat pe un trend ascendent, ajungand chiar sa depaseasca usor si 40.000 de lei pentru un euro. Cand insa s-a constientizat ca este doar o impresie brusc cotatiile au cazut cu aproape 100-150 de lei", spune un dealer.



Banca Nationala a fost prezenta in ultima perioada destul de des pe piata valutara, ultima interventie fiind chiar marti cand cumpararile de valuta au fost, potrivit dealerilor, de peste 20-25 milioane de euro.



Cumpararile de valuta de pe piata interbancara vor fi anul acesta una dintre sursele de crestere ale rezervei valutare, semnalele din ultima vreme aratand ca scenariile dupa care banca centrala intervine pe piata sunt schimbate din ce in ce mai des.



"Am revenit pe pozitia de cumparator net, fara sa depreciem cursul. Politica noastra este astfel incat bancile sa fie in pozitia de a dori sa ne vanda valuta si nu noi de a vrea sa cumparam", a afirmat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.



In luna februarie Interventiile BNR in piata interbancara prin cumparari de valuta au condus la o crestere a rezervei valutare cu 78,3 milioane euro, pana la 6,42 miliarde de euro.



Primele tranzactii de pe piata de la Bucuresti s-au perfectat ieri la un nivel al cotatiilor de 39.880/39.910 lei/euro si de la acest nivel, pe fondul ordinelor mari de cumparare de valuta, s-a atins treptat un nivel de 39.970/40.005 lei pentru un dolar. De la acest nivel insa "piata s-a intors din drum" si la inchidere ultimele tranzactii se faceau la 38.850/39.880 lei/euro.



Pe pietele externe euro s-a tranzactionat intr-un interval destul de strans, respectiv 1,226-1,234 dolari.



Banca centrala a continuat sa atraga surplusul de lichiditate de pe piata interbancara, bancile plasand peste 1.200 miliarde de lei pe o perioada de o luna si la aceeasi dobanda de 21,25% pe an.