Bănci și Asigurări

BNR: inca 11 banci mai au de trimis norme proprii de creditare

BNR: inca 11 banci mai au de trimis norme proprii de creditare

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, nu stie de ce restul de 11 banci intarzie trimiterea normelor de creditare.

16.05.2007, 18:11 38

BNR a primit spre aprobare norme proprii de creditare de la 18 banci, in cele doua luni de cand a fost publicat noul regulament pentru creditarea persoanelor fizice.
"Deocamdata, aceste institutii au de indeplinit anumite conditii, iar documentele sunt in analiza", a declarat Florin Georgescu, prim viceguvernator al BNR.
Pana acum o singura banca - Alpha Bank - a primit avizul BNR pentru a incepe creditarea conform normelor proprii. Georgescu nu a indicat cand ar putea sa fie avizate favorabil si alte norme, spunand ca deocamdata documentele sunt in analiza si se poarta discutii cu bancile respective.
Oficialul BNR a aratat ca alte 11 banci sunt asteptate sa inainteze norme proprii, in conditiile in care dintre cele 39 de banci de pe piata locala 7 sunt sucursale ale unor institutii straine, iar alti doi jucatori sunt specializati in domeniul economisirii-creditarii in domeniul locativ si au norme diferite.
Procesul de avizare a normelor se dovedeste greoi, in conditiile in care BNR le cere bancilor sa asigure un management riguros al riscului de credit. Pentru aceasta, BNR le cere bancherilor sa asigure aplicatii de tip scoring pentru stabilirea bonitatii clientilor, clasificarea clientelei pe categorii de risc de nerambursare si definirea categoriilor de clienti eligibili pentru fiecare tip de credit. De asemenea, banca centrala cere detalierea cheltuielilor de subzistenta care se deduc din venituri pentru a stabili capacitatea de indatorare.
BNR a progresat incet si cu inscrierea institutiilor financiare nebancare (IFN) in registrele sale. Procesul de inregistrare a IFN-urilor a inceput in vara trecuta si trebuia sa se finalizeze pana in toamna lui 2006.
Din cele 230 de IFN-uri care au depus notificari, numai 108 au fost trecute pana acum in Registrul General. Doar 17 dintre aceste companii au fost inscrise si in Registrul Special, care grupeaza IFN-urile cu activitate semnificativa.
Referindu-se la evolutia IFN-urilor, Georgescu a aratat ca in viitor va creste credibilitatea acestora pe piata, prin asumarea responsabilitatii clare in gestionarea riscurilor. "Nu este vorba de modele avansate, ca in cazul bancilor, ci de metode simplificate raportate la riscurile acestor entitati", a spus Georgescu.
Printre elementele de reducere a riscului de creditare a IFN-urilor se numara stabilirea unor criterii de eligibilitate a beneficiarilor, identificarea unor mecanisme de informare corecta asupra clientilor si asigurarea unui nivel ridicat de transparenta a activitatii de creditare.
In ceea ce priveste activitatea de creditare a populatiei, Georgescu considera ca pe termen mediu finantarile pentru consum vor ramane preferate. Pe termen lung, cererea se va orienta in special catre imprumuturile imobiliare, considera Georgescu.
"Pe termen lung, se va produce o repliere a cererii catre creditele imobiliare, pe masura ce piata creditelor de consum va ajunge aproape de saturatie", a afirmat Georgescu.
El a aratat ca principalii factori care vor determina aceasta evolutie sunt cresterea veniturilor, a ofertei de bunuri imobiliare, dinamizarea creditelor ipotecare, eliminarea constrangerilor de natura prudentiala si administrativa, precum si imbunatatirea standardului de viata. Potrivit datelor BNR, intermedierea financiara a crescut accelerat in ultimii ani, de la 9,3% in 2000 la 27,2% la sfarsitul anului trecut.
Sectorul creditarii populatiei a avut cea mai importanta dinamica, reprezentand 11,5% din totalul de 27,2%.

Alpha: de patru ori mai multe aplicatii in prima zi
Alpha Bank, singurul jucator care desfasoara in prezent creditarea dupa norme proprii aprobate de BNR, a inregistrat o crestere semnificativa a numarului de clienti in prima zi in care noile produse au fost incluse in oferta.
Potrivit reprezentantilor bancii, numarul de aplicatii de credit completate online a crescut cu 300% de la anuntul privind noile conditii de creditare.
De asemenea, luni, in prima zi in care au fost vandute creditele "relaxate", numarul clientilor care au intrat in sucursalele bancii pentru contractarea de imprumuturi a urcat cu 50%. Majoritatea clientilor interesati de noile conditii de creditare sunt din categoria celor cu venituri medii si mari. Acestia sunt si principalii beneficiari ai relaxarii creditelor, in conditiile in care venituri lunare mai mari permit accesarea unor imprumuturi mai mari, bancile putand avansa oferte segmentate pe trepte de venituri.
Si numarul de aplicatii telefonice pentru solicitarea de credite s-a dublat la Alpha Bank.
Celelalte banci pot doar sa spere ca vor obtine cat mai curand avizul pentru normele proprii, in conditiile in care interesul clientilor pentru creditele cu conditii relaxate de acordare se dovedeste important.
In ciuda asteptarilor foarte mari create pe piata inca din luna martie, cand BNR a anuntat renuntarea la restrictiile standard pentru creditarea persoanelor fizice, numeroase banci inca nu au trimis normele la banca centrala spre avizare. Unele au preferat sa adapteze produse vechi, atragandu-si mustrarile BNR, care nu accepta astfel de miscari.
De asemenea, multe banci continua sa promoveze produse de creditare lansate inainte de relaxarea conditiilor. Cat priveste creditele ipotecare, banci mari precum BRD sau Raiffeisen au temperat elanul clientilor care sperau la eliminarea avansului, anuntand ca exclud o astfel de posibilitate. Totusi, noile credite vor putea fi obtinute cu avansuri mai mici de 25%.