Bănci și Asigurări

Cand creditele incetinesc, leul pare mai atractiv

24.12.2004, 00:00 12



Creditele in lei au atras interesul clientilor bancilor mai mult in luna octombire, soldul acestora inregistrand o crestere apropiata de cea a imprumuturilor in dolari, in timp ce dolarul a cazut in dizgratie.



Aceasta in conditiile in care ritmul de crestere al creditului neguvernamental a incetinit sensibil, la 2,2%.



Soldul creditelor in contractate in euro, raportate la Centrala Riscurilor Bancare deschisa la BancaNationala a ajuns in octombrie la 246.580 de miliarde de lei (6,4 miliarde de euro). Comparativ cu sfarsitul lunii precedente, cresterea a fost 2,5%. CRB supravegheaza creditele care genereaza o expunere mai mare de 200 de milioane de lei (aproximativ 5.200 de euro) fata de un singur debitor.



In acest interval, soldul creditelor contractate in lei a inregistrat o crestere comparabila, de 2,3%, pana la 143.779 de miliarde de lei (3,7 miliarde de euro). Fata de aceeasI perioada a anului trecut, creditele in lei marcheaza astfel o crestere 32,4%.



Dolarul a avut o luna neagra in octombrie. Soldul creditelor contractate in acesta moneda a scazut sensibil, cu 3%, pana la 149.061 de miliarde de lei (3,8 miliarde de euro). Aceasta este cea mai ampla regresie inregistrata de creditele in dolari de la inceputul anului. In acest rastimp au mai avut loc trei astfel de miscari, insa de mica intensitate, mentinandu-se un trend accentuat de crestere. De altfel, comparativ cu sfarsitul anului trecut, soldul acestor imprumuturi a crescut cu aproape 20%. Fata de octombrie 2003 soldul acestor credite marcheaza o crestere de peste 26%.



Ponderea monedelor in structura creditarii ramane astfel neschimbata, cu euro pe primul loc, dolarul pe al doilea, iar leul pe al treilea. Moneda europeana detine suprematia absoluta, cu o pondere de 45,5%. Dolarul pastreaza inca o cota de 27,5%, in timp ce leul a fost prezent in 26,5% din creditele din octombrie. Soldul creditelor contractate in alte monede nu reprezinta mai mult de 0,003% din total. In urma cu un an ponederile detinute de cele trei monede erau mult mai echilibrate, euro detinand primul loc de 37,6%, urmat de dolar cu 32%. Leul detinea o cota de 29,5%. Aceasta modificare a avut loc in contextul in care soldul creditelor in euro a inregistrat o expansiune rapida, de 78% in termeni nominali, respectiv peste 67% in termeni reali.



In cazul in care acesta tendinta se va mentine in lunile urmatoare, vom asista probabil in curand la o inversare a pozitiilor detinute de leu si dolar. Evolutia a aparut inca inainte ca BNR sa hotarasca restrangerea interventiilor pe piata valutara, pentru a permite o flotatie mai libera a cursului. Acesata politica a produs pana in prezent efectul scontat, cursul inregistrand in ultimele doua luni oscilatii importante, sustinute insa sI de interventia puternica a bancii centrale de la inceputul lunii. Aceste oscilatii ar trebui sa imbunatateasca perceptia riscului de schimb la care sunt supuse creditele contractate in moneda straina. Pe de alta parte, deprecierea sensibila a dolarului de la inceputul anului chiar sI in termeni nominali, a ieftinit costul creditelor contractate in aceasta moneda. Astfel, creditarea in valuta apare inca o data mai atragatoare. liviu.chiru@zf.ro