Bănci și Asigurări

Carpatica la un nou maxim, Transilvania, tot in scadere

28.04.2004, 00:00 20



Actiunile Bancii Comerciale Carpatica au atins ieri un nou maxim istoric dupa ce banca anuntat ca nu va mai distribui dividende din profitul pe anul trecut. Banca isi va majora in schimb capitalul social si va acorda actiuni gratuite tuturor actionarilor.



Cotatia actiunilor Carpatica a atins ieri valoarea de 41.500 lei/actiune, iar pretul mediu a inregistrat o crestere de aproape 6% fata de sedinta de joi. Pe langa actiunile gratuite care urmeaza sa fie distribuite de banca, valoarea nominala a actiunilor bancii va fi divizata de la 10.000 lei/actiune la 2.000 lei/actiune, informatie care a cotribuit, de asemenea la creterea de ieri. Valoarea tranzactiilor din sedinta bursiera de ieri cu actiunile bancii a depasit 800 milioane de lei.



Carpatica a finalizat de curand o operatiune de majoare a capitalului cu 250 miliarde de lei prin emiterea de actiuni noi, care au fost cumparate de actionarii bancii in proportie de 98%. Alaturi de profitul de anul trecut banca va mai putea realiza o majorare de capital in valoare de 112,5 miliarde de lei din primele de emisiune aferente primei majorari din acest an, astfel ca valoarea capitalului social al bancii s-ar putea dubla in perioada urmatoare. Actiunile bancii au fost printre cele mai performante de pe piata de capital in acest an, aducand un castig de peste 130% daca se iau in calcul si actiunile gratuite distribuite la inceputul anului.



La Bursa de Valori Bucuresti actiunile Bancii Transilvania au continuat tendinta accentuata de scadere si au coborat sub pragul de 6.000 lei/actiune. Cotatia de inchidere a fost de 5.900 lei/actiune in scadere cu 2,5% fata de ziua antarioara. Actiunile au fost cele mai tranzactionate de pe piata datorita numarului mare de ordine de vanzare. Valoarea operatiunilor cu titlurile Transilvania a fost de 35 miliarde de lei.



Celelalte doua banci listate pe piata de capital, BRD Bucuresti si Eurom Bank au fost suspendate ieri de la tranzactionare. Actiunile BRD au fost suspendate pentru publicarea rezultatelor finale pe anul trecut si a celorlalte hotarari ale actionarilor de la Adunarea Generala. Profitul bancii pe anul trecut s-a ridicat la 2.357 miliarrde de lei, iar dividendul brut care va fi distribut actionarilor este de 693 lei/actiune. Actiunile Eurom Bank, listate la Bursa Electronca RASDAQ sunt suspendate pentru ca banca se afla intr-un proces de majorare a capitalului social cu profitul inregistrat in 2002. Adunarea Generala a actionarilor bancii, care va aproba si rezultatele financiare pe anul trecut se va desfasura joi.
vlad.nicolaescu@zf.ro