Bănci și Asigurări

Creste numarul de cititoare de carduri

23.03.2004, 00:00 17



Numarul punctelor de desfacere, de comercianti, administrate de Romcard a crescut cu aproximativ 300 de locatii in primele doua luni din acest an, potrivit site-ului din domeniul platilor fara numerar www.no-cash.ro. Prin punct de desfacere se intelege o sucursala bancara dotata cu POS, o benzinarie, un restaurant, un supermarket sau orice alt comerciant care poate avea instalate unul sau mai multe POS-uri sau imprintere. La sfarsitul lunii februarie, totalul punctelor de desfacere administrate de membri Romcard (BCR, BRD, Banca Tiriac si Raiffeisen Bank) au depasit 9.000 de locatii.



Dintre membri Romcard, BCR detine peste 2.800 de POS-uri instalate exclusiv la comercianti.



Vicepresedintele Visa International CEMEA, Radu Obreja, a declarat recent ca "la ora actuala, cardurile de plata Visa sunt acceptate de peste 13.300 de comercianti romani".



"In general, cu exceptia supermarketurilor, retelelor de benzinarii si de farmacii, unde desi sunt mai multe locatii comerciale ele apartin in fapt aceluiasi comerciant (de ex. Carrefour, OMV sau Sensiblu), numarul punctelor de desfacere coincide cu numarul total al POS-urilor operationale la comercianti. Daca cifra Visa este corecta, atunci ar trebui sa avem in Romania cel putin 14.000 de POS-uri operationale in diverse locatii comerciale. Presupunand ca membri Romcard au instalat deja 10.000 de POS-uri la comercianti, ar insemna ca diferenta apartine Banc Post si Bancii Transilvania", comenteaza Sergiu Cone, analist pe piata cardurilor.



La 31 decembrie 2003, Banc Post avea 1.391 de POS-uri operationale la comercianti in vreme ce Banca Transilvania detine in prezent o retea de acceptare formata din 690 de POS-uri.



"Incepand cu 2003, reteaua de comercianti a intrat intr-un ritm constant de crestere, ceea ce este un fapt extrem de pozitiv. Pentru acest an, ritmul instalarilor de POS-uri va continua sa fie net superior celui aferent automatelor bancare. Furnizorii de echipamente anticipeaza o crestere intr-un raport de cel putin un ATM la 10 POS-uri", a mai adaugat sursa citata.