Bănci și Asigurări

Cresterea de patru ori a provizioanelor a redus cu 19% profitul Alpha

Cresterea de patru ori a provizioanelor a redus cu 19% profitul Alpha

Stere Farmache, prim-vicepresedinte al Alpha Bank Romania

26.08.2009, 17:16 18

Grecii de la Alpha Bank, care detin a cincea mare banca locala in functie de active, au raportat un profit brut de 13,6 milioane de euro pentru operatiunile din Romania in trimestrul al doilea, in scadere cu 19% fata de rezultatul din perioada similara a anului 2008, pe fondul cresterii de patru ori a cheltuielilor cu provizioanele.

Cheltuielile determinate de deteriorarea portofoliului de credite au urcat la 19,5 mil. euro in primul semestru din 2009, fata de 4,6 mil. euro in aceeasi perioada a anului trecut, potrivit raportului financiar publicat de Alpha Bank la Atena. Ponderea creditelor neperformante (cu intarzieri la plata ratelor mai mari de 90 de zile) a urcat in iunie la 1,3% din portofoliul total de credite, de la 0,3% in iunie anul trecut. Volumul creditelor cu probleme este acum de 49 de mil. euro.

Cumulat pe primele sase luni ale anului, Alpha a obtinut in Romania un profit brut de 34,7 milioane de euro, in crestere cu 4,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"In primul semestru al anului 2009 Alpha Bank Romania a reusit sa functioneze echilibrat pe toate segmentele, in ciuda contextului economic dificil. Strategia bazata pe crestere organica adoptata in cei 15 ani de activitate pe piata din Romania, precum si suportul sustinut al actionarilor au contribuit la dezvoltarea unei structuri robuste, care ne-a permis sa facem fata provocarilor actuale", spune Stere Farmache, prim-vicepresedinte al Alpha Bank Romania.

Datele prezentate de grup la Atena sunt calculate conform standardelor internationale de raportare financiara (IFRS), fiind consolidate. In Romania, grupul mai are operatiuni de leasing, brokeraj bursier si in asigurari, dar si consultanta financiara. Alpha este a treia banca de top care raporteaza o crestere a profitului (calculat conform IFRS) la sase luni, alaturi de italienii de la UniCredit-Tiriac si austriecii de la Volksbank.

Portofoliul de credite al Alpha a scazut usor in trimestrul al doilea, coborand la 4,03 mld. euro, de la 4,1 mld. euro in martie. Comparativ cu iunie anul trecut se mentine totusi o crestere cu 14%.

Pe partea de depozite grecii au obtinut o crestere usoara, sumele atrase de la clientela urca la 1,42 mld. euro in iunie, de la 1,37 mld. euro in martie. La jumatatea lui 2008 soldul era de 1,33 mld. euro.