Bănci și Asigurări

CSA: Cresterea daunelor auto ne determina sa majoram primele la RCA peste program

12.05.2005, 18:49 24

Asiguratorii au platit in 2004, numai din asigurari directe, despagubiri in valoare de 13.100 miliarde lei (361,1 mil. euro), in crestere cu 57% fata de exercitiul financiar anterior, a anuntat ieri Nicolae Crisan, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, in cadrul conferintei "Piata asigurarilor 2005", organizata ieri de Piata Financiara.

"Despagubirile au crescut foarte mult, mai mult decat in alti ani, depasind ritmul de crestere al primelor brute subscrise", a declarat Nicolae Crisan, care a explicat ca situatia se datoreaza avansului daunalitatii. Cresterea ratei daunei, mai ales in segmentul auto, a determinat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, sustine Crisan, sa ia in calcul o modificare a intervalului de stabilire a tarifelor fata de primele de baza la RCA (care ar putea ajunge astfel la plus-minus 30% sau 40%).

Per ansamblu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a calificat 2004 ca nefiind "la fel de spectaculos ca acel dinainte", punctat de probleme de ordin legislativ.

Datele preliminare pentru 2004 indica, potrivit presedintelui CSA, o valoare totala a primelor brute subscrise de 34.800 mld. lei (858,5 mil. euro la cursul mediu din anul trecut), din care peste 75% provin din asigurari generale. Primele brute subscrise din asigurari directe au fost de 34.450 mld. euro (850 mil. euro), ceea ce inseamna o crestere de 35% in euro si, respectiv, o crestere nominala de 30% fata de 2003.

Gradul de penetrare al asigurarilor pe piata romaneasca (calculat ca raportul dintre primele brute subscrise provenite din asigurari directe si valoarea produsului intern brut) s-a situat anul trecut la 1,44%, iar densitatea asigurarilor (primele brute subscrise din asigurari directe pe cap de locuitor) a fost de 1,6 mil. lei (aproximativ 40 de euro). Acest din urma indicator a inregistrat o crestere de 31% comparativ cu valoarea din anul anterior.

Romania se afla pe unul din ultimele locuri in Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste gradul de pene-trare al asigurarilor. In 2003, acest indicator era pentru Romania cel mai mic din regiune.

In schimb, "piata romaneasca de profil consemneaza unele dintre cele mai mari ritmuri anuale de crestere a primelor subscrise din asigurari directe, exprimate in dolari (peste 46%). Desi nu se poate omite influenta variatiei de curs valutar, moneda nationala consemnand o apreciere fata de dolar in cursul anului 2004, tendinta de dezvoltare a pietei de asigurari este evidenta", a comentat Crisan.

"Aceasta in conditiile in care sectorul acesta nu a avut nici o facilitate pana in 2004, deductibilitatile au fost putine si nu au existat incurajari legislative", a mai specificat presedintele CSA.

Potrivit lui Cristian Constantinescu, presedintele UNSAR, piata romaneasca a asigurarilor se afla in prezent intr-o faza de preconsolidare si va creste in urmatorii 4-5 ani, in medie, cu 15-20% anual. Presedintele UNSAR sustine existenta premiselor pentru atingerea pana in 2010 a unui nivel al pietei de 2 mld. euro si a unui grad de penetrare al asigurarilor de 2% pana in 2007.

Potrivit lui Nicolae Crisan, la finele anului 2004 existau pe piata romaneasca 43 de asiguratori autorizati, cu un capital social subscris si varsat de 5.712 mld. lei (141 mil. euro), din care investitorii straini detineau 60%. Cresterea fata de sfarsitul anului 2003 a fost de circa 19,5% in euro. 15 societati au realizat majorari de capital anul trecut. In prezent, potrivit lui Nicolae Crisan, capitalizarea societatilor de asigurari a ajuns la peste 5.760 mld. lei (158,5 mil. euro).

Activele totale detinute de societatile de asigurari au urcat in 2004 cu aproape 39% in euro, pana la 1,16 mld. euro (47.000 de mld. lei). O pondere semnificativa (32,5%) au detinut in structura activelor actiunile, obligatiunile si alte titluri cu venit fix, in timp ce terenurile si constructiile au detinut 11,5%, mai mult decat depozitele bancare (11%). "Avem in vedere diminuarea ponderii altor active (creante, mijloace de transport, active necorporale), care detin in prezent aroape 40%", a declarat presedintele CSA. ioana.leaua@zf.ro