Bănci și Asigurări

Cu banii de la BCR, rezerva BNR trece peste 20 mld. euro

03.11.2006, 17:29 13

Rezerva de valuta a BNR a inregistrat un salt record in octombrie, sustinuta de intrarile de 2,2 miliarde de euro, pe care statul le-a incasat in urma vanzarii BCR. Astfel, BNR are acum in vistierie 21,15 miliarde de euro, cu 2,4 miliarde mai mult decat la sfarsitul lui septembrie.
BNR a preferat sa preia in rezerva sa suma importanta obtinuta de stat prin vanzarea pachetului de actiuni la BCR, considerand ca, in caz contrar, ar fi putut sa bulverseze piata financiara.
Cu o rezerva valutara atat de consistenta, BNR se poate uita acum cu destula relaxare si la speculatorii straini, care au putine sanse sa induca miscari semnificative ale cursului. In urma cu un an, rezerva valutara era cu 4,4 mld. euro mai mica. Chiar si cu rezerve de 16,7 mld. euro (cat avea in octombrie anul trecut), BNR s-a simtit destul de sigura pentru a lasa piata libera.
In luna octombrie, rezerva valutara a BNR a inregistrat intrari de 2,64 miliarde de euro. Astfel, BNR a mai avut intrari de valuta si din modificarea rezervelor minime in moneda straina constituite de bancile comerciale, din veniturile din administrarea rezervei si din alte surse.
Iesirile de valuta de la rezerva au totalizat aproape 229 de milioane de euro, reprezentand plati in contul datoriei publice externe, directa si garantata de stat, modificari ale rezervelor minime ale bancilor comerciale si cheltuieli cu comisioane bancare. Pana la sfarsitul anului, platile scadente in contul datoriei publice externe (directa si garantata de Ministerul Finantelor) insumeaza 130 de milioane de euro.
Rezervele internationale ale BNR erau, la sfarsitul lui octombrie, de 22,7 miliarde de euro, in conditiile in care stocul de aur s-a mentinut la 104,7 tone.