Bănci și Asigurări

Cu cat se imprumuta astazi statul?

25.11.2009, 23:02 44

Ministerul Finantelor continua sa se imprumute de la bancilelocale urmand sa lanseze astazi a treia emisiune de titluri de statin valuta, de 500 mil. euro, cu scadenta pe un an.

Miscarea vine dupa ce la inceputul lunii statul a imprumutat 794mil. euro prin vanzarea de obligatiuni pe trei ani, aproape dublufata de nivelul programat, la un randament de 5,25% pe an. Pentrutitlurile lansate astazi dobanda este anticipata de dealeri lacirca 3,7% pe an.

In conditiile in care transa urmatoare de la FMI, de 1,5 mld.euro, va fi primita de Romania cel mai probabil in luna martie,Trezoreria se gandeste si la alte modalitati de finantare. Bancilediscuta cu reprezentantii Ministerului de Finante despre un nouclub-loan, care reprezinta cel mai eficient instrument pe termenscurt, potrivit lui Steven van Groningen, presedintele RaiffeisenBank Romania.

"Este clar ca Guvernul are nevoie de bani. Este clar ca bancileau bani, avand in vedere reducerea rezervelor minime. Bancile nupot folosi un club-loan ca garantie pentru tranzactiile repo, asacum pot face cu titlurile de stat. Din acest motiv, un club-loaneste mai eficient pe termen scurt. Statul are nevoie de finantaripe termen scurt. Iar pe termen mai lung, titlurile de stat sunt maieficiente".

Van Groningen a precizat ca nivelul optim al dobanzii laclub-loan ar putea fi cel putin egal cu cel de la club-loan-ulanterior din luna iulie, de 5,25%, prima de risc pentru Romaniafiind in ultima perioada in crestere.

Bancile crediteaza in prezent mai mult sectorul public, existandputine posibilitati de finantare a economiei reale.