Bănci și Asigurări

Dogus si GE Money cer licenta de la BNR pentru o banca

Dogus si GE Money cer licenta de la BNR pentru o banca

Garanti Bank si GE Money detin cumulat o retea de 78 de agentii, sase echipe de vanzari directe, 18 centre de vanzari si 800 de puncte de vanzare la comercianti

09.06.2009, 00:00 154

Cele doua grupuri sunt deja prezente pe piata locala, avand parteneriate in cadrul Garanti Bank (care functioneaza in prezent ca sucursala a unei banci inregistrate in Olanda) si GE Money Romania, o institutie financiara nebancara.

"Actionarii nostri, GE si Dogus, au primit de la BNR, prin intermediul unei licente bancare preliminare, acceptul de a incepe demersurile pentru infiintarea unei banci, care a fost inregistrata la Registrul Comertului sub numele 'GE Garanti Bank SA'", au precizat pentru ZF reprezentantii GE Money Romania.
Inainte de a deveni operationala, banca nou-creata trebuie sa obtina de la BNR o licenta bancara finala, in prezent fiind in curs de derulare procedurile necesare.
In luna aprilie, Dogus si GE au adus opt milioane de euro la capitalul noii banci. La Registrul Comertului, GE Garanti Bank figureaza cu un capital social de 39,96 milioane de lei (9,5 milioane de euro), avand ca actionari Dogus GE B.V. din Olanda, cu 99,9% din titluri si General Electric Capital Corporation, din SUA, cu 0,1% din titluri.
Noua banca are sediul in strada Banu Antonache nr. 40-44 -Floreasca II Business Center, unde are in prezent sediul si Garanti Bank.
Reprezentantii GE Money nu au dorit sa prezinte, la acest moment, mai multe detalii privind operatiunile noii banci, respectiv daca aceasta va ingloba toate operatiunile locale ale celor doua grupuri. Reprezentantii Garanti Bank si ai BNR nu au comentat ieri pe marginea acestor informatii.
Dogus, unul din cele mai mari holdinguri din Turcia, cu afaceri in industria financiara, constructii, media sau turism, a intrat in parteneriat cu americanii de la General Electric Consumer Finance inca din 2005, in prezent impartindu-si controlul asupra Garanti Bank, a treia mare banca din Turcia.
 
Sinergii doar pentru vanzarea de produse
Americanii de la GE Money au intrat pe piata locala in toamna lui 2006, cand au achizitionat la pachet trei institutii financiare nebancare (Ralfi, o societate de credit de consum, Motoractive Leasing si Domenia Credit, o societate de credit ipotecar), pentru 140 de milioane de euro. Ulterior, grupul a investit masiv intr-un proces de rebranding, care s-a incheiat anul trecut si in urma caruia toate cele trei companii opereaza sub brandul GE Money. Cele trei companii au ramas insa separate juridic.
Reteaua teritoriala a GE Money cuprinde 29 de sucursale si sase echipe de vanzari directe preluate de la Domenia Credit, 18 centre de vanzari ale Motoractive Leasing si 800 de puncte de vanzare ale Ralfi.
Pe fondul caderii pietei pentru creditare, GE Money isi vede puternic limitate posibilitatile de a face afaceri pe plan local. O licenta bancara ar permite utilizarea retelei pentru vanzarea de produse de economisire si alte servicii financiare, care au in prezent o cerere mai buna si care ar permite astfel obtinerea de venituri.
Oficialii Garanti si ai GE Money anuntasera inca din trecut intentia de a obtine "sinergii" prin utilizarea comuna a platformelor, insa planurile nu au fost detaliate niciodata.
Garanti Bank, care pe plan local a fost mult timp concentrata pe zona clientilor corporate, a trecut din 2007 la o strategie de expansiune pe retail, extinzandu-si rapid reteaua teritoriala. In prezent, opereaza 49 de unitati. Banca are deja o colaborare cu GE Money, promovand in comun cardul de credit Bonus Card.
 
Afaceri cumulate de aproape un miliard de euro
Garanti Bank avea la sfarsitul primului trimestru active de 1,8 miliarde de lei (circa 430 de milioane de euro). Venitul net bancar (care cumuleaza castigurile nete din dobanzi, comisioane si alte operatiuni) pe primele trei luni ale anului s-a ridicat la 17 milioane de lei (aproape 4 milioane de euro). Banca nu a precizat rezultatul net.
Oficialii Garanti au aratat insa recent ca banca inregistreaza pierderi, pe fondul investitiilor masive pentru extindere, iar planurile prevad trecerea pe profit in doi ani.
GE Money a raportat la sfarsitul anului trecut un sold al creditelor de 530 de milioane de euro (cumulat pentru cele trei companii detinute).
Compania nu a prezentat insa si date privind profitabilitatea operatiunilor.