Bănci și Asigurări

După BCE şi organismul executiv al Uniunii Europene are o problemă: Comisia Europeană se ridică împotriva legii dării în plată: în forma iniţială, există un risc macroeconomic major; aplicarea retroactivă poate afecta creditarea

După BCE şi organismul executiv al Uniunii Europene are...

Autor: Marius Oncu, Claudia Medrega

05.02.2016, 00:05 525

Legea privind „darea în plată“ a imo­bilelor, care a stârnit până acum re­acţii puternice şi contradictorii la nivelul în­tregii societăţi, a fost criticată şi de Co­misia Europeană după ce anul trecut a atras şi o serie de critici din partea Băncii Centrale Europene (BCE).

Implementarea legii dării în plată în forma aprobată iniţial de Parlament repre­zintă un risc major pentru pers­pec­tiva macroeconomică, iar aplicarea re­troactivă la împrumuturile aflate în de­ru­lare poate afecta încrederea inves­ti­to­rilor şi creditarea, a avertizat ieri Comisia Europeană (CE).

„Un risc major pentru perspectiva macro­economică este potenţiala imple­men­tare a legii dării în plată în forma apro­bată iniţial de Parlament. Apli­ca­rea retroactivă a legii la creditele aflate în prezent în derulare ar putea avea un im­pact negativ asupra creşterii credi­tării, încrederii consumatorilor şi inves­ti­torilor, precum şi asupra cererii in­terne“, notează Comisia Europeană într-un raport privind perspectivele economice.

Banca Centrală Europeană a aver­tizat la finele anului trecut că legea dării în plată ar putea avea implicaţii nega­tive asupra sistemului bancar din Ro­mânia cu un posibil impact asupra pro­fita­bi­li­tăţii, capitalizării, precum şi asupra cos­turilor totale, condiţiilor de creditare şi a ca­pacităţii de creditare vi­itoa­re. În sce­na­riul cel mai pesimist, ast­fel de implicaţii ar putea duce la deficit de capital, cu po­ten­ţial care ar necesita mă­suri pru­denţiale, a atras atenţia BCE. BCE a su­bli­niat importan­ţa unei ana­lize de impact aprofundate cu pri­vi­re la implicaţiile practice ale proiectului de reglementare pentru activitatea in­sti­tu­ţiilor de credit de pe piaţa internă şi, mai larg, pentru piaţa imobiliară din România.

Raiffeisen, bancă plasată în top cinci după active, a decis să majoreze avansul ce­rut clienţilor la creditele imo­bi­liare chiar înainte de reluarea dis­cu­ţiilor în Par­la­ment privind legea dării în plată. Ban­ca a decis să urce avansul pentru cre­ditele imobiliare standard în lei la 35%, iar pentru finanţările în euro la 40%. Con­form reglementărilor BNR, avan­sul minim pentru creditele imo­bi­lia­re în lei este de 15%, iar pentru euro de 25%.

Legea nu clarifică acum care este si­tua­ţia creditelor „Prima casă“. Minis­te­rul Finanţelor a anunţat că nicio bancă înscrisă în programul „Prima casă“ nu a anunţat că ar intenţiona să renunţe la proiect, iar statul a emis garanţii pentru astfel de achiziţii şi în luna ianuarie, po­trivit ministerului. Plafonul pentru acest program, pentru anul 2016, este de 1,7 mld. lei. De la începutul anului şi pâ­nă în prezent au fost acordate 1.482 de ga­ranţii prin intermediul programului guver­namental „Prima casă“ cu o va­loa­re de 132,8 mil. lei, potrivit date­lor Fon­du­lui de Garantare a credi­telor pentru IMM-uri (FNGCIMM), insti­tuţia care gestio­nează garanţiile acor­date de stat prin programul gu­vernamental.

Legea dării în plată, iniţiată de de­pu­tatul PNL Daniel Zamfir, cu ajuto­rul avo­catului Gheorghe Piperea, a revenit în Parlament. În decembrie, preşe­din­tele Klaus Iohannis a transmis Legis­la­tivului cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin da­rea în plată a imobilelor, invocând fap­tul că acest proiect este bine-venit, însă forma adoptată de Legislativ, în loc să-i ajute pe cei cu credite, riscă să creeze „dificultăţi“.

Proiectul de lege ar fi trebuit să fie dezbătut marţi în Comisia juridică şi Co­misia de buget a Senatului, însă dis­cuţiile au fost amânate, deputatul PNL Daniel Zamfir, iniţiatorul proiectului, mo­tivând că decizia de amânare a fost lua­tă din cauza unor tergiversări pe care le-ar încerca băncile. Reprezentanţii Con­siliului Patronatelor Bancare din Ro­mânia au susţinut însă că băncile nu au solicitat nicio amânare, având în vedere că nu au fost invitate la discuţii, iar amendamentele nu le-au fost transmise.

Potrivit legii, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate în favoarea cre­di­torului, în situaţia în care executarea obli­gaţiilor asumate prin contractul de cre­dit a fost garantată cu două sau mai mul­te bunuri. Modificările au fost in­tens criticate de către reprezentanţii băncilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO