Bănci și Asigurări

Dupa ziua de ieri, dealerii asteapta, cu siguranta, concediul

30.03.2004, 00:00 18



Euro a ajuns ieri pe piata interbancara de la Bucuresti pana aproape de 40.700 de lei, speculatiile in forta facute de marii jucatori impingand cotatiile nesustinut pana la un nivel cu peste 300-400 de lei peste inchiderea sedintei precedente. Dealerii spun ca nu si-au putut da seama daca banca centrala a fost in spatele miscarilor de pe piata interbancara, dar inclina sa creada ca mai degraba totul poate fi pus pe seama speculatiilor. Dovada ar sta si faptul ca imediat dupa ce s-a atins un maxim de 40.650/40.670 lei/euro, s-a reluat trendul de vanzare de euro si imediat cotatiile s-au prabusit cu peste 200-250 de lei. Sau cine stie? se intreaba retoric un dealer. Poate ca a banca centrala a vandut valuta tocmai pentru ca o crestere a cotatiilor de peste 500 de lei in doua zile ar fi prea mult dintr-o data.



"A fost o sedinta haotica. Dupa ce in prima parte toate bancile cumparau valuta, mai degraba pentru a fi in piata decat pentru ca ar fi avut nevoie, ulterior cand lumea si-a dat seama ca nivelul atins nu este sustenabil au inceput vanzarile. Cred ca a fost una dintre zilele cu cea mai mare volatilitate din ultima perioada, in care s-au si facut dar s-au si pierdut bani", spune un dealer.



"Manipularea verbala, daca asta au urmarit oficialii bancii centrale, si-a atins scopul. Este suficient ca una sau doua banci mai mari sa dea tonul cumpararilor de valuta si imediat se propaga un fenomen de turma. <Cumparam si noi ca cine stie poate e banca centrala si ramanem pe afara>. Cam acesta e scenariu dupa care merg multi. Cred ca volumele au fost foarte mari", mai spune un alt dealer.



Desi primele tranzactii s-au perfectat in deschiderea de ieri la un nivel de 40.300/40.330 lei/euro imediat au aparut ordine de cumparare de valuta si treptat s-a atins un maxim de 40.650/40.670 lei/euro. De la acest nivel piata s-a intors si la inchiderea ultimele tranzactii se faceau la 40.425/40.465 lei/euro.



"Frumos ar fi sa aflam peste un timp ca de fapt la baza miscarilor de astazi a fost chiar banca centrala. Este adevarat ca se urmareste o depreciere usor mai accentuata a leului, dar o crestere a cursului de schimb leu/euro cu peste 500 de lei in doar doua zile nu prea ar da bine. Ar fi interesant sa aflam ca BNR a vandut valuta, indirect normal", mai crede un alt dealer.



Volatilitatea mare de pe piata de la Bucuresti nu poate fi pusa pe seama unor miscari mai importante a raportului euro/dolar pe pietele externe, euro fiind aproape toata ziua cotat in jur de 1,21 dolari.



BNR a calculat un curs de schimb de 40.438 lei pentru euro si respectiv 33.328 lei pentru un dolar.



Pe piata monetara dobanzile au scazut usor pana spre 19%, dar volumele au fost in continuare destul de scazute. Banca Nationala a continuat sa atraga leii in exces de la banci, suma totala a depozitelor constituite de banci fiind de 2.210 miliarde de lei.