Bănci și Asigurări

Euro atinge un nou minim, dar pe volume foarte mici

Euro atinge un nou minim, dar pe volume foarte mici

Autor: Liviu Chiru

08.03.2011, 23:48 32

Dealerii spun că aprecierea a fost alimentată de optimismulinvestitorilor străini faţă de regiune, dar volumele tranzacţionateau fost foarte mici, la fel ca în zilele precendente.

BNR a calculat ieri un curs de 4,1869 lei pentru un euro, cu 1,96bani sau 0,47% sub nivelul precedent. De la începutul anului leul acâştigat peste 2% în faţa euro. "Au fost fluxuri şi de la jucătoriistrăini, dar a fost a cincea zi de volume foarte mici, atât pe leu,cât şi pe întreaga regiune. Toa­tă lumea stă cu nervii în piunezedin cauza petrolului şi cea mai mare parte a trading-ului(tranzacţiilor - n. red.) se face după cum apar comunicate pe temaaceasta. Când petrolul se duce în sus, se vând activele riscante",a comentat dealerul unei bănci locale. De data aceasta vân­zărilede valută par să vină din partea clienţilor comerciali şi ajucătorilor străini, după ce săptămâna trecută piaţa suspecta căapre­cierea leului este susţinută de intervenţi discrete aleBNR.

Pe piaţa interbancară euro a fost tranzacţionat la începutulşedinţei la 4,1925 lei, în scădere faţă de închiderea din ziuaprecedentă. La jumătatea zilei cotaţiile au coborât până la unminim de 4,1850 lei pentru un euro, nivel la care s-au realizattranzacţii de câteva milioane de euro. Ulterior, piaţa a corectat oparte din aprecierea cursului, euro revenind la 4,1915 lei.

Dealerii consideră că leul ar putea să câştige teren în continuare,o astfel de mişcare ajutând şi BNR în lupta cu inflaţia. AnaliştiiUniCredit de la Viena îşi sfătuiesc în prezent clienţii să vândăeuro contra leu, mizând pe o scădere a cursului până la 4,1lei/euro.
Guvernatorul Mugur Isărescu a arătat la sfârşitul săptămâniitrecute că mişcările mici de curs, de până la 3%-4%, nu ar trebuisă se reflecte în nivelul preţurilor de consum, iar o apreciereuşoară a leului are probabil un efect preponderent psihologic, deancorare a anticipaţiilor inflaţioniste. Într-un asemenea scenariu,euro ar putea să fluctueze între 4 şi 4,4 lei, acestea fiind dealtfel limitele intervalului în care cursul a rămas cantonat înultimii doi ani.

Pe piaţa monetară interbancară dobânzile pentru plasamentele petermene foarte scurte au continuat să coboare uşor, revenind subpragul de 5% pe an, după ce urcaseră la sfârşitul lunii februariede la 2% spre 6% pe an. Dealerii spun că lichiditatea pieţei seîmbunătăţeşte pe măsură ce Ministerul Finanţelor deconteazăcheltuielile curente, după ce aspirase agresiv fonduri în lunileprecedente.