Bănci și Asigurări

Euro se intoarce spre 40.000 de lei

05.03.2004, 00:00 26



Leul a continuat sa scada ieri in raport cu moneda europeana, in urma unei sedinte in care volumele de tranzactionare au fost moderate si in care cererea de valuta a fost la ordinea zilei. Caderea euro de pe pietele externe, de miercuri seara, cand moneda europeana a ajuns la un minim 1,208 dolari nu s-a refectat deloc pe piata de la Bucuresti. Ba din contra. Banca Nationala a calculat un curs de schimb de 39.909 lei pentru un euro, fata de 39.793 lei in urma cu o zi, in timp ce dolarul a fost cotat la 32.781 lei, cu o singura unitate mai mult decat in sedinta precedenta.



"A fost o sedinta de tranzactionare destul de ciudata. Primele tranzactii s-au facut la cotatii peste inchiderea din ziua precedenta, desi pe pietele externe euro se ducea la vale, si treptat s-a atins un maxim al zilei aproape de 39.970 de lei. Nu prea se mai intelege nimic, dar pana la urma nu noi ne-am dorit volatilitate si conditii de a face speculatii si implicit bani?", a comentat un dealer.



Saptamana aceasta a fost una dintre cele mai incerte din punct de vedere al miscarilor de pe piata interbancara, volatilitatea cotatiilor .eu/euro si leu/dolar fiind destul de mare pentru o perioada atat de mica de timp. Dupa ce in primele trei zilei ale saptamanii ordinele de vanzare de valuta le-au devansat pe cele de cumparare, indiferent de cum evolua euro pe pietele externe, ieri surpinzator cumpararile au fost la ordinea zilei. "Te pomensti ca si astazi (n.r.-ieri) a fost tot mana bancii centrale. Oricum, daca a fost prezenta pe piata a facut-o cu foarte mare maiestrie", mai spune un alt dealer.



Banca centrala a inceput luna in forta prin doua interventii succesive pe piata valutara, cumpararile fiind de aproape 50 milioane de euro. Pozitia de cumparator net de euro fata de piata valutara din inceputul acestei luni vine dupa ce si in februarie banca centrala a cumparat alte 63 mil. euro de la banci.



Banca Nationala urmareste anul acesta prin politica de curs valutar pe care o aplica o apreciere in termeni reali a leului undeva in intervalul 2-4%, conjunctura internationala atarnand greu in atingerea obiectivelor propuse.