Bănci și Asigurări

Eximbank vrea sa sustina in acest an exporturi de 3 mld. dolari

02.03.2004, 00:00 26



Eximbank Romania si-a propus pentru acest an sa sustina exporturi in valoare echivalenta de trei miliarde de dolari, cu circa 800 milioane de dolari mai mult decat nivelul consemnat in 2003, a declarat ieri presedintele bancii, Mariana Diaconescu.



Anul trecut volumul total al exporturilor sustinute de Eximbank a fost de aproape 2,2 miliarde de dolari.



"Obiectivul este unul ambitios, iar indeplinirea lui depinde de foarte multi factori, unul dintre acestia fiind evolutia cursului de schimb. Pe de alta parte, asteptam avizul Ministerului Finantelor Publice pentru majorarea capitalului social cu 475 miliarde lei, fapt ce va asigura majorarea fondurilor pentru sustinerea exporturilor", a adaugat Diaconescu.



La aceasta se adauga si o suma de 2.970 miliarde lei acordata Eximbank de la bugetul de stat pentru acest tip de activitate, comparativ cu 1.680 miliarde lei in 2003.



Din totalul exporturilor sustinute de banca in 2003, mai mult de jumatate (63%) reprezinta bonificatii de dobanda la creditele acordate, in timp ce garantiile de export au inregistrat o pondere de 24%, iar 9% au constituit asigurari de export.



"Strategia Eximbank are ca obiectiv cresterea ponderii garantiilor si asigurarilor de export in totalul portofoliului bancii", a afirmat presedintele institutiei.



In 2003, industria constructoare de masini a avut o pondere de 18,1% in totalul exporturilor sustinute de Eximbank, in vreme ce industria energetica si electrotehnica, cea a constructiilor de nave, precum si cea chimica si sectorul metalurgic au regrupat fiecare peste 10%.



"Structura portofoliului este una echilibrata si diferita de cea a exporturilor Romaniei, fapt ce ne confera o anumita siguranta in cazul in care conjunctura mondiala afecteaza una dintre industrii", a mentionat Diaconescu.



Primele trei tari de destinatie a exporturilor sustinute de Eximbank au fost Norvegia - 14%, Germania - 12% si Olanda - 6%.



In privinta rezultatelor, presedintele Eximbank a aratat ca profitul net al bancii la sfarsitul anului 2003 s-a ridicat la 122,4 miliarde lei, comparativ cu 74,3 miliarde lei in 2000. Activele bancii au avansat de la 5.729,7 miliarde lei, in 2000, la 7.823,4 miliarde lei, iar ponderea creditelor in total active a crescut de la 14,1%, in urma cu trei ani, la 23% in decembrie 2003.



Pentru acest an, conducerea Eximbank estimeaza un profit brut de peste 200 miliarde lei.



Infiintata in 1992, Eximbank are un capital social de 851,3 miliarde de lei, principalul actionar al bancii fiind Autoritatea pentru Privatizare (APAPS).



Banca detine sase filiale, in orasele Bucuresti, Timisoara, Constanta, Cluj-Napoca, Brasov si Bacau. In scurt timp, Eximbank va fi prezenta si in Federatia Rusa, institutia urmand sa deschida o filiala in orasul Moscova. oana.nuta@zf.ro