Bănci și Asigurări

Finantarea rurala, viitoarea provocare a bancilor dupa retail

22.02.2005, 00:00 17

Acordarea de credite pentru finantarea sectorului agricol va fi urmatorul pas in dezvoltarea domeniului bancar, dupa ce cresterea pe segmentul de retail va atinge "o stare de suficienta" in urmatoarele 12-18 luni, a declarat, ieri, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea.


"SituaTia actuala in domeniul creditarii in sectorul agricol este similara cu cea intalnita in urma cu trei ani in retail. Atunci, cand un client intra intr-o banca si solicita un credit ipotecar sau de consum, functionarul ii zambea si ii spunea ca a gresit adresa. Starea se datoreaza faptului ca nu sunt create conditiile necesare ca atat banca, cat si asiguratorul sa aiba certitudinea ca afacerea este viabila", a adaugat Ghetea, prezent la conferinta "Bancassurance" organizata de FinMedia.


Reprezentantul ARB a afirmat ca nici legislatia, prin Legea 150/2003 privind creditul agricol, nu asigura si nu stimuleaza finantarea acestui domeniu de activitate.


"Prevederile actuale fac inaplicabila legea. In urma cu un an, ARB a participat la o serie de discutii cu reprezentantii Ministerului Agriculturii, unde am prezentat propuneri pentru imbunatatirea legii creditului agricol. Noi am solicitat ca subventia sa fie acordata fermierului pentru asigurarea culturii si inainte de infiintarea acesteia. Pana la urma, propunerea nu a fost luata in considerare", a spus Ghetea.


Eventualele modificari ale legii creditului agricol vor avea ca efect schimbarea atitudinii bancilor si asiguratorilor fata de sectorul agricol, mai ales in perspectiva diminuarii potentialului de crestere a sectorului de retail, a mai spus presedintele ARB.


Petru Rares, directorul general al Bancii Romanesti, a afirmat ca sectorul financiar-bancar se apropie de o "noua frontiera" in procesul de dezvoltare, si anume finantarea in zona rurala.


"Nu se poate ca o tara cum este Romania, cu un sector agricol atat de important, sa nu aiba posibilitatea finantarii dezvoltarilor rurale, respectiv a marilor exploatatii agricole si micilor proprietari de pamant, sa nu aiba acces taranul roman la asigurari agricole complete, sa nu aiba posibilitatea garantarii la banca a unui nou credit prin intermediul voucherelor sau certificatelor de depozit", a afirmat Rares.


El a aratat ca privatizarea CEC, banca autohtona cu cea mai extinsa retea teritoriala, va determina intensificarea concurentei in domeniul finantarii rurale.


"CEC are circa 760 de unitati in mediul rural, iar intrarea unui investitor strategic in actionariatul bancii, cum ar fi Erste Bank sau HVB, care si-au manifestat interesul in aceasta directie, va duce si la orientarea catre finantarea rurala. Aceste banci au experienta in acest domeniu si intrebarea este daca celelalte institutii de credit si societatile de asigurari din Romania sunt pregatite sa faca fata noilor provocari", a mai afirmat directorul Bancii Romanesti.


Intrarea Romaniei in UE, prin deschiderea pietei romanesti catre producatorii agricoli eficienti din spatiul comunitar, va determina de asemenea orientarea institutiilor de credit catre finantarea rurala, pentru sprijinirea producatorilor autohtoni.


Anul trecut, soldul creditelor acordate de banci firmelor si populatiei a crescut cu 38%, respectiv 26,3% in termeni reali, viteza de crestere cu 22 de puncte procentuale sub cea din 2003, insa creditul agricol a continuat sa detina o pondere nesemnificativa.


Bancile sunt inca foarte reticente in a-si asuma riscuri prin creditarea activitatilor agricole, invocand incertitudinile numeroase si vulnerabilitatea inca foarte mare a culturilor la fenomenele climatice eventual nefavorabile. Desi in urma cu doi ani a fost lansat un program de finantare rurala, cu sprijinul Bancii Mondiale, acesta nu se bucura de mare succes. Pe de alta parte, nici societatile de asigurare nu se inghesuie sa acopere riscuri in acest domeniu. ioana.leaua@zf.ro