Bănci și Asigurări

Isarescu: Falsificarea adeverintelor de venit a ajuns o industrie

Isarescu: Falsificarea adeverintelor de venit a ajuns o industrie

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: Exista produse de creditare fara niciun fel de control, dai 5.000 de euro, iar datornicul dispare. Poate ca la sfarsitul anului raportezi cifre frumoase, dar daca imprumutul nu este acordat pe baze solide, va aduce probleme.

30.06.2008, 19:14 22

"Obiceiul contrafacerii adeverintelor de venit a ajuns in unele judete o adevarata industrie", a atentionat Mugur Isarescu.
Guvernatorul a criticat practica bancilor, care in lupta pentru atragerea de clienti si acapararea de cote de piata, au ajuns sa reduca foarte mult verificarile la acordarea creditelor.
"Exista produse de creditare fara niciun fel de control, dai 5.000 de euro, iar datornicul dispare. Poate ca la sfarsitul anului raportezi cifre frumoase, dar daca imprumutul nu este acordat pe baze solide, va aduce probleme", a afirmat Isarescu la un seminar organizat de Finmedia.
Adrian Radu, presedintele executiv al MKB Romexterra, subsidiara locala a grupului german Bayern LB, a aratat ca bancile vor devenit mai selective in perioada urmatoare si vor acorda mai multa atentie consilierii clientilor, in conditiile in care se intrevede o noua deteriorare a conditiilor financiare pe plan global, ceea ce va conduce implicit si la scumpirea imprumuturilor.
La sfarsitul lunii aprilie, restantele acumulate de populatie la rambursarea creditelor totalizau aproape 691 de milioane de lei (echivalentul a 188 de milioane de euro), in crestere cu 10% fata de luna precedenta. Comparativ cu aprilie anul trecut, restantele au crescut cu 81%. In aceasta perioada, creditul contractat de populatie a urcat insa cu 82%, ajungand la 81,7 miliarde de lei (22,2 miliarde de euro). Astfel, ponderea restantelor in totalul sumelor datorate a ramas la niveluri reduse, de 0,8%.
Reactia BNR continua astfel un sir de semnale de alarma venite initial chiar din partea bancilor comerciale. La inceputul anului, OTP Bank - filiala locala a celui mai mare grup financiar maghiar si care crescuse in anii trecuti agresiv pe partea de retail - a decis sa suspende acordarea de credite de consum fara garantii reale in 14 dintre sucursalele sale. Laszlo Diosi, directorul general al bancii, explica atunci ca in acele locatii s-au constatat un numar foarte mare de tentative de frauda, dar recunostea totodata ca exista probleme si in ceea ce priveste pregatirea personalului.
Sorin Popa, directorul general adjunct al BRD-SocGen - a doua mare banca din sistem - a tras un semnal de alarma in luna mai, aratand ca fraudele au ajuns sa dea batai de cap mai mari bancherilor decat creditele neperformante. Popa a afirmat ca Politia nu mai reuseste sa controleze fenomenul, fie ca este vorba de retelele de falsificatori de adeverinte, fie de atacurile prin Internet.
Acum, Isarescu spune ca bancile trebuie sa renunte la creditele acordate foarte usor - "doar cu buletinul". In alta ordine de idei, guvernatorul a atentionat bancherii ca trebuie sa fie mai atenti la selectarea clientilor dar si la explicarea produselor, pentru a evita situatiile in care acestia intra in incapacitate de plata. "Nu este vorba daca romanul este bun sau rau platnic. Cand omul nu mai are bani, nu mai plateste rata."
BNR mai are Parghii pentru a frana creditarea. BNR mai are "cartuse" ramase la dispozitie pentru a tempera viteza de crestere a creditului, considerata excesiv de inalta si riscanta. Mugur Isarescu a subliniat ca, pe langa majorarea dobanzilor, BNR poate sa apeleze la "masuri punctuale", dand ca exemplu majorarea cotelor de provizionare (aplicata in februarie), dar si impunerea unor rapoarte de echilibru mai stranse. Isarescu nu a dat mai multe detalii, insa afirmatia vine dupa o atentionare adresata recent bancherilor, privind existenta in bilanturi a unor dezechilibre pe valute intre creditele acordate si depozitele atrase de la clientela.

Crestere economica de 8%. Cresterea economica ar putea sa depaseasca 8%, avand in vedere ca se anunta un an agricol bun. Isarescu atentioneaza insa ca aceasta crestere depaseste potentialul economiei romanesti, iar tensionarea resurselor se vede prin adancirea deficitului extern si rabufnirea inflatiei pe plan intern. In alta ordine de idei, el a subliniat ca in ciuda acestor ritmuri alerte, o corectie a dezechilibrelor determinata de factori externi ar putea sa duca la o incetinire brusca, dand ca exemplu experienta statelor baltice.
Un deficit de cont curent sustenabil pentru Romania ar fi in acest moment la cel mult 10% din Produsul Intern Brut (PIB), considera Isarescu, in timp ce indicatorul s-a deteriorat pana la 14% anul trecut. Guvernatorul spune ca BNR urmareste o corectie "ordonata" a acestui dezechilibru, intrucat o corectie dura ar fi dureroasa inclusiv pentru sistemul bancar si s-ar putea traduce chiar prin plafonarea creditului in valuta.

Apetit pentru ipotecar. Bancile locale ar trebui sa se concentreze in special pe zona creditului ipotecar, avand in vedere ca acest tip de finantari este subdezvoltat, comparativ cu pietele mature din Vestul Europei, si chiar cu cele din regiune. Potrivit datelor BNR, creditul ipotecar reprezinta mai putin de 20% din totalul imprumuturilor luate de populatie, cu un sold de circa 4 mld. euro. Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank, spune ca soldul total al creditelor cu garantii imobiliare se ridica la peste 8 mld. euro, daca se iau in calcul si creditele de consum garantate cu ipoteca. Chiar si asa, ponderea ar fi de 40% din total, Romania apropiindu-se astfel abia de Bulgaria. Oprescu spune ca exista un potential important, iar finantarile garantate cu ipoteca au o incidenta a restantelor mult mai mica.