Bănci și Asigurări

Isarescu: Suntem mai conservatori in administrarea rezervei

Isarescu: Suntem mai conservatori in administrarea rezervei
28.10.2008, 14:54 39

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, afirma ca Banca Nationala a devenit din toamna anului trecut mult mai conservatoare in administrarea rezervei valutare, plasand sume mai mari in conturi deschise la banci centrale.

El spune ca BNR are o politica prudenta in administrarea rezervei. La sfarsitul lunii septembrie rezervele valutare au atins un nou maxim istoric, la putin peste 26 de miliarde de euro.
O foarte mica parte din rezerva este data in administrarea unei entitati internationale - Banca Mondiala - pentru a vedea daca se reuseste obtinerea unui randament mai mare decat cel realizat de BNR.
"De regula, ai nostri au scos un randament mai mare decat Banca Mondiala", afirma Isarescu.
Potrivit situatiilor contabile auditate ale BNR pe 2006 (cele mai recente disponibile), cea mai mare parte a rezervei valutare era plasata in titluri emise de trezorerii europene, dar si in obligatiuni emise de institutii de credit si banci.
In cadrul unui contract semnat cu Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD, una din diviziile Bancii Mondiale), BNR poate plasa in administrarea institutiei multinationale pana la 20% din rezerve. La sfarsitul anului 2006, BIRD administra pentru BNR depozite in valoare de 140,9 milioane de dolari. Totodata, BNR mai avea in administrarea Bancii Mondiale titluri in valoare de 132,1 de milioane de dolari. 
Isarescu spune ca BNR avea in portofoliu si obligatiuni emise de Freddie Mac si Fannie Mae (doua consortii financiare care beneficiaza de sustinerea guvernului federal al SUA), dar acestea au ajuns la scadenta si nu au fost reinnoite. Ambele institutii s-au confruntat cu probleme semnificative de solvabilitate anul acesta.
Ponderea valutelor in structura rezervei valutare este stabilita in functie de necesitatile fluxurilor de plati ale economiei.
Dolarii sunt plasati in cont la Rezerva Federala (banca centrala a SUA) si nu la entitati private, a mai spus Isarescu.
Raportul pe anul 2007 al BNR arata ca obiectivul in administrarea rezervelor prevede mentinerea unei ponderi de 65% pentru euro, circa 25% pentru dolar si cel mult 10% pentru alte valute. In cadrul rezervei valutare, BNR mentine o transa pentru investitii pe termen mediu, cu o durata de putin peste 3 ani, in suma de echivalentul a 3 mld. euro. Cea mai mare parte a fondurilor sunt concentrate in transa lichida, cu o valoare de 18,5 mld. euro. Pentru aceste plasamente este tintit un randament minim de 3,85% pe an.
BNR poate sa isi asume expuneri fata de Guvernul SUA, agentii guvernamentale sau sponsorizate de Guvernul Statelor Unite ale Americii, guvernele tarilor membre ale Uniunii Europene, alte guverne cu rating AAA, institutii supranationale, entitati private emitente de obligatiuni garantate cu active.
Potrivit strategiei de plasament, cel mult 15% din fonduri pot fi plasate in titluri garantate cu active, emise de entitati private.
BNR a decis anul trecut sa isi reduca expunerea fata de astfel de titluri, reorientand fondurile eliberate prin ajungerea la scadenta in obligatiuni guvernamentale.
Viceguvernatorul Eugen Dijmarescu, responsabil cu administrarea rezervelor internationale, a aratat recent ca nu exista niciun risc privind plasarea rezervelor valutare ale BNR, insa nu a oferit mai multe detalii privind bancile la care fondurile sunt plasate sau instrumentele in care s-a investit.
BNR a obtinut anul trecut venituri de 1,12 miliarde de euro din administrarea rezervelor internationale, de doua ori mai mare decat cel obtinut in 2006.