Bănci și Asigurări

Leul coboara din nou la minimul ultimelor doua luni alaturi de alte monede din Est

23.06.2009, 16:32 19

Euro a continuat ieri sa urce usor pe piata valutara de la Bucuresti, urmand o miscare regionala, dupa ce aversiunea fata de risc a jucatorilor straini a fost alimentata de inrautatirea proiectiei Bancii Mondial privind recesiunea economiei mondiale.

BNR a calculat ieri un curs de 4,2329 lei pentru un euro, cu 1,48 bani peste nivelul precedent. Euro mai urcase peste pragul de 4,23 lei si saptamana trecuta, insa nu atat de sus. Acesta este cel mai inalt nivel inregistrat de euro la cursul oficial de la sfarsitul lunii aprilie.
Dolarul a pierdut in schimb 0,49 bani, coborand la 3,0391 lei, dupa ce a inregistrat deprecieri usoare pe pietele internationale.
"Piata a fost atenta la bancile utilizate traditional de BNR pentru interventii indirecte, iar euro a oscilat in banda dupa primele doua ore de tranzactionare", comenteaza dealerii unei banci. Volumele tranzactionate au fost relativ mai mari, fata de zilele precedente.
Euro era tranzactionat ieri la deschiderea pietei valutare interbancare la 4,2320 lei, insa a urcat rapid in prima parte a zilei pana spre 4,24 lei. Ulterior cotatiile au oscilat in acest interval.
Monedele de pe pietele emergente din regiune au fost pana acum favorizate de diferentialul de dobanda. In conditiile in care sunt asteptate taieri de dobanda in Polonia si Cehia, analistii se asteapta la o deteriorare in continuare a sentimentului regional.
Estimarile Bancii Mondiale privind dificultatile cu care s-ar putea confrunta unele tari in finantarea deficitelor externe, pe fondul fluxurilor de capitaluri private, a lovit de asemenea regiunea, la inceputul acestei saptamani.
Pe piata monetara interbancara dobanzile pentru plasamentele pe o zi au coborat ieri spre nivelul de 5%, in conditiile in care bancile aveau lei in exces, in ultima zi de constituire a rezervelor minime obligatorii.
Totusi, dealerii noteaza ca in a doua parte a saptamanii vor iesi din piata sume importante, odata cu ajungerea la scadenta a unor imprumuturi oferite de BNR bancilor, peste care se va suprapune plata lunara a taxelor catre buget de catre companii.
Astfel, piata asteapta acum o noua licitatie prin care BNR sa imprumute lei bancilor.