Bănci și Asigurări

Listarea la Bursa si splitarea au urcat actiunile Bancii Carpatica

18.03.2004, 00:00 26



Actiunile bancii Carpatica au "explodat" la Bursa Electronica Rasdaq, pretul mediu inregistrand o crestere de aproape 20% in ultimile doua zile, pe fondul unor valori ridicate ale tranzactiilor. Explicatia interesului investitorilor: banca este aproape de a se lista la Bursa de Valori si, in plus, si-ar putea splita actiunile pana la o valoare nominala de 1.000 de lei, de la 10.000 de lei in prezent, afirma Nicolaie Hoanta, presedintele Carpatica.



"Probabil ca pana la sfarsitul lunii vom lista actiunile pe Bursa de Valori. Eu speram ca saptamana aceasta sa obtinem toate aprobarile, dar probabil ca ne vom mai intinde putin. Tot in acest context, ne gandim sa propunem actionarilor nostrii sa splitam si actiunile. Eu ma gandesc sa propun o divizare de zece ori, pana la o valoare nomiala de 1.000 de lei. Oricum o sa vedem ce vor apropa actionarii in AGA de la sfarsitul lunii aprilie", a declarat Hoanta pentru Ziarul Financiar.



Pentru listarea la Bursa de Valori, conducerea bancii astepand autorizatiile finale din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.



Pana atunci, actiunile Carpatica au devenit, pe fondul informatiilor privind apropierea listarii la Bursa si a intentiilor de splitare, vedetele Bursei Electronice Rasdaq.



Ieri, titlurile bancii au crescut cu maximul posibil pentru o zi - 15%, atingand pretul de 28.480 de lei pe fondul unor tranzactii de circa 6,5 miliarde lei . Chiar si cotatia de ieri, brokerii spun ca actiunile Carpatica sunt inca subevaluate comparativ cu ale BRD-Groupe Societe Generale si Banca Transilvania, cele doua banci listate deja la Bursa de Valori Bucuresti.



Banca Carpatica a ajuns ieri, datorita cresterilor din ultimile doua zile, la o capitalizare bursiera de circa 41 de milioane de dolari.



Banca Transilvania, printre principalii cumparatori



Unul dintre principalii cumparatori pe actiunile Carcatica a fost in ultimile zile, spun surse din piata, chiar Banca Transilvania. Banca condusa de olandezul Robert Rekkers a devenit in ultimile luni investitor activ de portofoliu pe piata de capital, achizitinand pachete de actiuni de circa 5% din capitalul unor companii precum Siretul Pascani sau Armatura Cluj.



"Am vazut si noi ca in ultima vreme Banca Transilvania cumpara actiuni Carpatica. Probabil ca isi ajusteaza protofoliul. Cum vine actiuni Siretul la fel de bine poate sa si cumpere Carpatica. Un lucru este cert indiferent de politica de investitii a bancii din Cluj: actionarii nostrii nu doresc sa piarda controlul bancii", afirma Nicolae Hoanta.



Cel mai mare pachet de actiuni al bancii Carpatica este detinut de Ilie Carabulea, un cunoscut om de afaceri din Sibiu - proprietarul societatii de transport Atlassib ca si al societatii de asigurari Atlassib, care controleaza 35,75% din capitalul bancii. Ceilalti actionari sunt Albu Aurel - 9,96% din actiuni, Tanase Corneliu - 9,82%, Olivo Lucio - 7,85%, Euroconf - 6,77%, Olivo Gian Antonia - 6,52%. Un pachet reprezentand 23,32% din capital se afla in proprietatea micilor actionari.



Actionarii Carpatica au aprobat, recent, majorarea capitalului social cu 250 miliarde lei, de la 475,1 miliarde lei la 725,1 miliarde lei, prin subscriptie publica, cu respectarea dreptului de preferinta al actionarilor. Majorarea de capital este destinata sustinerii programului de crestere a activitatii, conform caruia volumul total al activelor bancii la sfarsitul anului 2004 se va ridica la 4.000 miliarde lei. De asemenea, infuzia de capital va permite sustinerea programului investitional, care vizeaza extinderea retelei teritoriale cu 10 unitati si cresterea numarului de bancomate (ATM-uri) si POS-uri.



"Perioada de subscriptie in procesul de majorare al capitalului se incheie pe 12 mai", spune presedintele Carpatica.



Conducerea bancii din Sibiu si-a propus pentru anul viitor obtinerea unui profit net in jur de 142 mld. lei (3,5 mil.euro) si a unui profit brut de 175 mld. lei (4,3 mil. euro), nivele comparabile cu cele estimate pentru 2003.



Printre obiectivele de anul acesta banca intentioneaza si sa preia societatea de asigurari Atlassib Asigurari, aceasta tranzactie facand parte din planul de investitii de 2 milioane de euro aprobat pentru 2004.
oana.nuta@zf.ro ; laurentiu.ispir@zf.ro