Bănci și Asigurări

Moody's a imbunatatit ratingurile BCR, BRD si Raiffeisen

07.03.2005, 00:00 38

Agentia de evaluare financiara Moody's a majorat la ""Ba2"" de la "B1" ratingul pentru depozitele pe termen lung in valuta al bancilor romanesti BCR, BRD-SocGen si Raiffeisen Bank. Noile calificative au perspectiva pozitiva. Potrivit agentiei de rating, calificativele pe termen scurt au ramas neschimbate, la nivelul "not-prime".



Moody's a imbunatatit, saptamana trecuta, ratingul pentru depozitele bancare in valuta de la "B1" la "Ba2", iar calificativul acordat Guvernului pentru obligatiunile in valuta si moneda nationala a fost modificat la "Ba1", de la "Ba3". Pentru calificativele in moneda locala a fost stabilit nivelul orientativ "Aa3". Perspectiva pentru toate ratingurile este pozitiva.



Decizia de majorare a ratingurilor pentru depozitele celor trei banci pana la nivelul calificativelor corespondente acordate statului roman a fost fondata pe stabilitatea institutiilor de credit, dar si pe sustinerea bancilor-mama - in cazul BRD si Raiffeisen Bank SA , si a statului - in cazul BCR. Imbunatatirea ratingurilor este utila in cazul atragerii de finantari externe, determinand reducerea costurilor cu dobanzile aferente.



Potrivit agentiei de evaluare financiara, clasamentul primelor trei banci era la sfarsitul anului trecut: BCR, cu active de 235.503 miliarde de lei (5,9 mld. euro), BRD, cu 117.278 de miliarde de lei (2,9 mld. euro), si Raiffeisen Bank cu 82.126 mld. lei (2 mld. euro).