Bănci și Asigurări

Noile limite ale capitalului social pentru asiguratori

20.05.2005, 18:52 23

Pana la sfarsitul anului 2005, societatile care practica activitatea de asigurari generale, cu exceptia asigurarilor obligatorii, sunt obligate sa-si actualizeze capitalul la 50 de miliarde de lei (1,3 mil. euro, la cursul zilei). Activitatea de asigurari generale si cea de asigurari de viata vor necesita de la aceasta data, fiecare separat, un capital social de 80 mld. lei (2,2 mil. euro).

Un asigurator care va dori sa subscrie polite de asigurari generale (inclusiv obligatorii) si polite de asigurari de viata va trebui deci sa aiba pana la 31 decembrie un capital social de minimum 160 de miliarde de lei (4,4 mil. euro).

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a publicat in Monitorul Oficial noile reglementari privind actualizarea limitei minime a capitalului social pentru asiguratori. Pana la data de 30 iunie a anului urmator, capitalul social al asiguratorilor va trebui actualizat dupa cum urmeaza: 80 mld. lei (2,2 mil. euro) pentru activitatea de asigurari generale, exceptand asigurarile obligatorii, 120 mld. lei (3,3 milioane de euro) pentru activitatea de asigurari generale si inca 120 mld. lei pentru a putea desfasura activitatea de asigurari de viata.

Potrivit ordinului, asiguratorii care vor depune cereri de autorizare de la data intrarii in vigoare a acestor prevederi trebuie sa dispuna de capitalul social minim prevazut pentru 30 iunie 2006.