Bănci și Asigurări

OTP Bank, pierderi mai mici in trimestrul trei

OTP Bank, pierderi mai mici in trimestrul trei

OTP detine 1,3% din activele din sistemul bancar

15.11.2006, 18:19 12

OTP Bank Romania a inregistrat in trimestrul trei o pierdere neta de 1,24 milioane de euro, cu 69% mai mica (in forinti) decat in trimestrul al doilea.
Dupa primele noua luni ale anului, banca a acumulat o pierdere de peste 7 mil. euro (2 mld. forinti maghiari), aproape dubla fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor prezentate la Budapesta de banca mama.
OTP a intrat pe pierderi de anul trecut, pe fondul investitiilor semnificative pentru extinderea retelei. Raportul grupului noteaza diminuarea pierderilor in trimestrul al treilea, chiar in conditiile in care banca a continuat sa se dezvolte. In aceasta perioada banca a deschis opt noi sucursale, ajungand sa opereze, la sfarsitul lui septembrie, o retea de 53 de unitati. Pana la sfarsitul anului numarul acestora ar trebui sa ajunga la 70.
"Costurile operationale au stagnat, chiar pe fondul cresterii bancii: cheltuielile cu personalul au scazut cu 16%. Banca a avut o pierdere inainte de taxare de 4,5 milioane de lei. Aceasta reprezinta o imbunatatire semnificativa, datorata cresterii veniturilor din dobanzi dar si din operatiuni valutare", se arata in raportul prezentat de grupul OTP Bursei de la Budapesta.
Activele OTP Bank au urcat la 564 de milioane de euro la sfarsitul lui septembrie (154 de miliarde de forinti maghiari), fiind cu 175% mai mari decat in urma cu un an. Numai in trimestrul al treilea banca si-a majorat activele cu aproape 40%. Banca detine astfel o cota de piata de 1,3%, care oclaseaza pe locul 16 in sistem.
Creditele acordate clientelei au fost principalul motor de crestere al activelor. Soldul lor s-a marit de aproape patru ori intre septembrie anul trecut si septembrie curent, ajungand la echivalentul a 330 de milioane de euro. Si OTP a simtit o dinamica mult mai accentuata pe segmentul de retail decat pe cel corporatist. In trimestrul al treilea portofoliul de credite de retail a crescut cu 84%, pana la aproape 48 mld. forinti (174 mil. euro), ajungand astfel sa depaseasca, in premiera, finantarile acordate clientilor corporativi. Aproape 90% din creditele acordate pe segmentul de retail sunt denominate in valuta, se mai arata in raportul grupului.
Plasamentele interbancare si-au redus ponderea in totalul activelor la 33%, fata de 45% in septembrie anul trecut. Raportul noteaza ca majoritatea plasamentelor interbancare sunt reprezentate de rezervele minime obligatorii tinute la BNR.
Depozitele atrase de la clienti au urcat cu aproape 63% an la an, pana la 38 mld. forinti (139 mil. euro). Sursele atrase de la clientii de retail reprezinta 47% din totalul depozitelor, fata de 53% pe segmentul corporate, ponderile fiind inversate fata de septembrie 2005. Raportul grupului noteaza ca expansiunea depozitelor nu a fost suficienta pentru a sustine cresterea creditarii, astfel ca OTP Romania a fost nevoita sa contracteze credite de la alte banci, in special de la actionarul sau OTP Ungaria. Capitalurile proprii ale OTP Bank Romania sunt de 98 mil. euro.